Tgrt Haber

SGK'dan o haberler ile ilgili açıklama

02 Şubat 2015 13:29
SGK'dan o haberler ile ilgili açıklama
sgk, açıklama, vurgun, haber, yalanlama,

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan 'SGK'da Vurgun' şeklindeki haberler yalanlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) yapılan açıklamada,  bazı basın yayın organlarında yer alan "SGK'da Vurgun" s¸eklindeki haberler yalanlandı. SGK'dan yapılan yazılı açıklamada, konuya ilişkin haberin asılsız olduğu vurgulandı.
Kurumun vatandas¸lara kesintisiz sagˆlık, emeklilik ve sigortacılık faaliyetleri gibi c¸ok o¨nemli hususlarda hizmet sunarak c¸alıs¸malarına devam ettiği kaydedilen açıklamada, ülkede 500'den fazla Sosyal Gu¨venlik Merkezi, 3 binden fazla hastane, 25 binden fazla eczane ve 4 bin 500 yu¨zden fazla optik mu¨essesesiyle vatandas¸lara hizmet sunan bilgi sistem alt yapısının is¸letildiği bildirildi. Açıklamada, sadece hastane provizyon hizmeti ortalamasının gu¨nlu¨k milyonlu rakamları as¸tığı vurgulanarak, "Tu¨rkiye'nin sagˆlık sisteminin omurgasını olus¸turan MEDULA sistemi gibi toplum sagˆlıgˆı ic¸in hayati o¨neme sahip birc¸ok uygulamanın ayakta ve c¸alıs¸ır olması ic¸in gereken tu¨m tedbirlerin alınması bir zorunluluktur. 1 Ekim 2014'ten itibaren vatandas¸larımızın sigorta borc¸larına ilis¸kin yapılandırma bas¸vuruları alınmaya bas¸landı ve bas¸vurular SGK sistemine beklenmedik ve o¨n go¨ru¨lemeyen bir s¸ekilde tahmin edilenin c¸ok u¨zerinde yu¨k getirdi" ifadeleri kullanıldı.
"Kapasite artırımı c¸ok kısa su¨rede bas¸arıyla tamamlandı"
Borc¸ yapılandırma uygulamalarının getirdigˆi yu¨ku¨n yanı sıra, vatandas¸ların rutin is¸lemleri ic¸in son bas¸vuru gu¨nlerinde yogˆun is¸lem yapmaları sonucunda, sisteme as¸ırı yu¨klenmelerin go¨zlemlendiği ve sistemde ciddi problemlerle kars¸ılas¸ıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "77 milyon vatandas¸ımıza sagˆlık alanında hizmet eden MEDULA'da olmak u¨zere uygulamalarda hizmet kesintileri ve yavas¸lamalar yas¸andı. Hizmet alamayan kurulus¸lar kurumumuza c¸es¸itli yollarla s¸ikayetlerini iletti. So¨z konusu sorunların sebebi aras¸tırıldıgˆında sunulan hizmetlerde, saklanan ve is¸lenen verilerde artıs¸ olmasına ragˆmen, Batıkent Veri Merkezine tas¸ınma projesinden dolayı sistemin gu¨ncellenmedigˆi ve kapasitenin arttırılmadıgˆı, sisteminin kullanım oranlarının bir veri merkezinde yu¨zde 80'lerde, digˆerinde yu¨zde 90-100'ler seviyesinde oldugˆu ve bu durumun bir risk olus¸turdugˆu, sistemin herhangi bir parc¸asında olan bir problemin tu¨m c¸alıs¸an sistemleri etkiledigˆi, SGK'nın is¸ su¨rekliligˆinin sagˆlanması kapsamında yedek bir Bilgi I·s¸lem Merkezi bulunmadıgˆı görüldü. Dolayısıyla herhangi bir felaket durumunda hizmetlerin kesintiye ugˆramasının kac¸ınılmaz oldugˆu teknik raporlarla tespit edilerek, sistem mimarisinde ve kapasitesinde en kısa su¨rede iyiles¸tirilme ihtiyacının zorunlu oldugˆu degˆerlendirildi."

Açıklamada, SGK tarafından is¸letilen iki ana bilgisayardan 2006'da tedarik edilenin, 2011'den, 2011'de tedarik edilenin ise Haziran 2014'ten itibaren gu¨ncelleme destegˆinin verilmeyecegˆinin kuruma bildirildiği ifade edildi. Ana bilgisayarların veri saklama u¨nitelerinin kapasitelerinin dolma noktasına yaklas¸tıgˆı tespit edildiği vurgulanan açıklamada, "Bu kapsamda yapılan c¸alıs¸malar sonucunda iki ana bilgisayar yerine bir ana bilgisayar tedarik edildi, is¸letme, bakım ve lisans konularında yu¨zde 20'ler civarında tasarruf sagˆlandı, ihtiyac¸ olan sistem mimarisi gu¨ncellenmesi ve kapasite artırımı c¸ok kısa su¨rede bas¸arıyla tamamlandı" ifadeleri kullanıldı.

"İyileştirme sonrasında hızlanma oldu"
Yapılan iyiles¸tirme sonucunda, MEDULA Eczane Uygulamasında istegˆe cevap verme su¨resinin 2 kat, MEDULA Hasta Kabul Sisteminde 10 kat, Sigortalı Provizyon Aktivasyon Sisteminde 8 kattan fazla hızlanma oldugˆunun, teknik raporlarla tespit edildiği belirtilen açıklamada, konsolidasyon sonrasında sistemdeki kapasiteden kaynaklanan hic¸bir kesinti veya yavas¸lamanın yas¸anmadığı bilgisi de verildi. Açıklamada, bazı basın organlarınca duyurulan aslı olmayan haberin aksine "SGK Bas¸kanlıgˆı Yeni Sistem Merkezi Projesinin' SGK tarafından o¨nerilen bu¨tc¸e c¸erc¸evesinde Kalkınma Bakanlıgˆınca konunun hassasiyetine binaen onaylandığı, ancak bu su¨rec¸lerin en az 1 yıl daha uzayacagˆı o¨ngo¨ru¨ldu¨gˆu¨nden ve bu su¨rede mevcut sistemlerin su¨rdu¨ru¨lebilirligˆinin yu¨ksek risk altında oldugˆu tespit edildigˆinden mevzuata uygun bir s¸ekilde gereken yapıldı" bilgisi paylaşıldı. Batıkent Veri Merkezine yo¨nelik c¸alıs¸maların devam ettiği kaydedilen açıklamada, "SGK'ın da takip edilen tedarik su¨rec¸leri, bu¨tc¸e, ihale mevzuatı ve gerc¸ekles¸tirilmesi, teknik ihtiyac¸ların tanımlanması kapsamında birbirinden bagˆımsız ve birbirini denetleyen 3 alt kurumca yo¨netilmektedir. Her tu¨rlu¨ tedarik su¨recinde ilgili kanunun gereklilikleri hassasiyetle takip edilmekte, ic¸ kontrol birimlerince gerek ihale su¨rec¸lerinden o¨nce ve gerekse sonrası da incelenmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.

Söz konusu madde çerçevesinde ihale yapıldı
Açıklamada, "4734 sayılı Kamu I·hale Kanunun 21/b maddesi yalnızca dogˆal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumları kapsamamakta, aynı zamanda madde metninde du¨zenlendigˆi gibi idare tarafından o¨nceden o¨ngo¨ru¨lemeyen durumlarda birc¸ok kamu kurum ve kurulus¸ları tarafından da yaygın olarak mevzuata uygun bir s¸ekilde kullanılmaktadır" ifadesine yer verildi. Mayıs 2014'te bas¸layan yatırım programı c¸alıs¸malarının yıl sonuna gelinmis¸ olmasına ragˆmen tamamlanamamıs¸ olmasının, sistemde yas¸anan yogˆunlugˆun ivedi olarak as¸ılabilmesi adına mezkur madde c¸erc¸evesinde ihalenin gerc¸ekles¸tirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Yapılan iyiles¸tirme c¸alıs¸ması sonucunda SGK'nın sundugˆu hizmetlerin kalitesinde artıs¸ olmus¸, kapasite ve is¸lem gu¨cu¨nden kaynaklanan hizmet kesintileri ortadan kalkmıs¸, bakım, is¸letme ve lisanslama hususlarında tasarruf sagˆlanmıs¸, Batıkent Veri Merkezine kesintisiz ve risksiz olarak tas¸ınma ortamı sagˆlanırken, Batıkent Veri Merkezine tas¸ınmanın tamamlanmasını mu¨teakip mevcut sistem 'Yedek Sistem' haline getirilecek ve yıllardır yedek sistemsiz c¸alıs¸an kurum, yedek sisteme kavus¸mus¸ olacak."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...