Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 27 Mayıs'ın yıl dönümünde dikkat çeken vurgu: Darbe anayasası ile yola devam edemeyiz

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: tgrthaber.com.tr
27 May 2024 12:26 - Güncelleme : 27 May 2024 13:55
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 27 Mayıs'ın yıl dönümünde dikkat çeken vurgu: Darbe anayasası ile yola devam edemeyiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Mayıs darbesinin yıl dönümünde yeni anayasa vurgusu yaptı. Yeni anayasanın milli bir ödev olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Elitlerin uzlaşısını yansıtan mevcut anayasa ile devam edemeyiz" diye konuştu. 27 Mayıs'ın demokrasi tarihinin karanlık günü olarak kayıtlara geçtiğini belirten Erdoğan, "Demokrasi cellatlarını affetmeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adnan Menderes Kongre Merkezi Özgürlük ve Demokrasi Adası'nda düzenlenen Türkiye Yüzyılı Anayasası Sivil Anayasa Güçlü Türkiye Sempozyumu'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Milletimiz Adnan Menderes'i şükranla anmaya devam edecektir. Bir yargı tiyatrosuyla idama gönderilenleri rahmetle anıyorum. Üzerinden yüzyıllar geçse de darbecileri unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Dilinden ve kaleminden kan damlayan sözde hukukçuları unutmayacağız ve affetmeyeceğiz. Yassıada'da işkenceye maruz kalan devlet adamlarımız isimlerini milletimizin gönlüne şehit olarak yazdırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 27 Mayıs'ın yıl dönümünde dikkat çeken vurgu: Darbe anayasası ile yola devam edemeyiz - 1. Resim

"KARAR VERİLMEDEN İDAM SEHPALARINI KURDULAR"

27 Mayıs adım adım bir provokasyonun ürünüdür. 27 Mayıs demokrasi tarihinin karanlık günü olarak kayıtlara geçti. Menderes, ülkeyi tapulu mülkü gibi görenleri rahatsız etti. Nasıl ki darbeye bir günde karar verilmemişse Yassıada'da alınan kararlar da tesadüf değildir. Burası özellikle seçilmiştir. Millete ayağınızı denk alın mesajı verilmiştir. Demokrasimiz yargılanmıştır. Önce mahkum edilen ve sonra idam edilen bizatihi milletin iradesidir. Kararlar verilmeden idam sehpalarını bunun için kurdular.

Burayı sivil ve demokratik siyasetin kabusu olmayı hedeflediler. 27 Mayıs'ın karanlık gölgesi her 10 yılda bir tekrarlanan darbelerle milletin peşini bırakmadı. Türk siyaseti uzun yıllar boyunca kargaşa ve istikrarsızlık girdabından bir türlü kurtulamadı. 27 Mayıs planı AK Parti'nin iktidar olduğu 22 yıllık süre zarfından defalarca tekrarlanmaya çalışıldı.

"SALDIRILAR KARŞISINDA ASLA GERİ ADIM ATMADIK"

22 yılda türlü badireler atlattık. Türk siyasi tarihinin en fazla darbe girişimine maruz kaldık. Ama saldırılar karşısında asla geri adım atmadık. Siyasete operasyon çekilemeyeceğini içerideki ve dışarıdaki tüm vesayet heveslilerine çok net bir şekilde gösterdik. Türkiye'de demokrasi mücadelesi tehditlere, korkutmalar rağmen kararlılıklar ilerlemiştir. Bu ülkede artık darbeler ve muhtıralar dönemi kapanmıştır. Bulanık suda demokrasi avlama dönemi geri kalmıştır. Türkiye'de iktidara gelmenin tek yolu sandıktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 27 Mayıs'ın yıl dönümünde dikkat çeken vurgu: Darbe anayasası ile yola devam edemeyiz - 2. Resim

YENİ ANAYASA MESAJI

Yeni anayasa ile tüm bu kazanımları daha da ileriye taşımayı hedefliyoruz. Yeni anayasaya ülkemizin neden lüzum duyduğunu aktardık. 1921 ve 1924 anayasalarını dışarıda bırakırsak bütün anayasalarımız vesayetçilerin direktifiyle yapılıp halka empoze edildi. Anayasalarımız içinde vesayetin en fazla nüfuz ettiği 1961 anayasasıdır.

Çerçevesini darbecilerin çizdiği dili sorunlu mevcut anayasa ile yola devam edemeyiz. Türk demokrasisi yeni ve sivil anayasa yapacak güce sahiptir. Artık yeni bir anayasa kaçınılmazdır. Mevcut anayasa siyasete güveni zedeliyor. Yapıcı ve uzlaşmacı tavrımızı koruyacağız. Muhalefetteki muhataplarımızın da bu istekte ısrarcı olmayacağını düşünüyorum. Yeni anayasanın milli bir ödev olduğuna inanıyorum.

İSRAİL'İN BM KAMPINI BOMBALAMASI

Gazze'de sivil halkın üzerine bomba yağdırılmıştır. Netanyahu lanetle anılmaktan kurtulamayacaktır."

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...