Tgrt Haber

Hatırası yaşatılacak! Manço'dan yadigar Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
17 Kasım 2023 17:46 - Güncelleme : 17 Kasım 2023 17:49
kıbrıs,,

Sanatçı Barış Manço’nun şarkısı ile ünlenen aslında 1800’lü yıllarda yaşadığı Kıbrıs’ta herkes tarafından sevilen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa için dernek kuruldu.

Barış Manço’nun dillere pelesenk olan şarkılarından "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" hayali bir karakter zannediliyordu. Oysa o Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yaşamış gerçek bir kişiydi. Yardımseverliği ve sarı çizmeleriyle tanınan Mehmet Ağa için KKTC'nin göçeri köyünde dernek kuruldu.

Mehmet Ağa, özellikle durumu olmayanlar için yardım yapmayı seven, evlenecek olanlara toprak ve ev sahibi bağışlamasıyla bilinen, Çanakkale Savaşı zamanı da Osmanlı Devletine yapmış olduğu yardımlar dolayısıyla İngilizler tarafından hapis edilen gerçek bir halk kahramanıydı. 1970’li yıllarda da konser için Kıbrıs’a gelen Barış Manço da yerel halktan dinlediği Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya sadece şarkı yazmakla kalmamış aynı zamanda Mehmet Ağa'nın memleketi olan Göçeri Köyüne yıllar sonra gelerek onun mezarının yaptırılması adına bağış yapmış.

Hatırası yaşatılacak! Manço'dan yadigar Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

“UNUTTURMAMAK İÇİN”

Yıllardır mezarına ziyaretlerin artarak devam etmesi sonucu Sarı Çizmeli Mehmet Ağanın yakınları ve hemşerileri tarafından bu kültürel mirası devam ettirmek ve unutturmamak adına da Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Kültür ve Dayanışma Derneği kuruldu. Derneğin As Başkanı Osman Alpay, özellikle Türk tarihini yansıtan her türlü geçmişi unutturmamak adına çalışmalar yaptıklarını söyleyerek, "Avrupa Birliği Kuzey Kıbrıs’ta Türk yok mantığında. Zaten buraya anıt yaptırmamızdaki ana sebepler de buranın 500 yıllık Türk köyü olduğunu ve halan daha Türkiye olduğunu anlatmak” dedi.

ÇİZMELER NEDEN SARI

Çizmelerin sarı olmasının ise ayrı bir anlam taşıdığını söyleyen Alpay, “Sarı Çizmeli Mehmet Ağanın dedeleri de ağaymış ve o da geleneği bozmamış. Resimlere baktığımız zaman sarı çizme giymek ağalar için bir ayrıcalık olarak görülüyor. Çizmeyi görünce ağa olduğu anlaşılıyormuş” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...