Tgrt Haber

Uzaylılara 'Sabah şerifleriniz hayrolsun' mesajı yeniden gündem oldu

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: TGRT Haber
19 Ocak 2024 09:32 - Güncelleme : 19 Ocak 2024 10:25
uzay,

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın da yer aldığı uzay yolculuğu başladı. Tarihi anlardan sonra yıllar önce NASA'da çalışan Dr. Yıldız, Voyager uydusuna gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesajı yeniden gündem oldu.

ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Aper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu Türkiye saatiyle sabah saatlerinde başladı. Gezeravcı, uzaydaki ilk konuşmasıMustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" sözü oldu. 

Alper Gezeravcı: Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi hakkında neler  biliniyor?

YENİDEN GÜNDEM OLDU

Tarihi anlardan sonra NASA'da çalışan Dr. Umut Yıldız'ın Voyager uydusuna gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesajı yeniden gündem oldu. 

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesinin (NASA) Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, uzaylıların varlığına inandığını ama dünyaya geldiklerine inanmadığını belirterek, "Mars'ta 2020'de yaşam aranacak, 2035'de ilk Mars astronotunu görebileceğiz" demişti. 

"SABAH ŞERİFLERİNİZ HAYROLSUN"

Yıllar önce uzaydaki yaşamla ilgili konuşan Yıldız'ın konuşması şu şekilde:

"Uzaya gönderilen Voyager uydusuna müzik kayıtları, bilgiler gibi bir dilde ses kayıtları da gönderildi. 'Olur da bir gün uzaylılar bulursa' diye gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesaj, 'Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun' kelimesiydi. Uzaylılara gönderdiğimiz mesaj bu. Uzaylılar karşımıza çıkarsa, 'Türkler neden bu kadar uzaya duyarsız' diye kızabilirler" ifadesini kullandı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...