Tgrt Haber

Prof. Tülek’ten endişelendiren Kovid-19 uyarısı: Özel testler gerekiyor

Editör: Yusuf Özgür Bülbül / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
29 Ocak 2024 18:04 - Güncelleme : 29 Ocak 2024 18:11
,

Uzmanlar soğuk havalarla birlikte Kovid-19’a dikkat çekiyor. Prof. Dr. Necla Tülek, Kovid-19 salgınının devam ettiğini belirterek, kovid için hangi varyantın Türkiye’de etkili olduğunu tam olarak bilemediklerini söyledi. Prof. Tülek, önemli uyarılarda bulundu.

Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülek, Kovid-19'un hala önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Salgının devam ettiğini ve yeni varyantların ortaya çıkmaya devam ettiğini belirten Tülek, “Şu an kovid için hangi varyantın olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Özel testler gerekiyor” açıklamasını yaptı.

MASKE VURGUSU

Prof. Dr. Tülek, Kovid-19'dan korunmak için aşılamanın ve maske takmanın önemini vurguladı. Aşıların ciddi hastalığa ve ölüme karşı koruyucu olduğunu söyleyen Tülek, maskenin de bulaşıcılığı önlemede önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Prof. Dr. Tülek, özellikle risk grubundaki kişilerin dikkatli olması gerektiğini belirterek, toplumda son dönemde görülen solunum yolu enfeksiyonlarına ilişkin bilgileri paylaştı. Kış aylarında havanın soğuması sebebiyle solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını ve birden fazla virüsün dolanımda olduğunu dile getiren Tülek, “Aralık ayının ortalarından itibaren Kovid-19’dan önce influenzanın (gribin) salgın yapmaya başladığı dönemdi. Bu, aralık, ocak ve şubat olarak devam eder.” diye konuştu.

Prof. Tülek’ten endişelendiren Kovid-19 uyarısı: Özel testler gerekiyor

“DOMUZ GRİBİ MEVSİMSEL GRİBE DÖNÜŞTÜ”

Tülek şöyle devam etti: “Yine aynı şekilde görüyoruz. Bu sene farklı olarak belki aynı kişide birden fazla virüsün olması ya da birbirini takip eden enfeksiyonların görülmesidir. Grip vakalarında bir artış var. En çok da H1N1 dediğimiz virüs ama bunu 2009’da pandemiye neden olan ‘domuz gribi’ olarak adlandırılan virüs tipi ile karşılaştırmamak lazım. O da artık mevsimsel bir hale dönüşmüş oldu.”

“HANGİ VARYANTIN OLDUĞUNU TAM OLARAK BİLEMİYORUZ”

Kovid-19 virüsü sonrasında sürekli yeni varyantların ortaya çıktığını vurgulayan Tülek, “Dünyadaki insan hareketlerini düşünürsek; turizm ya da iş amaçlı geziler ile ulaşımın çok kolay olması, varyantların çok hızlı bir şekilde bir ülkeden diğerlerine yayılımını etkiliyor. Şu an biz kovid için hangi varyantın olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Özel testler gerekiyor. Başlangıca göre daha hafif olduğunu beliyoruz ve solunum yolu virüslerinin hepsinin de geçiş yolu benzer. Genelde onları da hep kış mevsiminde ve ilkbahar başlarında görüyoruz” diye konuştu.

Prof. Tülek’ten endişelendiren Kovid-19 uyarısı: Özel testler gerekiyor

Solunum yolu virüslerin bir insandan bir insana bulaş yolunun hemen hemen aynı olduğuna dikkati çeken Tülek, “RSV daha çok çocuklarda görülüyor. Çocuklarda da bir artış var. Küçük çocuklarda ve altı aydan küçüklerde de çok ciddi risk oluşturuyor” dedi.

“MASKEYİ VE EL YIKAMAYI BİR ANDA BIRAKTIK”

Kovid 19’un başlangıcında çok ciddi önlemler alındığını ifade eden Tülek, “Evlere kapanıldı, herkes maskeye ve el yıkamaya dikkat etti ama bunları da bir anda bıraktık. Aslında bırakmamak gerekiyordu. Kovid olmazsa grip var ve grip de o kadar hafife alınacak bir hastalık değil. Belirli yaş gruplarında (küçük yaş, ileri yaş) ve altta yatan kronik hastalığı olanlarda çok ciddi hastalığa hatta ölüme dahil yol açabiliyor. Korunma önlemlerini bırakmamız gerekiyordu. Öncelikle hastaların, başkalarını korumak için mutlaka maske takması gerekiyor. Onlar takmadığı sürece, biz sadece kendimiz maske takarak bunu engelleyemeyiz. Kış mevsimi soğuk olduğu için daha kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunuyoruz. Bunlardan mümkün olduğunca uzak durmak gerekiyor. Ortamı havalandırmak gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...