Tgrt Haber

Riyad'daki Gazze zirvesinde dikkat çeken anlar: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad yıllar sonra aynı karede

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
11 Kasım 2023 18:15 - Güncelleme : 11 Kasım 2023 21:44
Riyad'daki Gazze zirvesinde dikkat çeken anlar: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad yıllar sonra aynı karede
Cumhurbaşkanı Erdoğan,Suriye,Beşar Esad

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen "İİT ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi"nde Türkiye'yi temsil etti. Kritik zirve öncesi çekilen aile fotoğrafında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Suriye lideri Beşar Esad yıllar sonra aynı karede yer aldı. İki liderin tokalaşmamaları ise dikkat çekti

Suudi Arabistan bugün, 7 Ekim’den beri İsrail ordusunun saldırılarına maruz kalan Gazze için iki olağanüstü zirveye ev sahipliği yapıyor.

Kral Abdülaziz Uluslararası Konferans Merkezi’nde yapılan "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi"nde Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer liderler zirve alanında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman tarafından karşılandı.

Riyad'daki Gazze zirvesinde dikkat çeken anlar: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Esad yıllar sonra aynı karede

YILLAR SONRA AYNI KAREDE YER ALDILAR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve öncesi liderler ile birlikte aile fotoğrafı çektirdi. Yıllar sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Beşar Esad aynı karede yer aldı.  İki liderin tokalaşmamaları ise dikkat çekti

İki lider arasında en son 2011 yılında telefonda görüşme gerçekleşmişti.

ARAP LİGİ’NDE NORMALLEŞME ADIMLARI

Suriye’nin Arap Birliği üyeliği, ülkede 2011 yılında başlayan iç savaşta Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yönetim karşıtı eylemcilere yönelik baskı ve şiddetli müdahale emri vermesinin ardından askıya alınmıştı.

Arap Birliği üyesi 22 ülkenin dışişleri bakanlarının 7 Mayıs'ta Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlediği toplantıda Suriye’nin birliğe dönmesi yönünde aldıkları kararın ardından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz El Suud, 10 Mayıs’ta Esad’ı zirveye davet etmişti.

Esad, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde Mayıs ayında gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi’ne 12 yıl sonra ilk kez katılmıştı.

SURİYE POLİTİKASINDA SON DURUM

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Esad yönetimi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında ipler kopmuştu.

Aradan geçen 13 yılın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şam yönetimine diyalog çağrısında bulunmuştu. Yapılan çağrının ardından Türkiye ve Suriye arasında Rusya'da yapılan savunma bakanları düzeyinde toplantı gerçekleşmişti.

Ankara-Şam hattında liderler düzeyinde diyalog olup olmayacağı uzun zamandır merak konusu iken Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmeye sıcak bakmadığını belirtmişti. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...