Tgrt Haber

Moskova'daki kritik Suriye zirvesinde kritik karar: Yeni sayfa için yol haritası belirlenecek

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
10 May 2023 18:00 - Güncelleme : 10 May 2023 19:41
Suriye,Moskova,Türkiye

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'deki Esad rejimi Dışişleri Bakanlarının 'Suriye konulu' toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi. Toplantıda ise terörle mücadelede işbirliği, mültecilerin geri dönüşlerindeki altyapının sağlanması ve siyasi sürecin ilerletilmesi ele alınırken Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı. 

Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'deki Esad rejiminin dışişleri bakanları seviyesindeki toplantı gerçekleşti. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Şoygu, basına açık kısmında açılış konuşmasını yaptı. Toplantıda, Suriye krizinin çözümüne ilişkin iştişarelerde bulunuldu. Toplantıda Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi ve yeni yol haritasının hazırlanması kararı alındı.  

Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşme sürecinin Astana Formatı'na yeni fırsatlar açacağını da belirten Lavrov, "Türkiye ve Suriye ilişkilerinin normalleşme adımları, Suriye'deki krizin çözümüne yönelik Astana Formatı için de yeni fırsatlar açıyor" dedi.  

ÇAVUŞOĞLU'NDAN KRİTİK GÖRÜŞME 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dörtlü toplantı öncesi Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Bakan Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında, terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık" ifadelerini kullandı. 

Bakan Çavuşoğlu daha sonra İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile bir görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu görüşmeye ilişkin açıklamasında "İran Dışişleri Bakanı kardeşim Hüseyin ile görüşmemizde Suriye, üst düzey ziyaretler, ekonomik ve enerji işbirliğimiz gündemimizdeydi" ifadelerini kullandı. 

YOL HARİTASI HAZIRLANACAK 

Türkiye, Rusya, Suriye ve İran Dışişleri Bakanları, Türkiye-Suriye ilişkilerinin ilerletilmesi için bir yol haritası hazırlanmasını kararlaştırdı. 

Türkiye, Rusya, İran ve Suriye Dışişleri Bakanları toplantısında, Suriyelilerin anavatanlarına gönüllü, güvenli ve onurlu dönüşlerinin sağlanmasının kolaylaştırılması vurgulanırken Moskova görüşmelerindeki olumlu ve yapıcı atmosfere dikkati çekerek dörtlü formattaki temasları sürdürmede mutabık kaldı.  

 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...