Tgrt Haber

Türkiye'den sığınmacılarla ilgili karar: Merkez sayısı arttı, eve gidiş hızlanacak

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
05 May 2022 07:40 - Güncelleme : 05 May 2022 07:48
Türkiye'den sığınmacılarla ilgili karar: Merkez sayısı arttı, eve gidiş hızlanacak

Şanlıurfa, Niğde, Bayburt, Kütahya ve Balıkesir olmak üzere 5 yeni geri gönderme merkezi kuruldu. 30 şehirdeki merkezlerin kapasitesi 20 bine yükseldi. Buralarda biyometrik kayda alınan sığınmacılardan seyahat belgesi olmayanlar sınır dışı ediliyor.

Düzensiz göçe karşı tedbirlerini artıran Türkiye, göçmenleri geri gönderme sürecine de hız verdi. Bu kapsamda Şanlıurfa, Niğde, Bayburt, Kütahya ve Balıkesir olmak üzere 5 şehirde daha geri gönderme merkezi kurularak ülke geneli genelindeki merkezlerin sayısı kurulan merkezlerle birlikte artarak 30’a yükseldi. Öte yandan İstanbul, Malatya ve Adana’daki geri gönderme merkezlerinin kapasiteleri ise artırıldı. Böylece Türkiye genelindeki merkezilerin kapasitesi toplam 20 bini aştı.

ÖNCE KAYIT SONRA GÖNDERME

Ülkeye kaçak yollardan giren sığınmacılar ve göçmenler yakalandığında Göç İdaresi Başkanlığına bağlı geri gönderme merkezlerine ülkelerine geri gönderilmek üzere yerleştiriliyor. Bu merkezlerde, yakalanan kişilerin parmak izi kayıtları alınıp kimlik bilgileri teyit edilerek fotoğrafları çekiliyor. Toplanan bu veriler, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Göç İdaresi Başkanlığı arasında kurulan ortak veri tabanına işlenerek bütün düzensiz göçmenlerin biyometrik verileri kayıt altına alınıyor.

Türkiye'den sığınmacılarla ilgili karar: Merkez sayısı arttı, eve gidiş hızlanacak

SINIR DIŞI EDİLİYOR

Merkezlere gönderilen seyahat belgeleri olan göçmen veya sığınmacılar hemen sınır dışı ediliyor. Seyahat belgesi olmayanlarla ise yapılan detaylı mülakatın ardından vatandaşı oldukları ülkelerin konsolosluklarına durumları bildiriliyor. Tamamlanan süreçlerin ardından sınır dışı işlemi 6 ay veya en fazla bir yıl içinde yapılıyor.

Türkiye'den sığınmacılarla ilgili karar: Merkez sayısı arttı, eve gidiş hızlanacak

DÖRT AYDA SAYI 65 BİN OLDU

2022 verilerine göre Suriye, Afganistan, Irak, İran, Pakistan, Filistin, Moldova, Gürcistan, Myanmar’dan Türkiye’ye yoğun bir şekilde düzensiz göçmen geliyor. 2022’nin ilk dört ayında 65 binden fazla düzensiz göçmenin yakalandığı verilere yansıdı. Yakalanan düzensiz göçmeneler arasında ilk sırada 32 bin 900 kişi ile Afganlar yer alırken 11 bin ile Suriyeliler ikinci sırada bulunuyor. Suriyelileri ise 3 bin ile Pakistanlı ve Filistinliler izliyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...