Tgrt Haber

Tahıl koridorunda son durum! Bakan Akar duyurdu: Rusya'dan kısa sürede cevap bekliyoruz

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber, AA
01 Kasım 2022 23:10 - Güncelleme : 01 Kasım 2022 23:20
Tahıl koridorunda son durum! Bakan Akar duyurdu: Rusya'dan kısa sürede cevap bekliyoruz
hulusi akar,tahıl koridoru,rusya,ukrayna,türkiye

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya’nın askıya aldığını açıklamasının ardından tahıl koridorundaki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna limanlarından ayrılan gemilerin yollarına devam ettiğini belirten Bakan Akar, “Bizim oradaki Türk bandralı gemilerin çıkışında ise bir sorun yaşanmıyor" dedi.

Rusya "Karadeniz'de gemilerimiz hedef alınıyor" deyip 'tahıl koridoru' anlaşmasını askıya aldı. Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Ukrayna, Rusya olmadan devam etmeye karar verdi. Tahıl anlaşmasında büyüyen krizin çözümü için temaslar sürüyor. Türkiye, durdurulan tahıl koridorunun tekrar faaliyete geçmesi için başlattığı diplomasi trafiğini sürdürüyor. 

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cezayir Bağımsızlık Günü resepsiyonunun ardından gazetecilerin tahıl koridoruna ilişkin sorularını cevapladı.

Tahıl koridorunun önemine vurgu yapan Bakan Akar, "Bu anlaşmanın devamını ve tahıl nakliyatının sürdürülmesini istiyoruz. Bu manada üzerimize düşenleri yaptığımızı ve yapacağımızı da beyan ettik" dedi.

"RUSYA'DAN KISA SÜREDE CEVAP BEKLİYORUZ"

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefonda görüştüğünü dile getiren Akar, Ukraynalı bakanlarla da diplomatik girişimleri sürdürdüğünü kaydetti. Rus mevkidaşı Şoygu ile bir telefon görüşmesi daha gerçekleştirdiğini açıklayan Akar, "Kısa sürede bir cevap bekliyoruz" dedi.

“Oradaki limanlardan sadece tahıl çıkması ve koridorun insani yardım amacıyla kullanılması konularında taraflar arasında bir mutabakat var. Sayın Şoygu verdiğimiz bilgiler çerçevesinde kendi makamları ile görüşmelerini sürdürüyorlar. Bugün, yarın kendilerinden bir cevap bekliyoruz.”

"EN SAMİMİ DİLEĞİMİZ ÇATIŞMANIN SONA ERMESİ"

“Umudumuz, eskiden olduğu gibi Ukrayna limanlarından tahılların yüklenmesi” diyen Bakan Akar, "Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki talimatları, yaklaşımı biliniyor. Barışa giden yolun açılması bakımından tahıl mekanizmasının bir özelliği var. Sadece tahıl sevkiyatı değil tarafların görüşmeler yoluyla bazı sorunları çözebileceğine de güzel bir örnek teşkil etmekte. Bu modelin kullanılmasıyla önümüzdeki günlerde ateşkesin ve barışa giden yolun açılması ve barışçıl yol ve yöntemlerle Karadeniz üzerinde komşumuz olan iki ülke arasındaki bu çatışmanın sona ermesi bizim en samimi dileğimiz" diye konuştu.

"TÜRK GEMİLERİN ÇIKIŞINDA SORUN YAŞANMIYOR"

Türk gemilerin çıkışında bir sorun yaşanmadığını söyleyen Milli Savunma Bakanı Akar, “Ukrayna limanlarından ayrılmış olan ve denizde seyir halindeki gemiler yollarına devam ediyorlar. Bizim oradaki Türk bandralı gemilerin çıkışında bir sorun yaşanmıyor. Onlar çıkışa devam edecekler" diye konuştu.

ERDOĞAN DA DEVREYE GİRDİ

Öte yandan Rusya'nın tahıl koridorunu askıya almasının ardından Türkiye’nin diplomatik ve askeri çabaları da hız kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, tahıl krizini yapıcı yaklaşımla çözmeleri durumunda, müzakerelere dönüş yolunda atılacak adımları da teşvik edeceklerini dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Rusya, Türkiye'nin de arabulucu olduğu tahıl anlaşmasından çekildiğini açıkladı. Rusya’nın bu açıklamasında jet hızıyla cevap veren Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin’in krizi kasıtlı olarak ağırlaştırdığını söylemişti.

ZELENSKİ: RUSYA KASITLI OLARAK YAPIYOR

Tahıl koridorunda Eylül'den beri 176 geminin beklediğini belirten Zelenski, "Bu Rusya’nın kıtlık sorununu Afrika ve Asya’ya yayma niyetidir. Birkaç kıtada kasten kıtlık yaratmaya çalışıyorsa, Rusya G20'deki diğerler ülkeler arasında nasıl olabilir? Bu saçmalık. Rusya'nın G20'de yeri yok.” demişti. 

ABD’DEN RUSYA’YA DEVAM ÇAĞRISI

Rusya'nın bu kararına Amerika’dan da tepki gelmiş anlaşmanın başarılı olduğunu ve devam etmesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinden üzüntü duyduklarını belirterek Moskova'yı girişimin işleyişini sürdürmeye çağırmıştı.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...