Tgrt Haber

Numan Kurtulmuş'dan Can Atalay açıklaması: Teamüllere tamamen uygun 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
09 Şubat 2024 20:13 - Güncelleme : 09 Şubat 2024 20:38
Numan Kurtulmuş'dan Can Atalay açıklaması: Teamüllere tamamen uygun 
Numan Kurtulmuş,,Meclis,TBMM

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, TBMM'de vekilliği düşürülen Can Atalay hakkında konuştu. Kurtulmuş, "Can Atalay'ın vekilliğin düşürülmesi teamüllere tamamen uygun. Hukuki bir ihtilafın TBMM'nin taraf olmaması için tavır izlendi. Sonunda da bu kararın, bilgilendirme amacıyla okundu" dedi. 

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın TİP'li vekil Can Atalay ile ilgili aldığı kararlardan sonra TBMM'de 31 Mart'ta okunan kararla birlikte; 31 Ocak günü Gezi davası kapsamında Silivri'deki Marmara Cezaevi'nde bulunan Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü. 

Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesin ardından AYM'ye gideceklerini açıklayan Atalay'ın avukatı Deniz Özen, "Can Atalay karar okunduktan sonra Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yolu açık. Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz, AYM yüksek ihtimalle ihlal kararı verecektir." demişti. 

NUMAN KURTULMUŞ'TAN İLK AÇIKLAMA 

Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis'te okunan kararı savundu. "Can Atalay'ın vekilliğin düşürülmesi teamüllere tamamen uygun" diyen Kurtulmuş metnin bilgilendirme amaçlı olduğunu belirtti. 

Numan Kurtulmuş'dan Can Atalay açıklaması: Teamüllere tamamen uygun  - 1. Resim

Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"MECLİS'TE OKUTULMASI ZARURİDİR"

Teamüllere tamamıyla uygun bir uygulama yapılmıştır. Can Atalay'ın bu kararıyla ilgili süreçte öncelikle, birinci aşamada biz Meclis Başkanlığı olarak beklettik. Hem sürecin tamamlanması hem de ola ki, yeni bir hak ihlali kararı verilirse yerel mahkemenin uyma ihtimali dolayısıyla bir süre beklettik. Sonunda Anayasa'nın amir hükmü gereğince kesinleşmiş yargı hükmünün Meclis'te okunmasının zarureti var. Milletvekilliği düşürülmesi başka bir süreç, milletvekilinin düşmesi başka süreç. Bir fezlekenin gelmesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi. Burada kesinleşmiş mahkeme kararının sadece Meclis'te okutulması, daha doğrusu Meclis'in bilgilendirilmesi zaruri bir adımdır.

Burada görüş farklılıkları var. Meclis Başkanı olarak şuna dikkat ettim, iki yargı kurumunda ihtilafta TBMM'nin taraf olmaması için böyle bir yol izlendi. Geçmiş dönemlerde de bu şekilde doğrudan mahkemenin, Yargıtay'ın kararıyla düşürüldüğü vakalar var. Burada Meclis'in teamüllerine uygun şekilde süreç işletilmiştir.

Numan Kurtulmuş'dan Can Atalay açıklaması: Teamüllere tamamen uygun  - 2. Resim

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HAYATİ İHTİYAÇ VARDIR"

Anayasa Mahkemesi nasıl kara verecek? Süreç nasıl işleyecek? Yapılan başvuruları hangi zaman aralığında gündeme alacak? Bunları göreceğiz. Ben hep şunu söyledim; genellikle tekil olayların üzerinde yoğunlaşarak, o günkü aktüel tarafları üzerinden siyasi tartışma haline getirmeyi maalesef başarıyoruz.

Can Atalay'ın kimliğini bir tarafa bırakarak konuşmak gerekirse. Hakikaten az görülür bir mesele ortaya çıktı. İki yargı kurumu açısından içtihat, görüş farklılıkları ortaya çıktı. Türkiye'de anayasa değişikliğine hayati ihtiyaç vardır. 12 Eylül Anayasası erkler arasındaki tanımları zaman zaman muğlak hale getirerek, bazı potansiyel tartışma alanları bünyesinde barındıran anayasa.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...