Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
03 Mart 2023 14:25 - Güncelleme : 03 Mart 2023 15:39
Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz
,Son dakika,Deprem,İstanbul,Cumhurbaşkanı Erdoğan

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da Depreme Hazırlık Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. TOKİ'nin inşa edeceği konutların hak sahiplerine verileceğini aktaran Erdoğan, düşük katın öncelik olacağını ve yatay mimariden taviz verilmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe'de Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından bölgede bugüne kadar 12 bin artçı sarsıntının meydana geldiği ve Türkiye olarak sıkıntılı bir dönemden geçildiğini belirten Erdoğan, felaketin yaralarının sarılması için gece gündüz çalışıldığını altınız çizdi.

Depremin ağır yıkımlara yol actığını bölgede yapılan hasar tespit çalışmalarının bittikten sonra yapılacak ev sayısının da netleşeceğini söyleyen Erdoğan, depremde 214 bin binanın ya yıkıldığını ya da ağır hasarlı olduğunu belirti. TOKİ'nin inşa edeceği konutların hak sahiplerine verileceğini aktaran Erdoğan, düşük katın öncelik olacağını ve yataqy mimariden taviz verilmeceğini söyledi.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Milletçe 6 Şubat'ta yaşadığımız iki depremin devamında gelen 12 bin artçı sarsıntının etkilerini yaşadığımız sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Depremler 11 şehirde büyük can kayıplarına ve ağır yıkımlara yol açtı. Hayatını kaybeden 45 binin üzerindeki her bir vatandaşımızın, yaralanan 115 bin insanımızın acısı yüreklerimizdedir. Yaklaşık 14 milyon insanımızın hayatını doğrudan etkileyen, bunların 3,5 milyonunun ülkemizin diğer yerlerine göç etmesine yol açan bu felaketin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyoruz.

"DEPREMDE 214 BİN BİNA YIKILDI VEYA AĞIR HASARLI"

"Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Bu depremler ağır yıkımlara yol açtı. Bu afetin yaralarını sarmak için hep beraber çalışıyoruz. Hasar tespit çalışmaları bitince yapılacak ev sayıları netleşecek. Depremzede vatandaşlarımızı şimdilik çadır kentlerde, otellerde, kamu misafirhanelerinde misafir ediyoruz. Bu kadar büyük bir yıkım karşısında hayatı normalleştirmek için insanlarımızın barınma ihtiyaçlarını karşılamak şart. Depremde 214 bin bina yıkıldı veya ağır hasarlı.

"DÜŞÜK KAT ÖNCELİĞİMİZ OLACAK"

NATO'dan gelen, İsviçre'den gelen çadırlar burada yerlerini aldı. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz. TOKİ'nin inşa edeceği konutlar hak sahiplerine verilecektir. Düşük kat önceliğimiz olacaktır. Bilim insanlarımızın, şehir planlayıcılarının, şehir halkının görüşlerine de önem veriyoruz.

"TÜM TEHLİKE VE TEHDİTLERİ BİRLİKTE DEĞERLENDİRMELİYİZ"

Ülkemizi, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeliyle bir yaklaşım oluşturmaktır. Tüm tehlike ve tehditleri birlikte değerlendirmeliyiz. Deprem bunlardan biridir. Diğer afetleri de buna eklemeliyiz. Şu ana kadar 11 vilayetin tamamını 2 kez dolaşma imkanı buldum. Bakan arkadaşlarımın her ilde koordinelik görevleri var. Valiler olarak da her ilde 2-3 vali görev yapmakta. Belediye Başkanlarımız da kardeş belediye başkanları olarak ilan ettiğimiz yerlerde görevlerini sürdürmektedir.

"YATAY MİMARİDEN TAVİZ VERMEYECEĞİZ"

Yaklaşık 14 milyon insanımızın hayatını doğrudan etkileyen bu felaketin yaralarını sarmak için gece gündüz çalışıyoruz. Hızla yeni konutların inşasına başladık. Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Kadim şehir yerleşimlerimizi ise tarihi ve kültürel varlıklarımızı da yaşatacak aynı zamanda afetlere karşı güçlendirecek bir anlayışla ihya etmeyi hedefliyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz. TOKİ'nin inşa edeceği konutlar zemin artı 3 veya 4 katlı. 3 oda 1 salon olarak yapılarak hak sahiplerine verilecektir."

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...