Tgrt Haber

Toptancılar Başkanı şeker tartışmalarına son noktayı koydu: Stoklarımız dolu

22 Mart 2022 10:39 - Güncelleme : 23 Mart 2022 20:13

Un, yumurta, peynir, yağ derken şimdi de şeker fiyatları yükselişte. 50 kilogramlık şeker fiyatı bir yılda ikiye katlayarak 800 liraya kadar çıktı. Peki fiyat artışlarının nedeni nedir? Şeker stoklarında bir sorun var mı? Toptancılar Başkanı Abdulkadir Aydoğdu TGRT Haber’de cevapladı.

Temel gıda maddelerindeki fiyat artışı uzun süredir vatandaşın gündeminde. Un, yağ, yumurta, et, peynir derken şimdi de şeker fiyatları tırmanışta. Ancak asıl sorun Türkiye’de stok sorunu olmamasına rağmen fiyat artışların devam etmesi. Devlet Şeker Fabrikalarında çuvalı 290 TL’ye satılan şeker, özel şeker fabrikalarında 800 TL’ye kadar çıkmış durumda. Şekere gelen zamlar haliyle pastanın, tatlıların, çayın da tadını kaçırdı. Şeker fiyatlarındaki bu hızlı artış, stoklarda şeker sorunu olup olmadığını akıllara getirdi. Peki şeker fiyatları neden artıyor? Ankara GİMAT Toptancılar Sitesi Başkanı Abdulkadir Aydoğdu, TGRT Haber muhabiri Mücahit Dereli’nin sorularını cevapladı.

STOKLAR ŞEKER DOLU

“Şeker stokları ile ilgili bir sorun yok” diyen Aydoğdu, ancak fiyatlama ile ilgili bir sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Devlet Şeker Fabrikalarının 50 kilogramlık şeker çuvalını 298 liradan piyasaya sürerken özel şeker fabrikalarını ise 500 TL’den başlayıp 800 TL’ye kadar ürün satmaya çalıştıklarını kaydetti. Aydoğdu, şeker fiyatlarındaki artış için şu öneride bulundu: “Birincisi özel şeker fabrikaları ürün maliyetleri ile ilgili kontrol altına alınabilir. Şayet şekerde bu fiyat artışı devam edecekse ithalat tekrar gündeme gelmeli.”

ŞEKER 800 ÜRÜNÜN FİYATINI ARTIRIR

Türk Şeker Fabrikaları, çuvalını 298 TL olarak belirlediği şekeri imalatçı ve toptancılara satmıyor. Üreticiler ise şekeri özel şeker fabrikalarından almak zorunda kalıyor. Bu durumda üretici iki katı fiyatla karşı karşıya kalıyor. Gıda Toptancısı Mehmet Yiğiter, Türk Şeker Fabrikalarından ne üreticinin ne de sanayicinin şeker alabildiğini söyledi. Yiğiter, şekerin yaklaşık 800 ürünün içine girdiğinin altını çizerek şekerdeki fiyat artışının pek çok ürünün de fiyatına yansıyacağına dikkat çekti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...