Tgrt Haber

Cumhur İttifakı'ndan asgari ücret çıkışı! Yılda tek zamma itiraz eden Mustafa Destici talep ettiği rakamı açıkladı

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Anadolu Ajansı
29 Kasım 2023 16:27 - Güncelleme : 29 Kasım 2023 16:33
Cumhur İttifakı'ndan asgari ücret çıkışı! Yılda tek zamma itiraz eden Mustafa Destici talep ettiği rakamı açıkladı
Mustafa Destici,asgari ücret

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın asgari ücrete yılda tek zam yapılacağı yönündeki açıklamasına Cumhur İttifakı'ndan itiraz geldi. İttifakın ortaklarından Büyük Birlik Partisi lideri Mustafa Destici, asgari ücretin enflasyonun altında kalmaması gerektiğini belirtip, zam oranı için rakam verdi.

2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için hükümet, işçi ve işveren temsilcileri 1 Aralık'ta ilk toplantı için bir araya gelecek. Milyonlarca çalışanın merakla beklediği zam görüşmelerinin ardından yeni yılda geçerli olacak asgari ücret belirlenecek.

Zam pazarlığı öncesi hükümetten gelen 'tek zam' sinyaline, Cumhur İttifakı'nın ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici'den itiraz geldi. Enflasyonun yüzde 60-70'lerde olduğuna dikkat çeken Destici, "Yılda bir kez asgari ücret tespit edilmesine geri dönmek, işçinin emeğine, alın terine haksızlıktır" dedi.

ASGARİ ÜCRETE ZAM ORANI İÇİN RAKAM VERDİ

Partisinin genel merkezinde düzenlediği haftalık basın toplantısında konuşan Mustafa Destici, asgari ücret rakamlarının enflasyonun altında olmaması gerektiğini ifade etti.

Son 6 aylık enflasyonun yüzde 45'e çıktığı varsayıldığında, bu rakamın verilmesi ve bunun üstüne de yüzde 10'un altında olmayan refah payının ödenmesi gerektiğini belirten Destici şöyle konuştu:

"Enflasyonun yüzde 60-70'lerde olduğu ülkemizde, yılda bir kez asgari ücret tespit edilmesine geri dönmek, işçinin emeğine, alın terine haksızlıktır. Onları bir yıl ocakta belirlenen maaşa mahkum etmek doğru değildir. 2024'te tahmini öngörülen enflasyon yüzde 50 bile olsa hazirana geldiğimizde asgari ücretlinin maaşı yüzde 25 eksilmiş olacak, onun için temmuzda mutlaka yeniden tespit edilmelidir, asgari ücret tek haneye düşene kadar yani yüzde 10'un altına düşene kadar."

BAKAN IŞIKHAN'DAN TEK ZAM SİNYALİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada asgari ücrete 2024 yılında tek zam yapılacağının sinyalini verip şu ifadeleri kullanmıştı:

"Asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak. Temmuz ayında olduğu gibi ilke yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. 

Geçen Temmuz ekstraydı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsüyle ihtiyaç duyulduktan sonra oldu. Ama ihtiyaç hasıl olursa bir araya gelinebilir. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuzda ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor çünkü."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ağzınıza sağlık sayın Mustafa DESTİCİ bey başkanım ben R.T.E an cı biri olarak, bunun tamamı ile işçiye, memura, emekliye tam anlamı ile bir saygısızlık. Bu ülkeye hizmet eden bizler şimdi enflasyon denile canavara malup oluyor ve insan gibi, adam gibi30 Kasım 2023 09:28

Ağzınıza sağlık sayın Mustafa DESTİCİ bey başkanım ben R.T.E an cı biri olarak, bunun tamamı ile işçiye, memura, emekliye tam anlamı ile bir saygısızlık. Bu ülkeye hizmet eden bizler şimdi enflasyon denile canavara malup oluyor ve insan gibi, adam gibi yaşamayı bile bize çok görenler öncelikle tepedeki savurganlığı ve bol bol, bolculugu bırakarak ancak düşar tek hanelere. Birde piyasada bir fiyat denetleme unsuru diye hiç bir şey göremiyorum. En azından piyasa denetcilrleri olması gerekmezmi.insanlarda hicmi hiç saygı kalmadı para uğruna haksız kazanç yarışına girmişler sanki. Buna bir dur demek için piyasa fiyat denetçiler birliği kurulması gerekkiyor.Emekliye memura işçiye asgari ücretliye bir defaya mahsus % 85/ 90 gibi zam artı emekliye asgari ücretiyle seyanen 8.077 tl lik birzam verilmesi gerekiyor.Saygılar

Sonraki Haber Yükleniyor...