Tgrt Haber

AYM'nin Can Atalay kararına siyasilerden ilk tepki

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
21 Aralık 2023 15:10 - Güncelleme : 21 Aralık 2023 15:17
Anayasa Mahkemesi,,CHP,MHP

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez 'hak ihlali' kararı vermesine siyasilerden ilk tepkiler geldi. CHP lideri Özgür Özel Atalay'ın tahliye edilmesi gerektiğini söylerken, MHP'li Feti Yıldız ise ihlal kararına tepki gösterip "Ortada büyük bir sorun var. AYM'nin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil" ifadelerini kullandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) TİP'ten Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay'ın tahliyesi ve hakkındaki yargılamanın durması isteminin reddedilmesi üzerine yapılan ikinci hak ihlali başvurusunu görüştü. Yüksek Mahkeme, Anayasa'nın 67. maddesinde güvence altına alınan 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 19'uncu maddesinde güvence altına alınan 'kişi hürriyeti ve güvenliği' hakkının 3 karşı oy ile oy çokluğuyla ihlal edildiğine karar verdi.

ÖZGÜR ÖZEL: TÜRKİYE DÜNYAYA REZİL OLUYOR

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Can Atalay hakkındaki ihlal kararına uyulmaması nedeniyle yapılan ikinci başvuruda da "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevapladı. Bu tip sorularla muhatap olmanın kendisini utandırdığını ama Türkiye gündeminin bu konuyla meşgul edilmesinin birilerini utandırmadığını söyleyen Özel şunları söyledi:

"Bir saate, 'saat doğru gösteriyor, ne diyeceksiniz' diye sorulur mu? Saat doğru göstermiş ama yanlış yapanların, Türkiye'yi sürekli mahcup edenlerin, hem kendi içinde hem dünyada tartıştıranların, artık bu yüksek mahkemenin kararlarından bir ders alması gerekir. Bugün Anayasa Mahkemesi yeniden saati doğru göstermiş. 'Saat doğru göstermiş, ne diyeceksiniz' diye sorulmaz; gerçeği çarpıtanlara, hukukun üstünlüğünü kabul etmeyenlere ve sürekli Türkiye'yi tartıştıranlara sormak lazım. Şüphesiz bundan öncekiler gibi bu kararın da bir an önce uygulanması gerekir. Uygulanmadığı her dakika, Türkiye'yi dünyaya rezil etmektedir."

"KARARA DİRENMEK, ANAYASAYI YOK SAYMAKTIR"

Öte yandan sosyal medya hesabından da konuya ilişkin paylaşımda bulunan Özgür Özel şu ifadeleri kullandı:

"Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez hak ihlali kararı verdiği seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın bir an önce tahliye edilmesi Anayasa'nın gereğidir. Bu karara direnmek, anayasal hukuk düzenini yok saymaktır. Biz, adaleti ve hukuku savunmaya devam edeceğiz."

https://twitter.com/eczozgurozel/status/1737794310819471490

MHP'Lİ YILDIZ: AYM'NİN GEREKÇESİ DOĞRU DEĞİL

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız ise AYM'nin kararına tepki gösterdi. İhlal kararının gerekçesinin doğru olmadığını savunan Yıldız şöyle konuştu:

"AYM'nin başka türlü bir karar vermesini zaten beklemiyordum. Heyet aynı, dosya aynı, taraf aynı. Ne bekleyecektik? Yine ihlal kararı verdi. Ancak bu kararı nereye göndereceği önemli. Eğer İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderirse orası da yine Yargıtay 3. Ceza Dairesi'ne gönderir. Onların da kararı belli. Yargıtay ile AYM arasındaki bu meseleyi halletmemiz lazım, hukuken bir çözüm bulunması lazım. 

Kararı görmedim ama ihlal gerekçesi de aynıdır. Bize göre AYM'nin atladığı bir şey var. 14. maddede belirsizlik var diyor. Eğer belirsizlik denirse soruşturması seçimden önce başlamış terör örgütü üyeleri Meclis'e taşınır ve bunun önünde hiçbir engel kalmaz. Yani bu 14. maddedeki tarif, anayasa koyucunun bilinçli bir tercihi. Orada ceza kanununun 302'den 320. maddesine kadar suçları tek tek sayıp cezalarını yazması dünyanın hiçbir anayasasında yok. 

AYM'nin kararları evet bağlayıcıdır ama Yargıtay kararları da bağlayıcıdır. Kesin hükümdür. Ortada büyük bir sorun var. AYM'nin kararlarının gerekçesi bana göre doğru değil. Belirsizlik var diyor ama nasıl açıklayacağız bu belirsizliği. Devletin güvenliğine karşı suçlar evet kanunla düzenlenir, bu kanun Türk Ceza Kanunu ile terörle mücadele kanunudur. Çok açık. Oraya bakıp görmeleri lazım."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...