Tgrt Haber

Son dakika! Yunanistan bu kez S-300 füze sisteminden Türk jetlerini taciz etti

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
28 Ağustos 2022 10:28 - Güncelleme : 28 Ağustos 2022 11:29
Son dakika! Yunanistan bu kez S-300 füze sisteminden Türk jetlerini taciz etti
MSB,Yunanistan,F-16

Son dakika haberi: Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Ege ve Doğu Akdeniz’de görev uçuşu gerçekleştiren Türk jetlerine, Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi tarafından radar kilidi atıldığını aktardı. Yunanistan'ın yaptığı bu provokatör hareketlerin NATO Angajman Kuralları’nda “düşmanca hareket” olarak nitelendirildiği belirtildi.

Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki provakatör hareketlerine bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz günlerde Türk F-16'larını taciz eden Yunanistan bu kezde S-300 Hava Savunma Sistemi aracılığıyla radar kilidi attı.  Yunanistan'ın son günlerde sergilediği provakatör hareketlerin ve hava savunma sistemiyle radar kilidi atılmasının NATO Angajman Kuralları’nda “düşmanca hareket” olarak nitelendirildiği aktarılırken, Türk F-16'larına yapılan tacizin bir süre devam ettiği bildirildi. 

Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından yapılan açıklamada, Yunananistan'ın sergilediği düşmanca harekete rağmen Türk jetlerinin planlanan görevlerini tamamlayarak üstlerine eminyetle döndüğü aktarıldı.

'DÜŞMANCA HAREKET'

Füze radar kilidi atılmasına yönelik olayların NATO Angajman Kuralları sistemine göre “düşmanca hareket” olarak ifade edildiği vurgusu yapan güvenlik kaynakları, Türkiye’nin bölgesel hava savunmasını ve güvenliğini daha etkin hale getirmek maksadıyla S-400 sistemi tedarik etmesinin ardından bazı NATO ülkeleri  ve ABD tarafından gösterilen tavrı hatırlattı.

'RUS SİSTEMİ İLE KİLİT ATMASI NATO'YA AYKIRI'

Yunanistan’ın söz konusu sistemin bir önceki versiyonunu 23 sene önce tedarik ettiğine dikkati çeken kaynaklar, NATO müttefiki bir ülkenin savaş uçaklarına Rus yapımı S-300 sistemi ile kilit atmasının NATO’nun müttefiklik ilkelerine aykırılı olduğu ve batı ülkelerinin bu konuda çift taraflı bir politika sergilediği değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN İLK DENEMEYİ 2013'TE YAPTI

Rus yapımı S-300 sistemi 1997-1998 yıllarında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından Kıbrıs’a konuşlandırılmak istenmiş ancak Türkiye’nin itirazları sonrasında 1999 yılında Yunanistan’ın Girit Adası’na konuşlandırılmıştı.

Yunanistan’a ait S-300 Hava Savunma Sistemi, 4 sistem ve 8 fırlatma rampasından teşkil edilmiş olup füze menzili yaklaşık 80 mildir. Yunanistan, sistemin ilk denemesini 2013’teki “White Eagle”  tatbikatında yapmıştı.

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...