Tgrt Haber

Emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş: Yunanistan'ın Türk jetlerine radar kilidi ABD'nin iki yüzlü siyaseti

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
29 Ağustos 2022 18:39 - Güncelleme : 29 Ağustos 2022 18:41
Radar kilidi atma,Yunanistan,Türkiye,F-16

Türkiye’ye karşı provokasyonlarını yoğunlaştıran Yunanistan, Türk jetlerine S-300 füzelerini kilitledi. Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, Türkiye'nin S-400 almasına karşı ambargo uygulayan ABD'nin iki yüzlü bir politika izlediğini belirtirken çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Yunanistan, Ege'de uzun bir süredir Türkiye’ye karşı provokatif hamleler yaplor. ABD’nin Dedeağaç başta olmak üzere üslerine silah yığmasından cesaret alan Yunanistan, son olarak Türk F-16’larını 'radar kilidi' atarak taciz etti. Yunanistan tarafından Türkiye'ye yönelik gerçekleştirilen bu hamle, NATO Angajman Kurallarına göre “düşmanca hareket” olarak tanımlanıyor. Yunanistan’ın Rusya’dan aldığı S-300’leri kullanması ise bir başka soru işareti. ABD'nin Rusya’dan S-400 alan Türkiye’ye yaptırım uygularken, Yunanistan’ın S-300’leri kullanmasını sorun olarak görmemesi de dikkat çekti. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye'ye katılan Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, durumu iki yüzlülük olarak yorumladı.  

YUNANİSTAN’IN TEZİNE NATO VE ABD DE UYMUYOR

Beyazıt Karataş, Yunanistan'ın Yunanistan’ın kabul edilmez komik iddiaları olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Örneğin kara suları 6 mil olmasına rağmen hava sahasını 11 mil kabul ediyor. Böyle bir uygulama yapan başka bir ülke yok. Yunanistan’ın uçuş sorumluluk bölgesi ile ilgili de iddiaları var. Uçuş emniyetinin sağlanması için ülkelere sorumluluklar verilir, bu uçuş sorumluluk bölgesidir. Bunu Yunanistan suiistimal ederek uçuş planı doldurmanız gerekir diyor, böylece Türkiye’ye baskı kuruyor. Hâlbuki devlet uçakları 11 fitin altındaysa veya tüm sorumluluğu kendisinin aldığı bölümdeyse uçuş sorumluluk planı doldurmasına gerek yok. ABD ve NATO ülkesi savaş uçakları da 11 fitin altında uçuş planı doldurmuyorlar ve Yunanistan’ın hava sahasını 11 fit kabul etmiyorlar. Dolayısıyla Türkiye’nin kabul etmemesi kendi başına bir iddia değil. Diğer ülkeler de buna uymuyorlar. Bazı ülkeler Yunanistan ile sorun yaşamamak ve nezaket göstermek açısında adalar çevresinden geçerken uçuş planı dolduruyorlar. Bu da Yunanistan’ı şımartıyor.”

ABD, MONTRÖ’YÜ DELEMİYOR, YUNANİSTAN İLE BOĞAZLARI BAYPAS EDİYOR 

ABD’nin Yunanistan’a silah yığmasını da değerlendiren Karataş, şunları söyledi:

“Rusya’yı çevrelemek ve NATO’yu genişletme gerekçesiyle Yunanistan’ı işgal edip kendi eyaletine dönüştürmek istiyor. ABD, Girit de dahil Yunanistan karasında üsler edindi. Balkanlara buradan kolay ulaşıyor. Türk boğazlarını baypas ediyor. Bunun nedeni Montrö kısıtlamalarının olması. Bunu Rusya için değil Türkiye’yi de baskılamak için yapıyor.  Yunanistan’ı işgal ederken Türkiye’ye de baskı yapıyor. Ege önemli bir geçiş yolu. Balkanlara ve Polonya’ya kadar giden alternatif bir yol. Bunun amacı Rusya’yı Karadeniz’de sıkıştırmak ve Türkiye’yi baskılamak.” 

“Haçlı zihniyeti var” diyen Karataş, Yunanistan’ın hem ABD hem de NATO içerisinden destek gördüğünü söyledi. Yunanistan’ın şımartıldığını belirten Karataş, bunun bir nedeninin Türkiye’nin uyguladığı politikaların NATO ve ABD ile kafa kafaya gelmesi olduğunu söyledi. 

ABD İKİ YÜZLÜ DEĞİL ÇOK YÜZLÜ!

ABD, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 almasından dolayı çeşitli yaptırımları uyguluyor. Ancak Yunanistan, geçtiğimiz yıllarda Rusya’dan S-300 alıp Girit adasına yerleştirmesine rağmen aynı yaptırımlarla karşılaşmadı. Üstelik Türk jetlerini de bu S-300’ler ile taciz etti. Bu durumu değerlendiren Karataş, burada da ikiyüzlülük olduğunu kaydederek “Yunanistan S-300’leri Girit’e konuşlandırıp biz bunu kullanmıyoruz diyerek uyutma taktiği yaptılar. Yunanistan Rusya’dan pek çok hava savunma silahı aldı. Türkiye S-400’leri hangarda bekletmiyor, gerektiğinde kullanır. ABD’den bir yetkili S-300 ile S-400’ü bir kefeye koymuyoruz, demişti. Hindistan S-400 aldı ancak onlara yaptırım uygulanmadı. ABD ikiyüzlü değil çok yüzlü hareket ediyorlar” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...