Tgrt Haber

Son dakika! Türkiye'den Ukrayna'ya Montrö güvencesi: Hazırlıklar yerine getirildi

Editör: Anday Celayir / Kaynak: Anadolu Ajansı
24 Şubat 2022 18:20 - Güncelleme : 24 Şubat 2022 20:16
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Montrö Sözleşmesi'nin objektif hükümlerini Türkiye'nin net bir şekilde uygulayacağını vurguladı

Son dakika haberi: Rusya'nın işgal hareketine başlamasının ardından Ukrayna'nın Montrö için harekete geçilmesi talebini değerlendiren AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Montrö ile ilgili hazırlıklar yerine getirildi" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Montrö Sözleşmesi'nin objektif hükümlerini Türkiye'nin net bir şekilde uygulayacağını vurguladı

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik MYK sonrası açıklamalarda bulundu. Çelik, Ukrayna'nın Montrö Sözleşmesi'nin gereğinin yerine getirilmesi noktasındaki talepleri için hazırlıkların tamamlandığını belirtti.

TÜM SENARYOLARA HAZIR ŞEKİLDE ÇALIŞILIYOR

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in açıklamalarından önemli bölümler şu şekilde:

Dün Cumhurbaşkanımızın sayın Putin'le kapsamlı bir görüşmesi oldu. Sayın Putin kendi bakış açısından olayın safahatını sayın Cumhurbaşkanımız ile paylaştı.

Bugün itibarıyla uluslararası hukuku tamamen ihlal eden ve çok ağır sonuçları olacak bir durum ortaya çıktı. Bunu tamamıyla reddediyoruz. Bu haksız ve hukuksuz bir eylemdir. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz.

Bu dosya içerisinde Türkiye'yi yakından ilgilendiren durumlar var. Kırım Tatarı kardeşlerimizin durumları, onların içindeki bulundukları hal ile yakından ilgiliyiz. Ukrayna Parlamentosu'ndaki Kırım Tatarı milletvekilleriyle yakından temas içindeyiz.

Oradan ayrılmak isteyen vatandaşlarımızla ilgili şu anda bir şey yapılamıyor. Güvenlik açısından hava, kara, deniz yolları bakımından garanti verilemiyor. Bu ikmal yollarından herhangi bir tanesinde güvenlik sağlandığı takdirde ayrılmak isteyen vatandaşlarımız için gerekli organizasyon yapılacaktır.

AB KINAMA TEŞKİLATINA BÜRÜNDÜ

AB açısından bu konuyu ele almak gerekiyor. AB'nin kınama teşkilatına büründüğünü, sürekli kınama üreten bir yaklaşımdan başka bir şey üretemediği görüldü. Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa'ya neler katacağı konusunda pek çok değerlendirmelerde bulunduk. Bir kere daha AB'nin siyasi vizyon yoksun olduğu net bir şekilde görülmüş durumda.

HAZIRLIKLAR YERİNE GETİRİLDİ

Bu gerginliğin daha fazla ileri gitmemesini tabii ki arzu ediyoruz. Siyasi birliğine tehdit olduğu için Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü güçlü bir şekilde savunacağımızı tekrarlıyoruz. Rusya'ya uluslararası hukukun ağır ihlali anlamına gelen bu eylemden vazgeçmesi gerektiğini söylüyoruz. Siyasi, diplomatik, etkilerin güçlü bir şekilde değerlendirilmiştir.

Sabah Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılan güvenlik zirvesinde, çeşitli senaryolara karşı hazırlıkların yapıldığını ifade etmek isterim. Bugün MKYK'da Rusya ve Ukrayna ile ilgili gelişmeler kapsamlı olarak ele alınmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Koruma Müdürü Hayrettin Eren'i kaybettik. Kendisine Allah'tan rahmet, milletimize başsağlığı diliyoruz.

RUSYA İLE YOĞUN İLİŞKİLERİMİZ VAR

(Rusya'ya yaptırım olacak mı?) O konuda bir değerlendirme söz konusu değil. Olay halen sıcak ve devam ediyor. Rusya ile yoğun ilişkilerimiz var. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü siyasi birliğini yoğun şekilde savunuyoruz. Bu çatışma nasıl durdurulabilir? Bundan sonra daha derin acılar olmaması için neler yapılabilir? Türkiye'ye olası etkilerin ele alındığı çerçeve bir üçüncü durumdur.

Türkiye Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunan uluslararası toplumun yaklaşımlarına desteği verecektir. Bu çatışmaların nerede duracağı, nereye kadar ilerleyeceği yakın bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Birincisi bu çatışmaların daha fazla büyümemesi, ortaya çıkan çatışmaların etkilerin Türkiye'ye dönük olarak minimize edilmesi, olası senaryoların değerlendirilmesi.

TÜRKİYE HÜKÜMLERİ UYGULAYACAKTIR

(Montrö Sözleşmesi) Montrö Sözleşmesi açısından Türkiye tabii bu durumda önüne gelebilecek bütün senaryoları değerlendiren çalışmalar Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlığı tarafından kapsamlı şekilde yapıldı. Savaşan devletlerin gemilerin geçişine izin verilmemesi noktasında Montrö Sözleşmesi'nde maddeler var. Burada şu esastır, Cumhurbaşkanımızın baştan beri söylediği burada tansiyonun olmaması ve barışın korunması çerçevesinde.

Montrö Sözleşmesi'nin objektif hükümlerini Türkiye net bir şekilde uygulayacaktır. Türkiye'nin takdirine bağlı konularda, Türkiye savaşı derinleştiren, çatışmayı genişleten bu gerginliği daha da yükselten konularda takdir hakkını barıştan yana kullanacaktır. Bahsettiğiniz başvuru söz konusu olduğunda başvurunun kendine has niteliği var. Başvurulan geminin bağlı olduğu limana ait çeşitli değerlendirmeler var. Her bir başvuru kendi özgünlüğü içerisinde ele alınacaktır.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...