Tgrt Haber

Türkiye'den BM'ye Suriye uyarısı: Gerekli tedbirleri alma hakkına sahibiz

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
28 Eylül 2023 07:25 - Güncelleme : 28 Eylül 2023 07:45
Türkiye'den BM'ye Suriye uyarısı: Gerekli tedbirleri alma hakkına sahibiz
birleşmiş milletler,suriye,pkk/ypg

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Önal, Türkiye'nin, Suriye'deki terör örgütlerinin tehditlerine karşı gerekli tedbirleri alma hakkına sahiptir. BM Şartı'nın 51. maddesini kaynak göstererek "Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir" dedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sedat Önal, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye oturumunda, terörle mücadele konubunda dünyaya önemli mesajlar gönderdi.

"TOPLUCA GAFİLLİK OLUR"

Genel Kurul'da 12 yıllık Suriye krizine gerekli önceliğin verilmediğine dikkati çeken Önal, "Suriye krizi donmuş bir ihtilaf değildir, böyleymiş gibi davranmak topluca gafillik olur" değerlendirmesinde bulundu.

Önal, Suriye'de "aktif çatışmanın" hâlâ sürdüğüne ve toplumun derin bir ekonomik yoksunluk ve insani krizle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, şubat ayında meydana gelen depremlerin durumu daha da kötüleştirdiğini anlattı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Suriye'deki çatışmanın başlangıcından bu yana yüz binlerce insanın hayatını kaybettiğini ve milyonlarca insanın evlerinden olduğuna dikkat çemen Önal, "Eşit derecede endişe verici diğer bir husus ise ülkenin toprak bütünlüğünün, öncellikli olarak PKK/YPG olmak üzere, terör örgütleri tarafından tehdit edilmesidir" dedi.

Ülkedeki krizin çözümü için eşzamanlı atılması gereken bazı adımlar bulunduğuna değinen Büyükelçi Önal, bunları "siyasi sürecin BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararı uyarınca tekrar canlandırılması, Suriye'nin toprak bütünlüğü ve birliğinin muhafaza edilmesini teminen terör örgütlerinin kötücül ve ayrılıkçı gündemlerinin sekteye uğratılması, Suriyeli mültecilerin güvenli, gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için uygun koşullarını oluşturulması" şeklinde özetledi.

Önal, Türkiye'nin Astana Platformu garantörlerinin çabaları sonucunda tesis edilen Anayasa Komitesi'nin tekrar aktif hale getirilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduğunu dile getirdi.

Türkiye'den BM'ye Suriye uyarısı: Gerekli tedbirleri alma hakkına sahibiz

"DAHA ENDİŞE VERİCİ OLMAMIŞTI"

Suriye'de terör örgütlerinin mevcudiyetinin hem ülkeye hem de öncellikli olarak Türkiye olmak üzere komşulara ve bölgeye büyük tehdit teşkil ettiğini belirten Önal sözlerini şu şekilde sürdürdü: "PKK terörizminin Suriye’nin toprak bütünlüğüne yönelik olarak teşkil ettiği tehdit hiçbir zaman bugünkünden daha endişe verici olmamıştı.

Arap kabileleri ile PKK/YPG Etiketarasında yakın zamanda meydana gelen çatışmalar, terör örgütü ve almaya devam ettiği dış desteğin, Suriye için önemli bir istikrarsızlık kaynağı olduğunu bir kere daha gösterdi."

TÜRKİYE'NİN KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ ÇİZDİ

Önal, Türkiye'nin Suriye'deki terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürüceği msejasını da vererek, "Türkiye, Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütleri tarafından ulusal güvenliğine yöneltilen doğrudan ve yakın tehditlere karşı gerekli tedbirleri alma hakkına sahiptir. BM Şartı'nın 51. maddesi ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları uyarınca, Türkiye meşru müdafaa hakkını kullanmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...