Tgrt Haber

Davos'ta korkunç "Hastalık X" senaryosu: Covid'den 20 kat daha ölümcül

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye gazetesi
23 Ocak 2024 07:16 - Güncelleme : 23 Ocak 2024 07:25
salgın,davos,hastalık

Dünya Sağlık Örgütünün 2018’de ilk kez ortaya attığı “Hastalık X” kavramı Davos Zirvesi'ne katılan uzmanlarca doğrulandı. Covid-19’dan 20 kat daha ölümcül yeni virüs tehlikesi her an bekleniyor.

Dünya Covid-19 salgının sartıntılarını atlatamadan korkunç bir senaryo daha bilim insanlarınca eslendirilmeye başlandı. İsviçre’nin Davos şehrinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda uzmanların katıldığı “X Hastalığı’na Hazırlık” oturumu yeni bir virüsün gelmekte olduğu konusunda endişeleri artırdı.

Covid-19’dan 20 kat daha ölümcül etkileri olabilecek bir virüsün yol açacağı Hastalık X’in Covid-19’dan çok daha fazla kişinin ölümüne yol açabileceği üzerinde duruldu.  

davos

KORONA GÜNLERİNDEN ÖNCE DE VARMIŞ

Türkiye gazetesine konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. İbrahim Ersoy,  bilim insanlarının bir bölümünün komplo teorisi olarak adlandırdığı “Hastalık X” kavramının ilk olarak 2018 yılında ortaya atıldığını söyledi. “Hastalık X” kavramının Covid-19’dan önce de olduğunu dile getiren Dr. Ersoy, "Bu, Dünya Sağlık Örgütü'nün ciddi bir global salgın başlatma potansiyeli olan, geleceği bilinmeyen bir patojene verdiği isimdir. Davos’ta düzenlenen bir uzman panelinde ele alınan bu fikrin amacı paniğe sebep olmak değil, yeni ortaya çıkabilecek hastalıklara karşı daha iyi hazırlanmak” dedi.

korona

GERÇEĞE DÖNÜŞEBİLİR!

X Hastalığı'nın, Covid-19’dan daha güçlü olan, çok ciddi bir pandeminin ortaya çıkabileceği varsayımsal bir senaryoyu temsil ettiğini belirten Ersoy, "Burada, hızla yayılan bir hastalık tehdidine dünyanın nasıl tepki vereceği konusunda yine varsayımsal bir hazırlık yapılması tavsiye ediliyor. Davos’taki oturum, ‘Hastalık X’ şu anda bir bilim kurgu filmi gibi görünse de herkesin böyle bir ihtimalden haberdar olması ve hazırlıklı olması gerektiğini ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

"YİNE HAYVANLARDAN BULAŞACAK"

Laboratuvarda üretildikleri konusunda iddialar olmasına rağmen, HIV virüsünün maymundan, Covid-19 virüsünün yarasadan bulaştığını aktaran Dr. Ersoy şu bilgileri verdi: “Bana göre yeni bir virüs gelecek ve bunun da kaynağı hayvanlar olacak. Çünkü virüslerle insanlar arasındaki engeller kalktı. 2021 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre memelilerde ve kuşlarda yaklaşık 1,67 milyon tanımlanmamış virüsün var olduğu düşünülüyor. Bilim insanları bu virüslerin yarısının insanlara yayılma potansiyeline sahip olduğu tahmin ediliyor."

Kaynak: Türkiye gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...