Tgrt Haber

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan ABD'ye BMGK tepkisi: Öldürülen her çocuğun elindeki kanda payı var

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
09 Aralık 2023 14:20 - Güncelleme : 09 Aralık 2023 15:26
Numan Kurtulmuş,İsrail,Filistin,ABD,Gazze

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de acil insani ateşkes talep edilen karar tasarısını veto eden ABD'ye tepki gösterdi. Gazze'deki katliamın esas sorumlusunun İsrail değil ona destek verenler olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Dünkü karardan sonra Filistin'de öldürülen her çocuğun, her kadının elindeki kanda ABD yönetiminin de payı vardır" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde "100 Sanatçı 100 Eser" isimli 100. Yıl Cumhuriyet Sergisi'nin açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

Eyüpsultan'da eskiden yayılan kötü kokuların artık geride kaldığını belirten Numan Kurtulmuş, Haliç'in çevresindeki yapılaşmanın daha iyi hale gelmesini temenni ettiklerini, bu alanda atılacak adımları da destekleyeceklerini ifade etti.

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Bu açılış İsrail'in Gazze'ye saldırdığı ilk günlere gelmiş, birkaç güne biteceği düşünülerek açılış ertelenmişti. Ama ne yazık ki 2 ayı aşan bir süredir durdurak bilmeden, her gün daha çok şiddetlenen bir etnik temizlikle Gazze'de maalesef soykırım boyutlarına ulaşmış çok adi bir katliam yaşanmaktadır. Ne yazık ki bu süre içinde dünyanın çoğu hükümetinin görmezden geldiği bir dönemde, çok şükür vicdanlı halkların bu zulmün durdurulması için feryat ettiğine şahitlik ediyoruz.

SANAT CAMİASINA ELEŞTİRİ

Sanat camiasının büyük kısmı bu katliama dur deyip, insanlık vicdanının harekete geçmesi gerektiğini belirten çok sayıda sanatçı var. Fakat Türkiye'deki bazı sanat çevreleri ya sessiz kalıyor, ya duymazdan geliyor ya da İsrail'in katliamlarına mazeret üreten sesleri çoğaltıyorlar. Sayıları çok fazla olmasa da namuslu, erdemli sanatı insanlığın birleştirici gücü olarak gören çok sayıda insanın olduğunu da görüyoruz. 

Eğer bugün sanat ve sanatçılık insanlık düşmanı bu canilere karşı birleştirici bir insanlık cephesinde toplanmaya vesile olmuyorsa öyle sanata da sanatçılara da yazıklar olsun.

"KATLİAMIN ESAS SORUMLULARI NETANYAHU'YA DESTEK VERENLER"

Bu soykırım tek sorumlusu Netanyahu ve çetesi değildir. Bu katliamın esas sorumluluları, 'Sen işine devam et, biz arkandayız' diye destek verenlerdir aynı zamanda. Onlara silahlarıyla, siyasetleriyle, teknolojileriyle, finansman ve medya gücüyle her alanda bu etnik temizliğe destek verenler, en az Netanyahu ve çetesi kadar sorumlu olacak. Bunları siyasi bir dertle söylemiyoruz. İnsanlık vicdanının gereklerini yerine getirmek için söylüyoruz.

ABD'NİN VETO KARARINA SERT TEPKİ

İşte en son bu söylediklerimizi teyit eden bir gelişmeye tanık olduk. Halkının önemli bir kısmının karşı çıkmasına rağmen maalesef ABD, BMGK'daki 'ateşkes' oylamasında veto yetkisini kullandı. Sayın Guterres BM'ye mektup yazıp güvenlik konseyini topladığında 'Sayın Guterres'i tebrik ederiz, bu artık insanlık adına son haykırıştır' dedik. O daveti yaptı, konsey toplandı. 13 ülke durdurulsun dedi. İngiltere o ince siyasetinin gereği olarak sessiz kaldı. ABD de kaba siyasetinin gereğini yaparak İsrail'e bir kez daha destek verdi, bir kere daha zulmün arkasında durdu. Lafı eğip bükmeden söylemek lazım. Dünkü karardan sonra Filistin'de öldürülen her çocuğun, her kadının elindeki kanda ABD yönetiminin de payı vardır. Onların da bunda büyük vebali vardır. 

Bu kadar mı zor? Oraya gelen diğer ülkeler İsrail'e bir şey yapın demiyor. Bir acil ateşkes yapın, insani yardımları oraya ulaştırın diyorlar. Gerekçe olarak ise İsrail'in ürettiği sahte gerekçelerin aynısını sunuyorlar. Bu kabul edilemez. 

Artık dünya böyle ağır bir yükü taşıyamıyor. Bu sistem böyle devam edemez. 'Dünya 5'ten büyüktür' derken sadece bir slogan olduğunu söylemiyoruz, bu dünya sisteminin artık taşınamaz ağır bir gayrıinsani bir yük olduğunu dünyaya ilan ediyoruz. 

"İNSANLIK ARTIK YENİ BİR DÜNYA SİSTEMİ İSTİYOR"

Önceki gün BMGK'da yapılan oylamanın sonucu 13'e karşı 1 değil, bütün insanlığın 1'e karşı gelmesidir, artık insanlığın yeni bir dünya sistemi istediğinin haykırışıdır. İnşallah dünya yeni bir Birleşmiş Milletler'in kurulduğunu, yeryüzünde adalete ve hakkaniyete dayalı bir sistemin tesis edileceğini mutlaka görecektir. O gün geldiğinde hep beraber şunu diyeceğiz, 'Allah rahmet eylesin, ruhları şad olsun. Eğer Filistin'deki şehit kardeşlerimiz öyle büyük bir mücadelenin içinde olmasalardı dünya bugün bu sistemden kurtulmayacak, yeryüzü adalete dayalı bir sisteme sahip olmayacaktı.'

Ülkemizin, milletimizin, başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu insanlık cephesinin dirilmesi için her alanda ortaya koyduğu mücadele için Allah güç kuvvet versin. Allah bu verdiğimiz mücadelede başarıya kavuşmayı nasip etsin.

Bu vesileyle bu sanat merkezinin açılışına katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Belediyemizi tebrik ediyorum."

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...