Tgrt Haber

Çarpıcı araştırma: Başınızı vurmanız bunama için kafi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Sun
31 Ocak 2023 11:31 - Güncelleme : 31 Ocak 2023 11:42
Çarpıcı araştırma: Başınızı vurmanız bunama için kafi
Demans,Bunama

Bilim insanları, bir kişinin ömrü boyunca 3 kez hafif ve orta derecede başını bir yere vurmasının demans riski için yeterli olduğunu buldu.  

Oxford Üniversitesi'ndeki uzmanlar, beyin sarsıntısı ile Demans arasındaki bağlantıyı araştırdı. 50'li yaşların üzerindeki 15.000 kişinin verilerini inceleyen uzmanlar, çarpıcı sonuçlara vardı. Araştırmaya göre kafayı 3 kez vurmak demans olmak için kafi. Buna göre kafasında üç hafif ya da orta dereceli kemik ya da bir şiddetli kemik kırığı olan kişilerin beyin fonksiyonlarının kötü olduğu ortaya çıktı. 

DEMANS RİSKİNİ ARTIRIYOR 

Bilim adamları insanları, kafa travması geçirenlerin riskli hobileri veya işleri bırakmayı düşünmelerini önerdi.  Araştırma yazarı Dr. Vanessa Raymont şunları söyledi: "Hayatta beyninizi ne kadar çok yaralarsanız, yaşlandıkça beyin işleviniz o kadar kötü olabilir. Kafa yaralanmalarının bunama için önemli bir risk faktörü olduğunu biliyoruz" dedi. 

SONRA ORTAYA ÇIKABİLİYOR 

Yüksek riskli kazalar, düşme sırasında kafanıza çarpma, futbolda bir spor karşılaşmada darbe alma veya bir araba kazası demans riskini arıtıyor. Kanıtlar, pek çok küçük etkinin bile daha sonraki yaşlarda beyin hasarını tetikleyebileceğini gösteriyor. Örneğin aralarında Jeff Astle'ın da bulunduğu eski futbolculara emeklilikte bunama teşhisi kondu. Rugby Futbol Birliği yöneticiler, kafa yaralanmalarını azaltmak amacıyla amatör liglerde mücadele yükseklik sınırını bele indirmeyi düşünüyor.

15.000 KİŞİ ARAŞTIRILDI 

Oxford çalışması, yaşları 50 ila 90 arasında değişen 15.000'den fazla İngiliz'e kaç kafa travması geçirdiklerini sordu ve ardından beyin testi puanlarını karşılaştırdı. Journal of Neurotrauma'da ortaya çıkan sonuçlar, daha fazla etki bildiren kişilerde puanların "önemli ölçüde daha kötü" olduğunu buldu. Exeter Üniversitesi'nden çalışmanın ortak yazarı Dr. Helen Brooker şunları söyledi: “Önemsiz görünebilecek yaşam olaylarının beyin üzerinde bir etkisi olabileceğini öğreniyoruz. Bulgularımız, rehabilitasyonun dikkat ve uzun vadeli hasara açık karmaşık görevlerin tamamlanması gibi temel işlevlere odaklanması gerektiğini gösteriyor."

Kaynak: The Sun
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...