Tgrt Haber

Abdullah Gül'den tahıl anlaşması yorumu: Emeği geçenleri tebrik ederim

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
23 Temmuz 2022 16:24 - Güncelleme : 23 Temmuz 2022 16:49
Abdullah Gül'den tahıl anlaşması yorumu: Emeği geçenleri tebrik ederim
Abdullah Gül,tahıl

Uzun süredir köşesine çekilen ve gündemdeki olaylarla ilgili nadir olarak konuşan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tüm dünyayı etkileyen tahıl krizinin çözümüne yönelik İstanbul'da atılan adıma kayıtsız kalmadı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Gül, emeği geçenleri tebrik edip, anlaşmayı 'insanlığa büyük hizmet' olarak yorumladı.

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarına ulaştırılmasını sağlayacak anlaşmaya imza attı. Türkiye'nin öncülüğünde imzalanan anlaşma sayesinde tüm dünyayı vuran gıda krizinin çözümü için önemli bir adım atılmış oldu.

ABDULLAH GÜL'DEN 'TAHIL ANLAŞMASI' PAYLAŞIMI

Dünyanın takdirle karşıladığı gelişme karşısında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de açıklama yaptı. Sosyal medya hesabı üzerinden anlaşmaya ilişkin yorum yapan Abdullah Gül şu ifadeleri kullandı:

"Dünyanın en acil sorunlarından olan 'açlıkla mücadele ve gıda güvenliği' konularına katkı sağlayacak tahıl anlaşmasının Türkiye'de gerçekleşmesi insanlığa büyük bir hizmet olmuştur. Emeği geçen herkesi tebrik ederim." 

https://twitter.com/cbabdullahgul/status/1550795820647288832

NE OLMUŞTU?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle ortaya çıkan tahıl krizi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna heyeti, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in katılımıyla İstanbul'da çözüme kavuştu. Tahıl Sevkiyatı Anlaşması için imzalar atılırken dünyaya müjde de Dolmabahçe Sarayı'ndan verildi. Erdoğan yaptığı konuşmada, "Milyarlarca insanın açlık tehlikesinin önüne alınmasına hep birlikte katkı sağlayacağız. Gemi trafiği ile dünyaya nefes borusu açmış olacağız" dedi.

Türkiye ve BM tarafından mayıs ayından bu yana yürütülen arabuluculuk çabalarının sonuç vermesiyle imzalanan anlaşma savaşta bir ilki ve dönüm noktasını temsil etmesi bir yana, dünyayı saran tahıl krizi ve beraberinde gelen gıda fiyatlarındaki artışa da çare olması bekleniyor.

Dün imzalanan Tahıl Koridoru anlaşmasına göre, tahıl ve gıda dolu gemiler, kılavuz gemiler vasıtasıyla mayınsız alandan Karadeniz'e varacak ve daha önceden söylenen güzergahlardan dünya ticaretine kazandırılacak. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...