Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na başörtüsü tepkisi: Anayasa değişikliği teklif ettik, kaçak dövüşüyor

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
04 Kasım 2022 15:05 - Güncelleme : 04 Kasım 2022 16:15
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na başörtüsü tepkisi: Anayasa değişikliği teklif ettik, kaçak dövüşüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadın ve Adalet Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddeti asla kabul etmeyeceklerini vurguladı. Kadınların dışlandığı bir dünyanın insanlığın yarısından feragat ettiği anlamına geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadın hakları ve özgürlükleriyle ilgili de dikkat çeken mesajlar verdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü açılımından sonra AK Parti'nin anayasa değişikliği yapma önerisini reddetmesini eleştiren Erdoğan, "Arkadaşlarımız ziyarete gitti, şu anda gerek yok, seçimden sonra çalışalım dediler. Niye kaçak dövüşüyorsun? Eğer samimiyseniz, parlamentoda çözemiyorsak referanduma gidelim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KADEM'in 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"5. Uluslararası Kadın Ve Adalet Zirvesi'nin 5.si vesilesiyle İstanbul'a teşrif eden misafirlerimize hoşgeldiniz diyorum. Son toplantısını dijital ortamda gerçekleştirdiğimiz zirvelerimizin her birin ufuk açıcı tartışmalarla yürütülmesinden memnuniyet duyuyorum. Batı medeniyetinin baskın karakteri, en çok da kadına bakışta kabullerde ortaya çıkmıştır. Bugün dünyanın her yerindeki toplumlara aynı kadın modeli dayatılmakta, kadından aynı rolü benimsemesi ve oynaması beklenmektedir. 

"KADINA ŞİDDETİ ASLA KABUL EDEMEYİZ"

Ülkemizde tek bir kadının bile sırf cinsiyeti yüzünden şiddete uğramasını, hele hele hayatını kaybetmesini asla kabul edemeyiz. Aynı şekilde ülkemizi sanki kadına yönelik şiddetin ve cinayetin dörtü bir yanda kol gezdiği bir yer gibi gösterenlerin, aslında kendi içlerindeki çürümeyi gözlerden kaçırmaya çalışmasını da kabul edemeyiz.

Bugünkü toplantımızı çağdaşlık kisvesi altına saklananları da kapsayan, tüm ön kabullerden arındırılmış sorgulama doğrultusunda atılmış önemli bir adım olarak görüyoruz. Oturum başlıkları ve katılımcı profiline baktığımızda zirvede bu hususta geleceğe ışık tutacak sonuçların çıkacağı anlaşılıyor.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na başörtüsü tepkisi: Anayasa değişikliği teklif ettik, kaçak dövüşüyor

"KADININ DIŞLANDIĞI DÜNYA, İNSANLIĞIN YARISINDAN FERAGAT ETMİŞTİR"

Kadınların dışlandığı bir dünya, insanlığın yarısından feragat etmiş demektir. Bu da hem fıtrata, hem inancımıza hem de hayatın işleyişine aykırı bir anlayıştır. Kadını aile başta olmak üzere, varoluşun temel unsurlarından koparıp sapkın akımlarla yan yana getirenler, aslında en büyük kötülüğü kadınlarımıza yapmaktadır.

Biz kadının içinde yer almadığı hiçbir alanda, insanlığın hayrına neticeler elde etmenin veya bunların sürdürülebilir kılmanın mümkün olmadığına inanıyoruz. Bu anlayışla kadınlarımızı güçlendirecek politikaları kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz. Yürüttüğümüz mücadelede en büyük desteği gördüğümüz kadınlarla siyasetten ekonomiye her alanda çok daha büyük başarıları elde edeceğimiz bir geleceğin bizi beklediğinden şüphe duymuyoruz.

Eksiklikleri, yanlışlıkları düzelterek bugüne kadar devrinm niteliğinde pek çok değişimi nasıl ülkemizin ve kadınlarımızın hanesine yazdırmışsak bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğiz. Kültürümüzün, yaratılmışların en şereflisi olan insan vasfımızın gereği olarak bu mücadeleyi sizlerle omuz omuza sürdürmekte kararlıyız.

KADINA ŞİDDETE CAYDIRICI CEZA

Elde ettiğimiz en olumlu başarılardan biri de kadınlarımız hak ve özgürlüklerini genişletmek konusunda elde ettiğimiz yeniliklerdir. Asıl büyük değişimi zihinlerde yaşadığımızı düşünüyorum. Anayasamızın 10. maddesine kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir, devlet bu eşitliğin yasama geçmesiyle hükümlüdür maddesiyle başladık.

Kadına yönelik şiddetle en etkin şekilde mücadele edeceğimizin sözünü daha hükümete gelmeden milletimize vermiştik. 2005 yılında hukuki düzenlemeleri hayata geçirdik. Aile içi ve kadına karşı şiddete verilen cezaları artırarak, cinsiyet farkı nedeniyle düşük ücret uygulanamayacağı gibi çok önemli adımlar attık. Çalışan kadınların haklarını genişleterek etki sahasını yaygınlaştırdık. Gebelikten itibaren anneleri koruyan, maddi olarak destekleyen uygulamalar başlattık.

Son yargı paketiyle eşe karşı işlenmiş suçları cezaları boşanmış eşi de kapsayacak şekilde genişlettik. İçinde bulunduğumuz 2021-2025 eylem planı kadınlarımızı fiziksel şiddetin yanında onurlarına yönelik saldırılardan da korumayı amaçlamaktadır. Bugüne kadar 1 milyon kişiye hizmet verdik. Kadın Acil Destek Uygulaması (KADES) kadınların maruz kaldığı şiddete süratle müdahale edilmesini sağlayan etkin bir sistem haline geldi. Elektronik kelepçe de kadınlarımızı korumaya hizmet veriyor. Aile içi meselelerinin hakimlerce çözümünü temin ettik.

KILIÇDAROĞLU'NA BAŞÖRTÜSÜ ELEŞTİRİSİ

Yıllar yılı başörtüsü düşmanı olan ve üniversitelerde ikna odalarını kimler olduğunu bilmiyor muyuz? Bunları kuranlar şimdi de geldiler, başörtüsü sorununu çözelim diyorlar. Ne kadar güzel. Şimdi ben yeni bir teklif yaptım. Bu seçimde kaç tane başörtülü milletvekili adayı çıkaracaksın? Şaşırmayın, bunu söyledim ya, başörtülü milletvekili adayı da koyar. Şimdiden rozet takmaya başladılar.

Gel anayasa yapalım, başörtülü, başı açık ayrımına gitmeden hak ve özgürlükler noktasında bütün kadınlarımız anayasa teminatı altında bu süreci yaşasınlar. Şimdi ne oldu? Arkadaşlarımız ziyarete gitti, şu anda gerek yok, seçimden sonra çalışalım dediler. E hani bir gece yarısı kalktın, yasal düzenleme yapalım dedin. Biz de anayasa düzenlemesiyle beraber el ele yapalım, bu işi bitirelim, bir daha kimse bunu gündemine almasın dedik. Niye kaça dövüşüyorsunuz? Bunların işi her zaman istismar siyaseti. Bunlarda gerçek manada liderlik siyaseti yok.

Çeyrek asır önce hayal bile edilemeyecek bu özgürlük iklimini ülkemize kazandırırken, partimizi kapatma tehdidi dahil nelerle karşılaştığımı millet çok iyi biliyor. Bir süre önce tüm bu mücadelelerde vesayetin ve faşizmin temsilcisi olarak karşımıza çıkan bir siyasi parti başkanı, kadınların başörtüsü meselesini yeniden gündeme getirdi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na başörtüsü tepkisi: Anayasa değişikliği teklif ettik, kaçak dövüşüyor

Nasıl havayı suyu soluyorsak, suyu içiyorsak, kadınlarımızın inançlarından dolayı başlarını örtmeleri de aynı derecede tabii bir durumdur. Bunun için ne anayasada ne kanunlarda herhangi bir düzenleme yapmaya ihtiyaç olmaması gerekir. Artık başörtülü hakimlerimiz, savcılarımız, askerimiz, valimiz var mı? Bütün bunlar var. Yaptık da ne oldu, Türkiye yıkıldı mı? Gök kubbe çöktü mü? Tam aksine şimdi daha huzurlu ve rahatız. Demek ki yapınca oluyormuş. Yeter ki biz ön açalım. Ön açında bu ülke çok daha güçlü şekilde geleceğe yürüyecektir. Ülkemizde geçmişte yaşanan bu kötü görüntüleri ve tartışmaları da, dönemin ikliminin bir parçası olarak kabul edip hepsini geride bıraktığımızı varsaymak istiyorum.

CHP'YE REFERANDUM MESAJI

Açılan tartışmaya cevabımızı anayasal güvenceye kavuşturmayı teklif ederek verdik. Yaptığımız hazırlığı Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin tamamına götürerek bu konudaki samimiyetimizi ortaya koyduk. Hatta daha ileri gittik, samimiyseniz, parlamentoda çözemiyorsak referanduma gidelim. Çünkü millet en doğrusunu söyler. Gidelim millete, bakalım ne diyorlar? 

Tabii millete gitmeyi bunlar pek kabul edemezler. Çünkü millete gidileceği zaman o sandıktan neler çıkabileceğini iyi düşünüyorlar. Şayet teklifimiz üzerinde kapsamlı bir uzlaşma sağlanırsa, bundan kadınlarımız ve ülkemiz çok kârlı çıkacaktır. Bizim arzumuz, insanımızın beklentilerine uygun biçimde en geniş mutabakatla Meclis'imizden geçmesidir. Uzlaşma sağlanamazsa bu meseleyi milletimizin takdirine sunmanın yollarını arayacağız."

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...