Tgrt Haber

Murat Kurum’u bekleyen mayınlı hamle: Son ankette 2 puan geride ama yükseliş trendinde

Editör: Banu İriç / Kaynak: TGRT Haber
08 Şubat 2024 13:39 - Güncelleme : 08 Şubat 2024 14:31

Optimar Araştırma'nın sahibi Hilmi Daşdemir son anketlere göre Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu arasındaki dengeleri yorumladı. Daşdemir, İmamoğlu'nun Kurum'u mayınlı alana çekmeye çalışabileceğine dikkat çekti.

Yerel seçimlere 51 gün kalmışken İstanbul adaylarında yarış kızışmaya başladı. Anket firmalarından iki ismin de adeta başa baş olduğu rakamlar gelmeye başladı. Bazı anketlerde İmamoğlu önde görünürken bazılarında Murat Kurum ismi başı çekti.

Optimar Araştırma’nın sahibi Hilmi Daşdemir, son anketleri ve muhalefet partilerinde değişen dengelerin seçime nasıl yansıyacağını tgrthaber.com.tr’ye değerlendirdi. Başak Demirtaş’ın adaylığını çekmesi sonrası AK Parti cephesinde olumlu tablonun bozulduğu görüşlerini değerlendiren Daşdemir, son yapılan ankette Demirtaş isminin adaylığı söz konusu değilken başa baş görünümün olduğuna dikkat çekti. 

Murat Kurum hakkında olumlu kanaatlerin yüzde 55 civarında olduğunu vurgulayan Daşdemir son ankette oy verme potansiyelinde 2 puan geride görünse de yükseliş trendi içerisine girdiğini söyledi. Daşdemir, “DEM aday çıkarsa da çıkarmasa da Murat Kurum’un seçilme ihtimalinin olduğunu ben bir yıl öncesinden yaptığımız çalışmalardan görüyordum aday açıklandığında da ben bunu söyledim.” dedi.

“BAŞA BAŞ DURUM SÖZ KONUSU”

Başak Demirtaş’ın DEM Parti’den İstanbul adaylığının parti içi denge mücadelesi olduğu şeklinde yorum yapan Daşdemir, adaylığın çekilmesi sonrası süreci şöyle değerlendirdi:

“Son çalışmada başa baş durum söz konusu. Geçtiğimiz hafta yapmış olduğumuz araştırmada DEM Parti’nin aday çıkarması gibi bir senaryo yoktu. Başak Demirtaş’ın açıklaması henüz yoktu. Siyasi, kendi içlerinde bir mücadelenin sonucu olarak Başak Demirtaş ve Selahattin Demirtaş öyle bir açıklama yaptılar. Kendilerini gündemde tuttular bir süre. Ama netice itibariyle terör örgütü PKK’nın elebaşı Karasu’nun yaptığı açıklama, ittifaka destek ve benzeri süreçlere bakılacak olursa burada ittifak devam ediyor, taktik olarak bunu kullandıklarını görüyoruz. Aday açıklasa bile bu adayın son gün adaylıktan çekilmesi ya da o aday görünürken bile kendi kitlelerine, siz bizim adayımıza partimizin adayına değil de Ekrem İmamoğlu’na oy verin, demeyeceklerini bilemiyoruz. Çünkü örgütlü bir yapı olduğu için daha önce hatırlanacağı üzere bağımsız adayları varken okuma yazma bilmeyen seçmen kitlesi bile gittiler, bağımsız adaylarına oy verilmesini sağladılar. Diğer taraftan bakıldığı zaman HDP-DEM taraftarlarının partilerinin ayrı seçime girmelerini istediklerini yaptığımız araştırmada görüyoruz.

Netice itibariyle şöyle bir atmosfer var, Selahattin Demirtaş örgütün önüne geçti, orada biliyorsunuz terör örgütü herhangi bir ismin öne çıkmasını istemiyor, sürekli eş başkanlarını da değiştirirler. Onlar açısından tek patron ya da lider var o da emperyalist ülkelerdir, Öcalan da Demirtaş da değildir. Öcalan’ın da dağdayken kontrolü dışarıdaydı. Sonuç itibariyle böyle bir yapı içerisinde onların buradan vazgeçerek kendi başlarına hareket etmelerini her şeye rağmen zor olduğunu görüyorum. Ama adaylarını çekmezlerse oyların yüzde 70’ini kendi adaylarına yönlendirebilirler. Diğer taraftan da Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde de şöyle bir sürecin olduğunu gözlemliyorum. Özellikle DEM’in Tunç Soyer isminde ısrar etmesi ciddi anlamda Cumhuriyet Halk Partisi yöneticilerine bir şekilde müdahale gibi görünmüştü. Ama asıl CHP elitleri açısından Ekrem İmamoğlu sorunu var. Ekrem İmamoğlu bir taraftan İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı yaparken, diğer taraftan da Cumhuriyet Halk Partisi’ni yönetmeye kalkıyor. Diğer taraftan cumhurbaşkanı olmaya çalışıyor. Her şeyi istediği için İmamoğlu için diyorlar ki yarın bir gün bizim başımıza bela olacak, biz Tunç Soyer’in adaylığına hayır diyelim ve İstanbul’da da DEM’lilerin desteğini almayalım. Cumhuriyet Halk Parti yönetiminde böyle bir görüş olduğu söyleniyor. Netice itibariyle Ekrem İmamoğlu seçimi kazanamayacak olursa Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi Ekrem İmamoğlu’nundan kurtulmuş olacak.

Murat Kurum’u bekleyen mayınlı hamle: Son ankette 2 puan geride ama yükseliş trendinde - 1. Resim

“KILIÇDAROĞLU TARAFTARLARI SANDIĞA GİTMEYEBİLİR”

Daşdemir, İmamoğlu ve Özgür Özel’e siyasi alanda yer açanın Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu hatırlatarak özellikle taraftarlarının tepki olarak sandığa gitmeme durumunun da olabileceğini şu sözlerle ifade etti:

“Diğer taraftan Kılıçdaroğlu faktörü var. Kılıçdaroğlu’na hem Özgür Özel hem de İmamoğlu ‘Brütüslük’ yaptı onlara ihanet etti. Kılıçdaroğlu olmasaydı Beylikdüzü Belediye Başkanı olan Ekrem İmamoğlu’nun adı İstanbul adaylığı noktasında hiç geçmezdi. Kim aday yaptı, bunları da biliyoruz. Onun önünü açan Kılıçdaroğlu’ydu. Özgür Özel’in herhangi bir ön seçimde başarı göstermemesine rağmen önünü açan yine Kılıçdaroğlu’ydu. Siyasette olabilir iddia ortaya koyabilirler. Ancak Kılıçdaroğlu taraftarları Alevi kesimin önde gelenleri bu süreçte tepkililer. Bunların gidip başka bir partiye oy verme durumları olmasa bile, bir kısmının sandığa gidip oy vermeme durumları var. Bu da ciddi anlamda bir belirleyici olma ihtimali var. Mersin’de DEM, Vahap Seçer’e destek verdi. Vahap Seçer her fırsatta DEM’e Kandil’e mesaj veriyordu. Orada net destekleri var. Başka yerlerde olacak mı onları da göreceğiz. Ancak DEM’in ipiyle kuyuya inilmez. Ben, AK Parti’de “DEM aday çıkaracak işimiz rahat olacak” diyenlere karşı bu sözleri söylüyorum.

Murat Kurum’u bekleyen mayınlı hamle: Son ankette 2 puan geride ama yükseliş trendinde - 2. Resim

MAYINLI ALANLARA GİRMEZSE RAHAT KAZANIR

Optimar’ın son çalışmasında İmamoğlu’na oy veririm diyenlerin yüzde 39,1, Kurum’a 37,7 olarak yer alması üzerine değerlendirmede bulunan Daşdemir, Murat Kurum’un 2 puan geride olsa da yükseliş trendinde yer aldığını söyledi.

Daşdemir, DEM’in aday çıkarmasa da olumlu algısı sayesinde kazanmaya yakın olabileceğine dikkat çekti. Daşdemir İmamoğlu’nun Murat Kurum’u mayınla araziye çekebileceğine dikkat çekerek “Mayınlı alanlara girmez işin uzmanı görüntüsüne devam ederse Murat Kurum seçimi rahat kazanır.” dedi

Daşdemir, İstanbul’un sorunlarını çözecek isim sorusunda Murat Kurum isminin dikkat çektiğine işaret ederek şunları söyledi: 

“İstanbul’da öncelikli sorunu sorduğumuzda, trafik ve toplu taşıma en önemli sorun olarak karşımıza çıkıyor. “İstanbul’un sorunlarını kim çözer?” diye sorulduğunda Murat Kurum’un algısının 1 puan da olsa İmamoğlu’ndan önde olduğunu görüyoruz. Bu önemli bir gösterge çünkü İstanbul bir taraftan Cumhurbaşkanlığı seçimi de ortada olmakla birlikte rasyonel karar verme durumunda olan bir seçmen kitlesine sahip. Çünkü İstanbullu sabah evinden işine giderken 6-7’de evden çıkıp 2 saat 3 saat yolda zaman geçirenler var. İstanbullunun kendisine zaman ayırabileceği iddiası var Murat Kurum’un. Oldukça ses getirecek ve karşılık bulacak vaat gibi duruyor. Diğer taraftan kentsel dönüşüm meselesi var. Seçmen oy verme açısından bakıldığı zaman genellikle duygusal saiklerle oy veriyor. Murat Kurum’un da duygulara hitap edecek insanlara dokunacak vaatleri önemli. Bu süreç içerisinde de kendi duruşu itibariyle güven telkin eden durumda oluştuğunu görüyoruz. Nitekim Yaptığımız araştırmada da Murat Kurum hakkında olumlu kanaatlerin yüzde 55 civarında olduğunu gördük. Bu da önemli bir gösterge. Evet oy verme potansiyeli olarak Murat Kurum 2 puan geride ancak bir yükseliş trendi içerisinde. Önümüzdeki süreçte de devam etmesini bekliyoruz. Ama DEM aday çıkarsa da çıkarmasa da Murat Kurum’un seçilme ihtimalinin olduğunu ben bir yıl öncesinden yaptığımız çalışmalardan görüyordum aday açıklandığında da ben bunu söyledim. Tabii DEM’in aday çıkarması durumunda ve çekmemesi durumunda ihtimal biraz daha güçlenir. Ama aday çıkarmasa ve İmamoğlu’na açıktan destek olsa da yine de Murat Kurum’un seçilme ihtimali söylenebilir.. Bu seçim süreçlerinde bazen adaylar hata yaparlar. Herhangi bir hata yapmadan mevcut pozisyonunu devam ettirir, İmamoğlu’nun kendisini çekmeye çalıştığı mayınlı alanlara girmez, işin uzmanı görüntüsüne devam ederse Murat Kurum seçimi rahat kazanır. Bu seçim içerisinde her türlü post-truth siyasetinin uygulandığını katıldığı programlar eğilip bükülerek bir şekilde manipüle edilmeye çalışıldığını dezenformasyona uğratıldığını görüyoruz. Gerek yapay zekalar gerek diğer her türlü araçlarla bu anlamda kullanılıyor.”

İYİ PARTİ VE BUĞRA KAVUNCU FAKTÖRÜ

Son ankette Murat Kurum ve Ekrem İmamoğlu’nu takip eden isim olarak İYİ Partili Buğra Kavuncu’nun görünmesi üzerine Daşdemir, Kavuncu isminin reklam çalışması yapmayarak geride kaldığını şu halde de  Zafer Partisi adayı Azmi Karamahmutoğlu’nun gerisinde kalması durumunda siyaset sahnesinde durumunun zora düşebileceğini şu sözlerle ifade etti:

“Buğra Kavuncu’nun şimdiye kadar herhangi bir afişini çalışmasını internette dahi göremedim. Para pul sorunu olan birisi değil. Geçmişte Ekrem İmamoğlu ile de yakın olduğunu biliyoruz. Gerçekten Buğra Kavuncu bir şekilde kendi ismini koruyacak şekilde kampanya yapacak mı yoksa İmamoğlu’nun kazanması için bir şekilde üstü kapalı çalışma içerisinde mi olacak, bunu bilemiyoruz. Ama şunu da araştırma verilerine bakarak söyleyebilirim ki İYİ Parti seçmeni de kendi başlarına seçime girme kararlarını destekliyordu. Seçmen tarafından yapılan, kendi başımıza seçime girelim talebiydi. Yüzde 70’i İYİ Partili seçmen bunu diyordu. İYİ Parti tabanında beklenti varken aday çalışırsa, bu yüzde 70’lik kitlenin en az yarısı yani İstanbul’da İYİ Parti’nin 10’luk oyu olduğunu varsayarsak, yarısını alma ihtimali var. Hadi diyelim ki yüzde 70’in yarısını alsın en az 3,5- 4 en az oy alma ihtimali var. Sahada göstereceği performansa göre artabilir.  Riski de var Buğra Kavuncu’nun.  Zafer Parti’nin adayı Azmi Karamahmutoğlu’nun altında oy alırsa siyaset sahnesinde yer alması zor olacak.”

Murat Kurum’u bekleyen mayınlı hamle: Son ankette 2 puan geride ama yükseliş trendinde - 3. Resim

Optimar son yaptığı anket sonuçlarında "Ekrem İmamoğlu'na oy veririm" diyenlerin oranını yüzde 39.1 olarak "Murat Kurum'a oy veririm" diyenlerin oranını yüzde 37.7 olarak duyurmuştu.

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Hakan 8 Şubat 2024 16:02

Sayın Murat kurum bey emekliye yapılacak seyhayen zam emekliler olarak büyük dönüş olacaktır Allah'ın izniyle İst tekrar ak parti diyecektir kazan kazan durumu buna dikkat çektim hayırlı seçimler

Sonraki Haber Yükleniyor...