Tgrt Haber

Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı anayasa değişikliğine yetmiyor: Başörtüsü için 66 vekil aranıyor!

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
07 Ekim 2022 05:59 - Güncelleme : 07 Ekim 2022 06:08
Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı anayasa değişikliğine yetmiyor: Başörtüsü için 66 vekil aranıyor!
ak parti,chp,mhp,başörtüsü,anayasa değişikliği

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP başörtüsünü meselesini çözmek için Anayasa’nın 10’uncu maddesinde değişiklik önerecek. Ancak söz konusu değişiklik için Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı yetmiyor. Muhalefetten 66 vekilin daha desteği şart.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile tekrar gündeme gelen ‘başörtüsü’ meselesi ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan sorunu kökten çözmek için ‘anayasa değişikliği’ çağrısında bulundu. Adalet Bakanlığı söz konusu değişikliğin yapılabilmesi için çalışma başlatırken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı CHP’yi ikiye böldü. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını partiden gizli olarak duyurması  eski CHP’liler tarafından sert sözlerle eleştirilirken Cumhur İttifakı söz konusu anayasa değişikliği için ilk adımı attı.

REFERANDUMSUZ GEÇMESİ İÇİN 400 VEKİL GEREKİYOR

AK Parti’nin 2008’de AYM tarafından iptal edilen anayasa değişikliğini temel alarak hazırlayacağı yeni teklifin kısa süre içinde Meclis Başkanlığına sunulması hedefleniyor. AK Parti bir yandan da bu değişikliğin referanduma sunulmadan doğrudan Meclis’ten geçirilmesi konusunda hesaplar yapılırken Cumhur İttifakı’nın oyları bu anayasa değişikliğine izin vermiyor. AK Parti ve MHP’nin milletvekili sayısı 334’te kalırken anayasa değişikliğinin  referandumsuz geçmesi için en az 400, referandum için ise 360 milletvekilinin oyu gerekiyor.

CHP’DEN ŞARTLI DESTEK

CHP şartlı destek vereceğini söylerken HDP ise anayasa değişikliğine sıcak baktığını söyledi. CHP’nin destek vermesi durumunda başka bir partinin oyuna gerek kalmadan anayasa değişikliği 400’ün üzerinde oyla kabul edilecek. CHP destek vermezse HDP desteği olursa AK Parti ve MHP’nin oyları ile değişikliğin 60 gün içinde referanduma sunulması gerekiyor.

SANDIK KURULABİLİR

2023 seçimleri öncesinde anayasa değişikliklerine dair referandum sandığı kurulması gündeme gelecek. AK Parti’de yapılan değerlendirmede CHP yönetimi destek kararı alsa bile gizli oylama olacağı için CHP içinde çok sayıda fire olacağı belirtiliyor. Aynı değerlendirme HDP için de yapılıyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Atilla 7 Ekim 2022 08:30

Din ve vicdan özgürlüğundeki samimiyeti herkes görecek.Bakalim kimler destek olacak herkes merakla bekliyor.

Sonraki Haber Yükleniyor...