Tgrt Haber

Uzmanlar otobüs kazalarının nedenlerini açıkladı!

11 Ağustos 2021 12:59
Uzmanlar otobüs kazalarının nedenlerini açıkladı!
otobüs,yol kazalar

Türkiye, son günlerde otobüs kazalarıyla sarsılıyor. Son 4 günde 27 kişi otobüs kazalarında hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Uzmanlar, kazaların şoför hatalarından kaynaklandığını belirterek “Maalesef sefer başı ücret alan ve sigortası olmayan şoförler var. Ayrıca şoförlerin eğitimleri yetersiz ve yeterince dinlenemiyorlar. Bu şartlarda kazalar kaçınılmaz” diyor.

TGRT HABER

Türkiye’de son 4 günde peş peşe meydana gelen kazalarda 27 kişi hayatını kaybetti, 74 kişi de yaralandı. Balıkesir'de yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 15 kişi hayatını kaybederken, 17 kişi yaralandı. İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde servis minibüsün şarampole yuvarlanması sonucunda 6 kişi öldü, 15 kişi yaralandı. Manisa'nın Soma ilçesinde de yolcu otobüsünün TIR'a çarptığı kazada 6 kişi öldü, 42 kişi yaralandı. Kaza haberleriyle ilgili TGRT Haber’de Bilmedikleriniz Programında uzmanlar değerlendirmelerde bulundu. Uzmanlara göre işte kazaların nedenleri ve alınması gereken önlemler 

YAZLARI KAZALAR ARTIYOR

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, kazaların daha çok temmuz ve ağustos ayalarında meydana geldiğine dikkat çekti. Kazaların önlenmesinde denetlemenin önemine dikkat çeken Özcan, “Kazalarda yolcular ve şoförler öldüğünde firmalar yüksek tazminatlar ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden firmalar bu konuda dikkatli davranıyorlar, 5 yılda bir psikolojik test yapıyorlar, eğitim veriliyorlar. Ancak yaz aylarında kazaların artmasının en önemli nedeni yüksek sıcaklıklardır. Diğer bir nedeni ise şoförlerin yolda dinlenme ihtiyacının yeterince karşılanmamasıdır. Bu sorun hem firmaların hem de Bakanlığın sorumluluğundadır. Şoförlerin dinlenmeleri ve konaklamaları için yeterli yerler yok” dedi.

Uzmanlar otobüs kazalarının nedenlerini açıkladı!

RADİKAL ÖNLEMLER ALINMALI

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Türkiye’de kazaların sürücü hatasından kaynaklandığını belirterek kazaların önlenmesi için radikal önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Son dört günde 27 kişinin kazalardan dolayı hayatını kaybettiğini belirten Ilıcalı, “Bilirkişi raporlarına bakıldığında kazaların nedenlerinin sürücü hatası olduğunu görüyoruz. Otobüslerimiz muazzam teknolojik ve yollarımız çok iyi olmasına rağmen kazalar oluyor. Bunun nedeni sürücü hataları. Sürücülüğü bir meslek olarak tanımlanıp ona göre hareket etmek gerekiyor.  Yani sürücü belgesi alarak, 5 yılda bir psikolojik testten geçirerek bu iş olmaz. Belli şartlar ve kriterler koymamız gerekiyor. Tıpkı gemi kaptanları ve pilotlar gibi sıkı eğitimden ve denetimlerden geçmeleri gerekiyor” dedi.

Uzmanlar otobüs kazalarının nedenlerini açıkladı!

EHLİYET KEMERİNİ TAKMAMAK VE KUCAKTA ÇOCUK TAŞIMAK RİSK

Fen ve Trafik Güvenliği Uzmanı Alpay Lök, kazaların önüne geçilemese bile ölüm ve yaralanmaların azaltılabileceğini belirterek “Balıkesir’deki kazada emniyet kemerlerini takanlar kurtuldu. Yolcuları bu anlamda ikna etmemiz gerekiyor. Emniyet kemeri takılması gerektiğini ilkokuldan itibaren anlatmamız ve öğretmemiz gerekiyor. Ayrıca çocukların da kucağa alınması büyük risk oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Uzmanlar otobüs kazalarının nedenlerini açıkladı!

BAZI ŞOFÖRLER SEFER BAŞINA PARA ALIYOR, SOSYAL GÜVENCELERİ YOK

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Fefzi Apaydın, Türkiye’de yük ve taşımacılığın yüzde 90’ının karayolu ile yapıldığına dikkat çekerek deniz ve hava yolculuğuna ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. Şoförlerin meslek erbabı olduğunu ancak eğitimlerinin yeterli olmadığını kaydeden Apaydın, “Böyle bir eğitimi ne odalar ne federasyon nede firmalar verebiliyor. Türkiye’de bazı şoförlerin sosyal güvencelerinin olmadığını görüyoruz. Bazı şoförler sefer başına gidip geliyor, maaşları ve sosyal güvenceleri yok, ne kadar sefere giderse o kadar para kazanıyor. Bu durumda şoför yoruluyor ve direksiyon başında uyuyor.” dedi.  Şoförlerin tesislerde daha uzun süre dinlenmeye ihtiyaçları olduğunu belirten Apaydın, “5’li koltuklarda veya aracın altında yatmak size sağlıklı bir görev yaptırmaz. Otobüs firmalarına ve çalışanlara büyük işler düşüyor” diye konuştu.  

Uzmanlar otobüs kazalarının nedenlerini açıkladı!

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...