Tgrt Haber

İbrahim Kalın, Ukrayna-Rusya krizini değerlendirdi: Putin sınırları yeniden çizmek istiyor

21 Şubat 2022 09:00 - Güncelleme : 21 Şubat 2022 17:00
İbrahim Kalın, NATO'nun dünyanın gördüğü en başarılı ve önemli askeri ittifak olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman gazetesi Die Welt’e verdiği röportajda Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Yaptırımların Rusya'ya karşı işe yaramayacağını belirten Kalın, “Putin, Sovyetler’in dağılmasından 30 yıl sonra sınırları yeniden çizmek istiyor” dedi.

İbrahim Kalın, NATO'nun dünyanın gördüğü en başarılı ve önemli askeri ittifak olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Alman Die Welt gazetesine gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin konuşan Kalın, Rusya’ya yönelik planlanan yaptırım kararlarının istenilen etkiyi vermeyeceğini belirtti.

Yaptırımların sadece sorunları erteleyeceğini belirten Kalın, “Diğer tarafı dinlemek ve stratejik kaygılarını anlamak daha iyidir” dedi.

Rusya’nın NATO tarafından tehdit edildiğini hissettiğini belirten Kalın, Sovyetler Birliğinin çöküşünden 30 yıl sonra Putin’in sınırları yeniden çizmek ve stratejik ittifakları yenilemek istediğini belirtti.

“RUSLARI DİNLEMEMİZ GEREKİYOR”

Kalın, Türkiye'nin Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin neresinde olduğu yönündeki soruya, 21. yüzyılda yeni zorluklarla karşı karşıya olunduğuna işaret ederek, "Bu yüzden her iki tarafın da güvende hissedeceği yeni kurallar ve ilkeler oluşturmamız gerekiyor. Bu, Rusya'dan gelen her talebe cevap vermeniz gerektiği anlamına gelmiyor ancak Rusları dinlemeniz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

“NATO, DÜNYANIN EN BAŞARILI ASKERİ İTTİFAKI”

NATO'nun, dünyanın gördüğü en başarılı ve önemli askeri ittifak olduğunu vurgulayan Kalın, "Biz kilit konumunda bir üyeyiz. Ancak bu, Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu, Afrika gibi diğer ittifaklara dahil olmayacağımız veya Rusya veya Çin ile iyi ilişkilerimiz olmayacağı anlamına gelmez." diye konuştu.

"BİZE EL UZATANI GERİ ÇEVİRMEYİZ"

Sözcü Kalın, dış politikaya 360 derecelik bir perspektiften baktıklarını dile getirerek, "Bize el uzatanı geri çevirmeyiz. Coğrafyamız bizi bunu yapmaya zorluyor ama aynı zamanda yardımcı oluyor. Tabii bu her konuda hemfikir olmamız gerektiği anlamına gelmiyor. Rusya ile bile değil. Kırım'ın ilhakını tanımıyoruz. Suriye'deki siyasetini ve Libya'daki Wagner birliklerini desteklemiyoruz ama bu yüzden hemen birbirimizle savaşmak zorunda değiliz." değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...