Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e Suriye mesajı: 30 km'lik koridor şart

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
30 May 2022 17:05 - Güncelleme : 30 May 2022 17:53
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Putin'e Suriye mesajı: 30 km'lik koridor şart
Vladimir Putin,Rusya,Türkiye,Ukrayna,suriye

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye'nin PKK'ya operasyon hazırlığı sürerken iki liderin sürpriz görüşmesinde Suriye'de masadaydı. Erdoğan, PKK'nın sivillere yönelik saldırılarına dikkat çekerken "30 km'lik koridor şart" dedi.

Türkiye'nin Suriye'deki PKK inlerine yönelik operasyon hazırlıkları sürerken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sürpriz görüşmesi diplomasi gündemini hareketlendirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki liderin görüşmesinde, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere bölgesel konular ele alındı.

ERDOĞAN'DAN BARIŞ MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında barış zemininin en kısa sürede yeniden oluşturularak, savaşın olumsuz etkilerini en aza indirecek ve güven inşa edecek adımlara ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, her iki tarafın ilke mutabakatı sağlanırsa, İstanbul’da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler ile bir araya gelmeye ve muhtemel bir gözlem mekanizmasında rol üstlenmeye hazır olduklarını dile getirdi.

SÜPRİZ GÖRÜŞMEDE SURİYE DETAYI

Suriye’de terör örgütü PKK/YPG’nin Türkiye’ye ve Suriyeli sivillere yönelik saldırılarının sürdüğüne dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2019’daki mutabakatta yer alan Türkiye sınırından itibaren 30 kilometre derinliğinde bir terörden arındırılmış bölgenin oluşturulamadığını, bu bölgelerin güvenli hale getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu belirtti.

'OPERASYONLAR BAŞLAYACAKTIR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen 'Kabine Toplantısı'nın ardından Türkiye'nin güney sınırlarına yönelik operasyonlarla ilgili şu değerlendirmede bulunmuştu:

Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da yakında atmaya başlıyoruz.

Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların, tacizlerin, tuzakların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, istihbaratımız, emniyet güçlerimiz hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır. Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantımızda bu hususları enine boyuna değerlendirecek ve kararlarımızı alacağız.

Biz de gereken görüşmeleri yaparak, sürecin sağlıklı bir şekilde yürümesini temin edeceğiz. Ülkemizin güvenlik hassasiyetlerine saygı gösterenler ile kendi çıkarları dışında hiçbir derdi olmayanların ayrımını bu süreçte bir kez daha görecek ve gelecekteki politikalarımızın referansı yapacağız.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...