Tgrt Haber

Yaşayan en yaşlı caz müzisyeni Hasan Kocamaz hayatını kaybetti

Editör: Özge Sönmez / Kaynak: TGRT Haber
15 Mart 2024 15:15 - Güncelleme : 15 Mart 2024 15:20
Yaşayan en yaşlı caz müzisyeni Hasan Kocamaz hayatını kaybetti
Hasan Kocamaz, Türk Caz Müziği, 360

Türk caz müziğinin önemli isimlerinden Hasan Kocamaz hayatını kaybetti. 96 yaşında hayata gözlerini yuman Kocamaz'ın naaşı Bebek Camii'nde kılınacak ve Kilyos'ta defnedilecek.

Türk caz müziğinin en önemli temsilcilerinden, hayattaki en yaşlı caz müzisyeni Hasan Kocamaz hayatını kaybetti. Bebek’te Türkiye’nin ilk caz kulübü “360”ı açan, ağız armonikası ve trompet sanatçısı 96 yaşında hayata gözlerini yumdu. 

Kocamaz'ın cenazesi için Bebek Camii'nde namaz kılınacak ve Kilyos'ta defnedilecek. Leyla Diana Gücük ve Nazlı Toprak'ın bugün CRR Konser Salonu'nda gerçekleştireceği Hasan Kocamaz etkinliği vefat nedeniyle anma törenine dönüşerek tüm cazseverler davet edildi.Hayattaki en yaşlı caz müzisyeni Hasan Kocamaz hayatını kaybetti - 1. Resim

HASAN KOCAMAZ KİMDİR?

Hasan Kocamaz 1928 yılında İstanbul’da doğdu, caz müziğiyle Galatasaray Lisesi’ndeki öğrenimi sırasında tanıştı. Müziğe davul çalarak başladı, daha sonra bandoneona geçti, ama sonunda ağız armonikasında karar kıldı. Okulun izci grubu İzcaz’da ağız armonikası çaldı. Sonra kendi gruplarını kurdu. Erdem Buri, Doktor Fazıl Abrak, İlhan Mimaroğlu, Nejat Cendeli, Turan Eteke, Eray Turgay gibi bir devrin en önemli müzisyenleriyle birlikte çaldı.Hayatının ilk caz müziğini Pangaltı’ndaki Mihtaryan Ermeni Okulu’nda dinlediği zaman İkinci Dünya Savaşı yeni bitmişti. Tromboncu Arto, davulcu Kohenka, trompetçi Dikran Haçaduryan, piyanist Alex ve bugün bir efsane olan Hırant Lüsikyan ile birlikte çalarlardı. Dünyaca ünlü aranjör Arif Mardin de onları dinleyenler arasındaydı. 1959 yılında Paris’te yapılan ağız armonikası yarışmasında birincilik ödülü kazandı. 1960 yılında trompet çalmaya başladı. Yavuz Özışık, Tülay German, Erol Büyükburç, Necdet Karar gibi dönemin ünlü isimleriyle çalıştı.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...