Tgrt Haber

Tunceli'de kar üstünde giden yılan herkesi panikletti: Fare, kedi, köpek, yılan... Hayvanların bu davranışları deprem habercisi!

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: TGRT Haber
21 Şubat 2024 09:29 - Güncelleme : 21 Şubat 2024 10:16
deprem,deprem paniği,kedi,köpek,

Türkiye beşik gibi sallanırken sosyal medyada yayılan görüntüler endişelendirdi. Yılanların kar üzerinde ilerlediği görüntüler "hayvanların bazı davranışları deprem habercisi mi?" sorusunu akıllara getirdi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat günü meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti. Yaşanan felaketten tam 11 ilimiz etkilendi. 

Felaketin 1. yılı geride kalırken Türkiye'de peş peşe depremler yaşanmaya devam ediyor. Neredeyse her gün meydana gelen depremler vatandaşları tedirgin ediyor. 

HAYVANLARIN ANORMAL DAVRANIŞLARI DEPREM HABERCİSİ Mİ?

Sosyal medyada yayılan videolar ise gündeme oturdu. Buz gibi havaya rağmen yılanların kar üzerinde ilerlediği anlar sosyal medyada dikkat çekti. Vatandaşlar ise  "hayvanların bazı davranışları deprem habercisi mi?" sorusunu araştırmaya başladı. 

Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde Ali Karadeniz tarafından yayımlanan makalede; Yılanların deprem öncesi kış uykusundan uyanarak dondurucu soğuğa rağmen toprak üstüne çıktıkları görülmüştür.

Tunceli'de kar üstünde giden yılan herkesi panikletti: Fare, kedi, köpek, yılan... Hayvanların bu davranışları deprem habercisi! - 1. Resim

BALIKLAR SU YÜZÜNE ÇIKTI

Deprem öncesi meydana gelen elektromanyetik değişimler hayvanlar tarafından filtrelenerek algılanmakta ve içgüdüsel olarak yorumlanmaktadır. Bu yüzden hayvanlar depremin öncüsü olan bu ipuçlarını değerlendirerek pozisyon almakta ve hayatta kalmayı başarabilmekte. 

Ali Karadeniz tarafından yayımlanan makalede, hayvanların deprem öncesi anormal davranışlar sergilediği bilgileri yer aldı. 

Örneğin Japonya’da 1982 de meydana gelen depremde okyanusta yaşayan balıkların deprem öncesi balıkların su yüzüne çıktığı görülmüştür.

Tunceli'de kar üstünde giden yılan herkesi panikletti: Fare, kedi, köpek, yılan... Hayvanların bu davranışları deprem habercisi! - 2. Resim

FARELER ELLE YAKALANACAK HALE GELİYOR 

Makalede, farelerin deprem öncesi büyük bir şaşkınlık yaşadığı, hatta kaçmayarak elle yakalanacak kadar paniklediği bilgisi de yer aldı. Tavukların birbirini gagaladığı, güvercinlerin kaçışmaya başladığı, köpeklerin durmaksızın havladığı, kedilerin ise saklanacak yer aradığı ortaya çıkmıştır. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...