Tgrt Haber

Kahvaltının vazgeçilmezi sucuklu yumurta ölüm saçıyor: Hangi kanserleri tetikliyor, sağlığınızı nasıl etkiliyor?

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
12 Mart 2023 14:10 - Güncelleme : 12 Mart 2023 15:01
Kahvaltının vazgeçilmezi sucuklu yumurta ölüm saçıyor: Hangi kanserleri tetikliyor, sağlığınızı nasıl etkiliyor?
sağlık,diyet,kanser,uzman

Kahvaltı sofralarının yıldızı olarak görülen, Türk halkının severek tükettiği sucuklu yumurta, sık tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde büyük zararlara yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı çalışmalar doğrultusunda sucuk ve türevlerinin başta kolon kanseri olmak üzere riski olmak üzere obezite, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları riskini önemli ölçüde arttırdığı ortaya çıktı.

Şarküteri ürünleri olarak adlandırılan sucuk, pastırma, sosis, salam ve jambon gibi işlenmiş et ürünleri başta çocuklar olmak üzere birçok kişi tarafından severek tüketiliyor. Ancak insan sağlığı üzerinde büyük zararları olduğu saptanan bu ürünler birçok kanser türüne, kronik kalp ve damar hastalıklarına, obeziteye ve birçok sağlık sorununa önemli ölçüde neden oluyor.

SUCUĞUN ZARARLARI NELERDİR?

Sucuğun üretimi sırasında, daha uzun süre dayanmasını sağlamak ve bozulmasını engellemek amacıyla çeşitli katkı maddeleri kullanılıyor. Bu maddelerin başında da sodyum nitrit geliyor. Sodyum nitrit meme kanseri, lösemi, kolorektal kanser, pankreas kanseri, beyin tümörü gibi hayati risk taşıyan hastalıkları tetikliyor.

Sucuk, salan, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinin içerisinde bulunan Monosodyum glutamat (MSG) adlı madde ise migren, obezite ve alzheimer benzeri hastalıklara yol açıyor. Şarküteri ürünlerinin raf ömrünü uzatabilmek ve lezzet katabilmek için yoğun miktarda tuz kullanılıyor. Bu durum sonucunda ise kalp hastalıkları, damar hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi sağlık problemlerinin görülme oranı artıyor.  

SUCUK KİLO ALDIRIR MI?

Sucuk hazırlanırken yağ oranı yüksek tutulmuşsa kilo artışına neden olur. Aynı zamanda içerisindeki sodyum ve kolesterol değerleri de yükselmiş olur. Mevcut kilonuzu korumak ya da fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, sucuk yerken dikkatli olmanız tavsiye ediliyor. Sucuk kahvaltıların vazgeçilmezi olan, özellikle çocuklar tarafından çok sevilen bir yiyecektir. 100 gram sucukta 333 kalori bulunuyor. 

Kahvaltının vazgeçilmezi sucuklu yumurta ölüm saçıyor: Hangi kanserleri tetikliyor, sağlığınızı nasıl etkiliyor?

DİYETTEYKEN SUCUK YENİR Mİ?

Yağ oranı yüksek olan hiçbir hayvansal besin, diyetisyenler tarafından tavsiye edilmez. Diyet yaparken hedef fazla kilolardan kurtulmaktır. Bu nedenle kalori değeri yüksek olan gıdalardan uzak durarak, vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerini almaya yönelik listeler hazırlanır. Sucuk, yüksek kalori değerleri nedeniyle sağlıklı bir kilo verme programına uygun değildir. Haftada bir kez, yarım porsiyondan fazla tüketilmesi kilo artışına neden olur. Protein ve demir yönünden zengin bir besin olsa da diyet yaparken tüketilmemesi gerekir. Kilo kaybının sağlanması için, kişiye özel beslenme programlarının hazırlanması gerekir. Yakılan ve alınan kalori miktarı doğru şekilde belirlenmezse kilo vermek mümkün olmaz. Sonuç olarak yağ ve kalori miktarı hayli yüksek olan sucuk, diyet listesinde bulunmaması gereken bir yiyecektir.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...