Tgrt Haber

Meclis'ten 'Gazze' bildirisi: Tarafları 2 devletli barışa davet ediyoruz

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber / Anadolu Ajansı
12 Ekim 2023 16:08 - Güncelleme : 12 Ekim 2023 17:08
Meclis'ten 'Gazze' bildirisi: Tarafları 2 devletli barışa davet ediyoruz
tbmm,meclis,gazze,filistin

Son dakika haberi: TBMM Genel Kurulu, siyasi parti gruplarının verdiği ortak önergeyle İsrail-Filistin çatışmasını görüşmek üzere toplandı. Açılışta konuşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Siyasi partilerin gösterdiği bu dayanışma tarihi adım. Bölgede gerilim son bulmalı, başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmalıdır" dedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın sunumu öncesi kapalı oturuma geçildi ve kapılar kapandı. Oturumun ardından yayımlanan bildiride taraflara iki devletli adil ve kalıcı barış çağrısı yapıldı.

TBMM Genel Kurulu, grubu bulunan siyasi partilerin verdiği ortak önergeyle İsrail-Filistin gündemiyle özel olarak toplandı. Saat 14.00'te başlayan genel görüşmede, yürütme adına Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da milletvekillerini bilgilendirdi.

İsrail-Filistin çatışması, bölgede yaşanan son gelişmeler, çatışmaların bölgede yayılmaması ve sivil can kayıplarının engellenmesi amacıyla Türkiye'nin sergilediği çabanın ele alındığı görüşmede, siyasi parti grupları birer defa ve 10'ar dakikayı aşmamak üzere konuşma yaptı. Grubu bulunmayan milletvekillerinden birine de 5 dakikayı geçmemek üzere söz verildiği öğrenildi. 

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: ÇATIŞMALARIN DURMASI İÇİN ÇABALIYORUZ

Açılışta söz olan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş şöyle konuştu:

"Savaşının genişlemesinin önlenmesi için barış çerçevesinde, Türkiye olarak üzerimize düşen görevi yerine getirmeye hazırız. Çoğu ülkeler katliamı görmezden gelirken, tiyatro izler gibi izlerken, öldürülen çocuklar için kıllarını kıpırdatmazken TBMM'nin insani sorumluluğu kuşatmak için bu oturumu üstlenmesi ve bunu kamuoyu ile paylaşması öneme sahiptir.

Bir kez daha bu vesile ile parlamentoda grubu olan partileri ve mensuplarını tebrik ediyorum. Ecdadımız 4 asır boyunca bugünkü Filistin topraklarında farklı insanları bir arada yaşatabilmiş ve bu dönemde bir tek mezhep, kavgası din kavgası olmamıştır. Böylesi birikime sahip olan Türkiye'nin evlatları olarak siyasi partilerin gösterdiği bu dayanışma tarihi adımdır.

"DÜNYANIN BARIŞI ORTA DOĞU'NUN BARIŞIDIR"

Değerli kardeşlerim, saygıdeğer vekiller; insanlık tarihini bilenler şunun altını çizecektir. Dünyanın barışı Orta Doğu'nun barışıdır. Orta Doğu'nun barışı da Filistin'dir. Filistin'deki gerilimin ortadan kaldırmak için 3 mesele vardır. Biri 67 sınırlarında başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulmalıdır. İnsanlar hukuk dışı şekilde yerlerinden edilmiştir.

"KUTSAL MEKANLAR KORUNMALI VE SAYGI GÖSTERİLMELİ"

Başta Mescid-i Aksa olmak üzere bütün din mensuplarının kutsal mekanlarının korunması ve saygı gösterilmelidir. Bazı bakanların önceliğinde Mescid-i Aksa'nın baskınlara uğraması uluslararası hukuk bakımından kabul edilebilir değildir. Umuyorum ki sizlerin kararlılığı ile barışı sağlayacak adımların atılması mümkün olur. Her birinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum."

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin milletvekillerini bilgilendirmek üzere Genel Kurul'a geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin milletvekillerini bilgilendirmek üzere Genel Kurul'a geldi.

KAPILAR KAPANDI

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından sonra TBMM Genel Kurulu'nda, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin gelişmelerin ele alındığı oturum kapalı yapıldı. TBMM Genel Kurulu'nda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin kapalı oturumda milletvekillerini bilgilendirmeye başlaması nedeniyle Genel Kurul hizasındaki basın bürolarından çalışanlar çıkarılarak kapıları kilitlendi.

Meclis'ten 'Gazze' bildirisi: Tarafları 2 devletli barışa davet ediyoruz

TBMM'DEN FİLİSTİN BİLDİRİSİ

Bu açıklama sonrası TBMM'den Filistin bildirisi geldi ve "Tarafları 2 devletli kalıcı ve adil bir barışa davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: TGRT Haber / Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...