Tgrt Haber

Yüksek verim aldılar! 28 yıllık doktor mesleğini bırakıp eşiyle zeytin üreticisi oldu

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
03 Kasım 2023 15:31 - Güncelleme : 03 Kasım 2023 15:36
Yüksek verim aldılar! 28 yıllık doktor mesleğini bırakıp eşiyle zeytin üreticisi oldu
zeytin,hasat,izmir

İzmir'de yaşayan doktor Hatice yüksel, mesleğini emekli olup bıraktı. Zeytin üreticiliği yapmaya başlayan yüksel, çiftçiliği severek yapıyor.

İzmir'in Foça ilçesinde Hatice Yüksel, doktorluk mesleğinden kendi isteğiyle emekli olup zeytin üreticiliği yapmaya başladı. Kamyonet kullanıp zeytin ağaçlarıyla yakında ilgilenen ve kendini yine doktor eşiyle üretime adayan Hatice Yüksel, zeytinleri organik olarak ürettiklerini söyledi.

28 YILLIK GÖREVİNİ BIRAKTI

Bin bir emekle toplanan zeytinlerin tesislerde makineler yardımıyla sıkımı yapılıyor. Makineler tarafından yıkanıp çekirdeğinden ayrılan, sonra sıkılarak yağa dönüşen zeytinler, bir yıllık emeğin karşılığı olarak üreticinin yüzünü güldürüyor. Öte yandan, kentte en dikkat çeken zeytin üreticilerinden biri de Hatice Yüksel (55) 28 yıllık görevini bırakarak kendi isteğiyle emekli olan Yüksel, baba mesleği çiftçiliğe geri döndü. Kendini tamamen üretime veren Hatice Yüksel'in en büyük destekçisi ise yine kendi gibi doktor olan eşi Alper Yüksel (60) oldu.

“SAĞLIK AÇISINDAN DAHA DEĞERLİ BİR ZEYTİN ELDE EDİYORUZ”

Kamyonet kullanıp zeytin ağaçlarıyla yakından ilgilenen Hatice Yüksel'in halinden memnun olduğu gözlemlenirken, emekli doktor şu sıralarda bahçesindeki ağaçların hasadını yapıyor. Hatice Yüksel, çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu ifade ederek, "15 yıllık ağaçlarımız var, yavaş yavaş zeytinci olmaya adım attık. Eşimle birlikte uğraşıyoruz çiftçilikle, eşim de doktor. İkimiz de teorik bilgileri yüklendik ve şimdi pratikle uğraşıyoruz. 4-5 yıldır iyi verim aldık. Kooperatifler çok önemli, çiftçi ve kooperatif birbirine destek olmalı. Zeytinlerimizi kooperatife getiriyoruz, 23-25 derece arasında soğuk sıkımımızı yapıyoruz. Erken topluyoruz. Fenolik bileşenler var, anti kansorejen ve antioksidan dediğimiz maddeler yeşil zeytin de daha fazla. Sağlık açısından daha değerli bir zeytin elde ediyoruz, erken hasat yapıyoruz. Herkesin bunlara dikkat etmesi sağlıklı beslenmeye hakkı var" dedi.

Doktorluğu bırakıp zeytin üreticisi oldu.

“YÜZDE 60 ORANINDA ZEYTİN VAR”

Foça ilçesinin Gerenköy sapağı mevkiinde bulunan zeytinyağı fabrikasının üretim sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Hatip Altekin ise bu yıl rekolte kaybı yaşandığını söyledi. Foça'da diğer bölgelere göre rekoltenin yüksek olduğunu ifade ederek zeytinyağı fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Altekin, "1 kilogram sofralık zeytin 100 veya 110 liradan satıyor çiftçimiz. Bu fiyatlardan memnun ve mutlu olmaya başladı. Geçen seneye göre 2023 yılında yüzde 60 oranında zeytin var, yüzde 40 oranında rekolte kaybı bulunuyor. Foça'da bu durum çok iyi. Diğer bölgelere baktığımızda zeytinin asıl olan körfez bölgelerine baktığımızda Foça'nın rekolte yüzdesi yüksek” diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...