Tgrt Haber

Son dakika: Zonguldak'ta yük gemisi battı

Editör: Şule Altınel / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Kasım 2023 04:41 - Güncelleme : 20 Kasım 2023 15:31
son dakika,yük gemisi,karadeniz

Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde mendireğe çarpan yük gemisi battı. Kaybolan 12 Türk mürettebattan birinin cansız bedenine ulaşıldığı bildirildi. Bakan Yerlikaya sel felaketiyle ilgili yaptığı açıklamada 'Şu ana kadar sel, fırtına ve sağanak yağışlarda 9 vatandaşımızın vefat ettiğini üzerek ifade etmek istiyorum.' dedi.

Olumsuz hava koşulları tüm yurdu etkisi altına aldı. Şiddetli fırtına ve yağışın vurduğu Zonguldak'ta Türk bayraklı Kafkametler isimli gemiyle Ereğli Limanı'ndan ayrıldıktan sonra iletişim kesildi. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Zonguldak'ta aşırı yağış ve fırtınadan etkilenen gemilerle ilgili gece 03.51'de bilgi verdi.

Son dakika: Zonguldak'ta yük gemisi battı

"12 KİŞİLİK MÜRETTEBATTAN HABER YOK"

Yerlikaya'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

"İzmir'e giden kuru yük gemisi Ereğli'de mendireğe çarparak battı. 12 kişilik mürettebattan haber yok. Meteoroloji'den alınan bilgiye göre yarın sabah tahminler daha iyi. Dün rüzgar 74 knot'a ulaştı, dalga boyu 9 metreye ulaştı ve görüş 25 metreye kadar düştü. İzmir'e giden kuru yük gemisi Mendireğe çarparak battı. 12 mürettebatı bulunan gemi için arama kurtarma yapamadık. Üzülerek bunu belirtmek istiyoruz. Sabah hava aydınlanınca arama kurtarmaya fırsat olmasını umuyoruz. Sahil Güvenlik, AFAD, Kıyı Emniyet, Deniz Kuvvetleri, Jandarma, Emniyet ve itfaiye ekipleri olarak hazırız. Sayın Cumhurbaşkanımız sürekli takip ediyor. Duamız bir an önce bu kardeşlerimize ulaşmak."

MÜNİR KARALOĞLU: ZONGULDAK'TA 12 DENİZCİMİZ KAYIP

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu yaptığı açıklama "Zonguldak Ereğlisi’nde maalesef bir gemi mendireğe çarparak parçalandı ve battı. 12 denizcimiz şuanda kayıp. Arama tarama çalışmaları devam ediyor" dedi.

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ise "Şuanda Türkiye’nin 46 ilinde meteoroloji genel müdürlüğü uyarısıyla turuncu ve sarı kod uyarısı verildi. Yoğun yağış ve fırtına uyarısı var. Karadeniz’de özellikle Zonguldak, Sakarya bölgesinde çok yoğun bir rüzgâr var. Zonguldak Ereğlisi’nde maalesef bir gemi mendireğe çarparak battı. 12 denizcimiz şuanda kayıp. Arama tarama çalışmaları devam ediyor. Çalışmalara hava şartları izin vermiyor. Cumhurbaşkanımız, Bakanımıza buraya geçmesi konusunda talimat verdi" sözlerine yer verdi.

HASAR BÜYÜK, BİR GEMİ DE KAYIP 

TGRT Haber’de Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, şu değerlendirmelerde bulundu: “Deniz ile karanın ilk kez birleştiğini gördüm. Denizde dalga boyları 6 metreyi geçti. Açıkta bulunan gemi dalgalarla sürüklenip karaya vurdu, ikiye bölündü, mürettebatını sağ salim çıkardık. İkinci gemi askeri limanın açıklarında en son görüldü, iletişim kesildiği belirtiliyor, çeşitli söylentiler var ancak net bir şey yok. Çatılar uçtu, ağaçlar yıkıldı, enerji kısmen kesildi, bazı bölgeler susuz kaldı ve dereler taştığı için bazı yerler su ve çamur içinde kaldı. Ekiplerimiz gece boyunca çalıştı, vatandaşımız mağdur oldu. Ölü ve yaralımız yok. Ancak kaybolduğu ve battığı iddia edilen gemide 12 mürettebat olduğu söyleniyor, bu konuda araştırmalar devam ediyor. Maddi kayıp çok fazla.” 

KAYIP MÜRETTABIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde mendireğe çarparak battığı belirlenen 'Kafkametler' adlı kuru yük gemisinin 12 Türk’ten oluşan mürettebat listesi ortaya çıktı.

Kafkametler gemisinin mürettebatında Kaptan Cemal Turan, 2’nci Kaptan Hıfzı Tarhan, Telsiz Zabiti Berke Çamurtaş, Başmühendis Veli Özel, 2’nci Makinist Göksel Özel, Güverte Ustası Tamer Özer, Usta Gemiciler İsmail Kaptan ile Satılmış Uslu, Gemici Mustafa Nacar, Usta makinist Cüneyt Aygen, Yağcı Ömer Hebip, Aşçı Metin Usta olduğu ortaya çıktı. 

BİR DENİZCİNİN CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde limandan çıktıktan sonra mendireğe çarparak batan Kafkametler gemisinde görevli bir denizcinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.

Denizcilik Genel Müdürlüğünün X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, şu bilgi verildi:

"Karaya oturan ve iletişimin kesildiği Kafkametler gemisinde görevli bir denizcimizin naaşı kurtarma ekiplerince Ereğli sahilinde bulunmuştur. Batan gemideki diğer denizcilerimizi arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Denizcimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Başımız sağ olsun."

Son dakika: Zonguldak'ta yük gemisi battı

BAKAN YERLİKAYA SON DURUMU AÇIKLADI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yurt genelinde etkili olan fırtına, aşırı yağış ve sel olaylarında Zonguldak, Batman ve Diyarbakır'da toplam 9 vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, Karadeniz Ereğli ilçesinde dün fırtına nedeniyle ikiye bölündükten sonra kıyıya vuran Kamerun bayraklı geminin bulunduğu sahilde yaptığı açıklamada, dün bölgedeki rüzgar hızının zaman zaman 70 knotun üzerine çıktığını, dalga boynun da 8-9 metreyi bulduğunu belirtti.

İlçedeki olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir'e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı "Kafkametler" adlı kuru yük gemisinin sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle battığını anımsatana Yerlikaya, gemide bulunan 12 kişilik Türk mürettebattan 1 vatandaşın cansız bedenine sabah saatlerinde ulaşıldığını söyledi.

Bakan Yerlikaya, limanda bağlı Kamerun bayraklı "Pallada" isimli kargo gemisinin de sürüklenerek karaya oturduğunu, 13 kişilik mürettebatın itfaiye ekiplerince kurtarıldığını, yine Kamerun bayraklı "SORMOVSKIY 45" adlı kargo gemisinin halatının kopmasıyla sürüklendiğini ve liman römorkörü tarafından 12 kişilik mürettebatıyla güvene alındığını kaydetti.

ARAMA KURTARMA FAALİYETLERİNE 797 GÖREVLİ KATILIYOR

"Kafkametler" gemisinden 11 kayıp personelle ilgili Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet ve itfaiye ekiplerinin, hava koşullarının düzelmesiyle arama kurtarma faaliyetlerine bu sabah erken saatlerde başladığını aktaran Yerlikaya, "Dün geminin battığı saatten itibaren karadan tarama ve gözetleme kesintisiz devam etmiştir. Nitekim bu tarama ve gözetimle 1 mürettebatımızı bulduk, teşhis ettik." diye konuştu.

Bakan Yerlikaya, arama kurtarma faaliyetlerine 797 görevlinin katıldığı bilgisini vererek, "295 araç, 2 uçak, 1 helikopter, devriye botlarımızla yoğun şekilde havanın bize müsaade ettiği ölçekte arama kurtarmalarımız devam ediyor. Temennimiz en kısa zamanda kayıp 11 mürettebata ulaşmak." dedi.

"BATAN GEMİ ENKAZININ MENDİREK BÖLGESİNDE OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUZ"

Bakan Yerlikaya, hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyerek, olumsuz hava koşullarına rağmen olayın başından itibaren üstün gayret gösteren görevlilere teşekkür etti.

Cansız bedeni bulunan denizcinin olayın yaşandığı yerden ne kadar uzakta bulunduğuna ilişkin soruya Yerlikaya, şu yanıtı verdi:

"Buradan 600 metre ileride askeri mendireğimiz var. Bu mendireğin hemen dış tarafında, Kafkametler gemisinin dün sabah saat 10.14 gibi maalesef çapası tutunamıyor. Tabii bununla ilgili savcılık ve bilirkişiler raporu verinceye kadar kesin konuşmamız doğru olmaz, bu tahmini bilgi. Çapanın tutunamaması ve dolayısıyla geminin kontrolünü kaybetmesinden sonra askeri mendireğin uç tarafındaki kısma çarpıyor ve parçalanıyor. Bu görüntü var bizde. Dolayısıyla oradan başlamak üzere bütün o bölgeye yakın civarda battığı saatten itibaren kara gözetlemesi yapıyorlar. Zaten o gözetlemeler sayesinde aşçı olduğunu yakınlarının söylediği 1 mürettebatımızın maalesef cansız bedenine ulaştık."

Bakan Yerlikaya, geminin nerede bulunduğuna dair soruyu ise "Hemen mendireğe çarptığı yerin önündeki sularda olduğunu tahmin ediyoruz. Bunların hepsi hava koşulları normalleştiği zaman tespitleri gerçekleştirilecektir." şeklinde cevapladı.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...