Tgrt Haber

Seçim Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu: Baraj yüzde 7'ye iniyor

14 Mart 2022 08:33 - Güncelleme : 14 Mart 2022 11:59
Seçim Kanunu teklifi Meclis'e sunuldu: Baraj yüzde 7'ye iniyor

Siyasi Partiler ve Seçim Kanunu değişikliği çalışması AK Parti ve MHP tarafından Meclis'e sunuldu. AK Partili Hayati Yazıcı ve MHP'li Feti Yıldız tekliflerine ilişkin açıklama yaptı. Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini teklif ettiklerini söyleyen Yazıcı "Siyasi partilerin TBMM'de grup kurma şartını kaldırıyoruz" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından hazırlanan Seçim Kanunu Teklifi Meclis'e sunuldu. AK Partili Yazıcı ve MHP'li Yıldız tekliflerine ilişkin açıklama yaptı. 15 maddelik teklife göre seçim barajı yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşürülecek.

15 maddelik teklifle, seçim barajının yüzde 10’dan yüzde 7’ye indirilmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, tek başına seçime giren ve yüzde 3 oy alan siyasi partiler, hazine yardımı alabilecek. Yüzde 7'lik barajı geçen partiler ise daha çok hazine yardımı alacak.

Teklifle, partilerin seçime girme kurallarında da değişikliğe gidilecek. Meclis'te grup kurarak partilerin seçime girmesinin önüne geçilecek. Söz konusu partilere illerde teşkilatlanma ve kongrelerini tamamlama şartı korunacak. Seçimlere sadece 41 ilde örgütlenen partiler katılabilecek.

Düzenlemeyle ayrıca seçmen vasfı kazanan bir kişinin adres değişikliği yapsa bile bütün seçimlerde oy kullanmasını temin etmek amacıyla kanunda değişiklik yapılacak.

İlgili mevzuata göre seçim kanunlarındaki değişikliklerin, uygulanabilmesi için seçimden 1 yıl önce yapılması gerekiyor.

SEÇİM BARAJI YÜZDE 7'YE İNİYOR

Kanun teklifi, yeni haftanın ilk gününde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız tarafından Meclis Başkanlığına sunuldu. Teklifin sunulmasının ardından kameraların karşısına geçen iki isim teklifin detaylarını açıkladı.

 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı: "Seçim barajının yüzde 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz" dedi. Siyasi partilerin TBMM'de grup kurma şartının kaldırılması teklif edilirken kayıt sisteminde olmayan seçmenin en son adresinde oy kullanabilmesinin önü açılıyor.

-Kayıt sisteminde olmayan en son adresinde oy kullanabilecek
-Seçim için partilere grup oluşturma şartı kaldırılıyor

AK Partili Hayati Yazıcı, Seçim Sistemi'ne ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"9 maddesi seçimlerin temel hükümleri, 1 maddesi mahalli idareler seçimiyle ilgili.

Teklifimizin birinci maddesiyle seçim barajını yüzde 7'ye indirilmesini teklif ediyoruz.

İkinci maddesiyle, kelime düzeltmeleri yapıp 'İttifakın aldığı oy toplamı barajı geçtiği takdirde milletvekili hesabı ve dağılımı partilerin oy sayısı dikkate alınarak yapılır' deniliyor.

Teklifin üçüncü maddesiyle, siyasi partilerin seçimlere katılmalarına ilişkin TBMM'de grubu bulunma koşulunu çıkarıyoruz ve örgütlenme oranında kongre işlemlerinin yapmış olmasının aranmasını öngörmüş oluyoruz.

Beşinci maddesiyle il seçim kurulunun ilişkin düzenleme mevcut. İl seçim kurulunun birinci sınıf hakimler arasından kura ile belirlenmesine ilişkin düzenlemeyi içerir.

Altıncı maddesiyle, benzer düzenlemeyi ilçe seçim kurulları için öneriyoruz.

Yedinci maddesiyle, 'Sandık kuruluna üye bildirme hakkı olan bir parti, bir başka parti üyesini sandık üyesi olarak gösteremez' fıkrasını ekliyoruz.

Sekizinci maddesiyle, mahalli idareler seçiminde yerleşim yeri adresine göre oluşturulan 1 yıl önceki seçmen kütüğüne göre yapılır düzenlemesi.

Dokuzuncu maddesiyle, 'Adresi kapanmış olması sebebiyle, sistemde gözükmeyenler son seçmen olduğu yerde devam eder' fıkrası ekleniyor.

On birinci maddesiyle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine uyum düzenlemesi yapıyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...