Tgrt Haber

İlginç araştırma: Yaşlandıkça boyun kısalması erken ölümle bağlantılı

10 Ağustos 2021 15:23
İlginç araştırma: Yaşlandıkça boyun kısalması erken ölümle bağlantılı
ingiltere,yaşlılık

İngiltere'de 30 yıllık bir araştırmadan ilginç bir sonuç çıktı. Araştırmaya göre, yaşlandıkça boyun kısalması erken ölüm konusunda bir uyarı.

British Medical Journal'in araştırmasına göre, yaşlandıkça kadınların kalp hastalığından ölme oranı iki katına çıkıyor. Ayrıca yaşlanmayla beraber boylarını, erkeklere oranla daha fazla kaybediyorlar. 30 yıllık araştırmadan da bu yönde bir sonuç çıktı. Araştırmalara göre, yaşlandıkça küçülmenin erken ölümle bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Kadınlarda on yılda 1,24 cm bir kısalma meydana geliyor. Yaşlandıkça kısalmalar ise daha genç yaşta ölme ihtimali olduğuna işaret ediyor. 

ÇALIŞMA 30 YIL SÜRDÜ

Çalışma için bilim insanları yaklaşık 30 yıl boyunca 30 ila 60 yaşları arasındaki 2.406 İsveçli ve Danimarkalı kadını izledi. Katılımcılar arasındaki ölümleri izlerken, başlangıçta 10 ila 13 yıl sonra tekrar sağlıklarını ölçtüler. Kadınların birinci ve ikinci ölçümleri arasında 0 ila 14 cm arasında değişse de ortalama olarak 0,8 cm eksilme kaydedildi.

 

İlginç araştırma: Yaşlandıkça boyun kısalması erken ölümle bağlantılı

Çalışma süresi boyunca toplam 625 kadın öldü, bunların 157'si kalp hastalığından öldü. 2 cm'den fazla olarak tanımlanan büyük boy kaybı yaşayanların, felç veya kalp krizi gibi kardiyovasküler hastalıklardan ölme olasılığı iki kat daha fazlaydı. Herhangi bir nedenle ölme olasılıkları yüzde 71 daha fazlaydı. 

DÜZENLİ EGZERSİZ, D VİTAMİNİ VE KALSİYUM TAKVİYESİ ÖNEMLİ

Çalışmada her santimetrelik boy kaybı, kilo, yaş ve yaşam tarzı gibi faktörlere göre ayarlandı. British Medical Journal'daki çalışma, orta yaştaki boy kaybının osteoporoz, kırıklar ve D vitamini eksikliği ile bağlantılı olduğununu ortaya koydu.

Ancak, kadınların düzenli egzersiz yaparak sorunu giderebileceklerini, D vitamini ve kalsiyum takviyeleri almalarını önerdi.

İsveç'teki Gothenburg Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, orta yaşta fiziksel olarak aktif olanların yaşlandıkça kısalmaları daha az olası.

Egzersiz, kemik yoğunluğunu ve kas gücünü artırarak iyi bir duruşun korunmasına yardımcı olur. Araştırmacılar, kalp hastalığı riskini değerlendirmek için pratisyen hekimlerin kadınların boyunu rutin olarak ölçmeye başlamaları gerektiğini ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...