Tgrt Haber

Türkiye'den Uluslararası Adalet Divanı'nın 'İsrail' kararı hakkında açıklama: Memnuniyetle karşılıyoruz

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Tgrthaber.com
24 May 2024 19:35 - Güncelleme : 24 May 2024 21:23
Türkiye'den Uluslararası Adalet Divanı'nın 'İsrail' kararı hakkında açıklama: Memnuniyetle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarını durdurması yönündeki kararın memnuniyet verici olduğunu bildirdi. Bakanlık, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne de "Üzerinize düşeni yapın" çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığınca, Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Gazze'deki saldırılarını derhal durdurmasına hükmettiği ihtiyati tedbir kararının memnuniyetle karşılandığını belirtilerek, "Divan’ın aldığı tüm kararların İsrail tarafından süratle yerine getirilmesini bekliyoruz" açıklaması yapıldı.

Bakanlık, Uluslararası Adalet Divanı'nın ihtiyati tedbir kararı hakkında yazılı açıklama yayımladı.

Açıklamada, "Uluslararası Adalet Divanı'nın, İsrail’in Gazze’de Refah’a yönelik saldırılarını durdurmasına ve Refah sınır kapısını insani yardımlara derhal açmasına hükmeden ihtiyati tedbir kararını memnuniyetle karşılıyoruz" ifadelerine yer verildi.

"Dünyada hiçbir ülke hukukun üstünde değildir." denilen açıklamada, "Divan’ın aldığı tüm kararların İsrail tarafından süratle yerine getirilmesini bekliyoruz. Bunu teminen, BM (Birleşmiş Milletler) Güvenlik Konseyi'ni üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.

ÖMER ÇELİK: ULUSLARARASI TOPLUM KARARIN TAKİPÇİSİ OLMALI

Öte yandan AK Parti'den de Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararına ilişkin açıklama geldi. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası Adalet Divanı’nın, İsrail’in Gazze Şeridi’nde Refah’a yönelik vahşi saldırılarını sonlandırmasına ve Refah sınır kapısının insani yardımlara açılmasına ilişkin aldığı karar çok hayati ve önemlidir. Uluslararası toplum, İsrail’in bu kararın gereğini derhal yerine getirmesini sağlamalıdır.

Bu kararın sahaya nasıl yansıyacağı, kurallara dayalı bir dünya düzeni iddiasında bulunan devletler için bir samimiyet testi olacaktır. Uluslararası toplumun, Uluslararası Adalet Divanı kararının arkasında durması ve kararın takipçisi olması gerekmektedir.

Türkiye'den Uluslararası Adalet Divanı'nın 'İsrail' kararı hakkında açıklama - 1. Resim

Cumhurbaşkanımızın Gazze için yaptığı çağrılar hem insani hem de siyasi olarak tüm insanlığa yöneliktir. Bu çağrılar bugün insanlık değerlerini korumak için kurulan tüm kurumlar ve uluslararası mahkemeler tarafından da karar olarak açıklanmaktadır. 

İnsanlık değerlerini korumak için bu kurumları ve mahkemeleri kuranların, söz konusu Gazze olunca bu kurumları dikkate almamaları kabul edilemez."

Uluslararası Adalet Divanı, yeni tedbir kararlarında, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını derhal durdurmasına, insani yardımları engellememesine ve suçlarını araştıracak BM görevlilerinin Gazze’ye girişine izin vermesine hükmetmişti.

Mahkeme ayrıca, İsrail’e mahkemenin emrettiği kararların uygulanmasındaki ilerlemelere ilişkin olarak 1 ay içerisinde mahkemeye rapor verme yükümlülüğü getirdi.

Kaynak: Tgrthaber.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...