Tgrt Haber

Son dakika: Tahıl koridorunda süre uzayacak mı? Bakan Akar’dan açıklama geldi

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: TGRT Haber
03 Kasım 2022 10:34 - Güncelleme : 03 Kasım 2022 11:11
Son dakika: Tahıl koridorunda süre uzayacak mı? Bakan Akar’dan açıklama geldi
tahıl koridoru,bakan akar

Son dakika: Türkiye'nin yoğun diplomasi trafiği sonrasında Rusya, askıya aldığı tahıl koridoru anlaşmasına döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın müjdesini paylaştığı bu karar dünyada da büyük yankı uyandırırken son duruma ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar değerlendirmelerde bulundu. 6 geminin Ukrayna limanlarından ayrıldığını söyleyen Akar, 19 Kasım'da süresi dolacak olan anlaşmanın uzatılması için çalıştıklarını da belirti.

Rusya'nın Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarından ihracata izin veren Tahıl Koridoru Anlaşması'na yeniden katıldıklarını açıkladı. Cumhurbaşkanı  Erdoğan'ın büyük gayreti sonrası alınan bu karar dünyada büyük yankı uyandırırken gerek ABD gerek ise Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye teşekkür mesajı yağdı. Dünya manşetlerini süsleyen bu karar sonrasında Putin anlaşmadan çekilme haklarını saklı tuttuklarını söyledi, fakat çekilseler bile bunun Ukrayna’dan Türkiye’ye yapılan tahıl sevkiyatını engellemeyeceğini kaydetti.

BAKAN AKAR'DAN TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yeniden başlayan tahıl sevkiyatı ve terörle mücadele operasyonları ile ilgili dikkat çeken mesajlar verdi. Milli Savunma Bakanı Akar, tahıl sevkiyatının yeniden başlamasının ardından 6 geminin Ukrayna limanlarından ayrıldığını söylerken ''Böylece limanlardan ayrılan gemi sayısı 426, taşınan tahıl miktarı 9,7 milyon tonu geçti'' diye konuştu. Bakan Akar, 19 Kasım'da süresi dolacak olan tahıl girişiminin uzatılması konusunda da açıklama yaptı.

Akar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

TERÖRLE MÜCADELE

''Şu ana kadar 429 terörist etkisiz hale getirildi. Pençe-Kilit operasyon sahasının tamamı kontrol altına alınmak üzere, sona doğru doğru yaklaştık. Zap’ı teröristlerden temizleyeceğiz ve böylece hudutlarımızın tamamını kilit altına alacağız.

TAHIL KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Tahıl inisiyatifinin yeniden başlamasının ardından 6 gemi Ukrayna limanlarından ayrıldı. Böylece limanlardan ayrılan gemi sayısı 426, taşınan tahıl miktarı 9,7 milyon tonu geçti.

''19 KASIM'DA SONA ERECEK GİRİŞİMİN UZAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ''

19 Kasım’da süresi dolacak olan tahıl girişiminin uzatılması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği çerçevede gayretlerimizi yoğunlaştıracağız.''

KRİZİN ÇÖZÜLDÜĞÜNÜ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMIŞTI

Rusya, 29 Ekim'de Sivastopol'daki saldırılar nedeniyle tahıl girişimi geçici olarak durdurduğunu açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün tahıl koridorundaki krizin aşıldığını ve sevkiyatın devam edeceğini duyurmuştu. Salı günü konuyu Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü söyleyen Erdoğan, dün de Ukrayna Cumhurbaşkanı  Zelenski ile telefonda görüşmüştü. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...