Tgrt Haber

Yeni kabineye yeni soluk: Hakan Fidan'a stratejik görev

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
01 Haziran 2023 10:24 - Güncelleme : 01 Haziran 2023 11:04
Recep Tayyip Erdoğan,Kemal Kılıçdaroğlu,Kabine

Yeni kabine için kollar sıvandı. Haliyle kulislerde pek çok isim geçiyor. Başta güvenlik ve ekonomi ile ilgili bakanlıkların başına kimlerin geçeceği merak ediliyor. İşte Ankara kulislerinde en çok konuşulan iddialar… 

Cumhurbaşkanı seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının ardından yeni kabine için kollar sıvandı. Haliyle kulislerinde kabine için birçok isim geçiyor. TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Ankara Haber Müdürü Ahmet Sözcan, Ankara’daki son kulisleri paylaştı. 

FİDAN’IN ADI BİRÇOK GÖREVDE GEÇİYOR 

Dışişleri Bakanlığında Cumhurbaşkanı Yardımcısı İbrahim Kalın ile MİT Başkanı Hakan Fidan’ın geçiyor” diyen Sözcan, Fidan ile ilgili olarak kulislerde konuşulan diğer iddiayı şöyle paylaştı: “Fidan’ın İç ve Dış Güvenlikten Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilebileceği de söyleniyor. Öte yandan Erdoğan’ın Fidan’ı 13 yıldır başarılı bir şekilde görevini yürütmesinden dolayı bu görevden almayacağını da söylüyorlar. Şayet Fidan’ın göreve gelmesi durumunda MİT Müsteşarlığına yardımcılarından biri atanır.”

EKONOMİNİN DİREKSİYONUNA KİM GEÇİYOR? İŞTE KRİTİK İSİMLERİ 

Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı gözler ekonominin yönetimine çevrildi. Son zamanlarda sıklıkla adı geçen eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonominin başına geçip geçmeyeceği merak ediliyor. Sözcan, ekonomiyle ilgili bakanlıklara adı geçen isimleri şöyle sıraladı:  “Şimşek’in Ekonomiden Sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak görev yapabileceği söyleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığına Cevdet Yılmaz’ın adı geçiyor: Yine Lütfi Elvan’ın da Ticaret Bakanı olabileceği söyleniyor. Ayrıca Şimşek’in icracı olmak istediği yani Hazine ve Maliye Bakanlığının doğrudan başında olmak istediği belirtiliyor.”  

3 İSİM BAKAN OLARAK KALACAK 

Sözcan, 3 bakanın milletvekili olarak seçilmesine rağmen Bakanlık görevlerine devam edebileceğini kaydederek şunları söyledi: “Erdoğan’ın bakanları milletvekili olarak Meclis’te. Ancak milletvekili olan bazı bakanların kabinede görev alabileceği söyleniyor. Bu bağlamda Savunma Bakanı Hulisi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un adı geçiyor.” 

AKTİF SİYASET İSTEMİYORLAR 

Bazı bakanların aktif siyasette yer almak istemediğinin altını çizen Sözcan, “Yine milletvekili olmayan ve siyaset sahnesinde yer almak istemeyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın belki kabinede devam edebileceği konuşuluyor. Sağlık Bakanlığına ise Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar'ı tercih edebileceği iddia ediliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı için bakan yardımcısı Mehmet Fatih Kacır’ın adı geçiyor” dedi.

SİNAN OĞAN AFET BAKANI OLABİLİR 

İkinci tur seçimlerinde Cumhur İttifakı’na destek veren Sinan Oğan’ın da nasıl bir göreve getirileceği merak konusu. Sözcan bu konuya ilişkin şunları söyledi: “Afet Bakanı kurulursa başına Sinan Oğan’ın geçirilebileceği konuşuluyor. Sinan Oğan konusunda MHP’nin çok sıcak bakmadığı belirtiliyor." 

BAHÇELİ İLE ERDOĞAN KONUŞMASININ PERDE ARKASI 

Kabine listesi açıklanmadan önce Erdoğan ile MHP lider Devlet Bahçeli’nin yaptığı görüşmeye dikkat çeken Sözcan, “Bahçeli, en yaşlı üye sıfatı ile ilk oturumu yönetecek. Görüşmede konuşulan konulardan biri bu.  MHP içinden bir bakan olabilir mi, bu konuda Bahçeli’nin prensipleri var. MHP içinden kabineden doğrudan biri olmasa bile ülkücü gelenekten gelen isimler olabilir. Bahçeli ile Erdoğan arasında Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Vedat Bilgin ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gibi isimlerin geçtiği belirtiliyor. Erdoğan ile Bahçeli arasında bazı isimler konuşulmuş olunabilir. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...