Tgrt Haber

Bakan Dönmez Gabar'ı işaret etti: Arap petrolü ile aynı

07 May 2023 23:52 - Güncelleme : 08 May 2023 00:35
Bakan Dönmez Gabar'ı işaret etti: Arap petrolü ile aynı
Bakan Dönmez,Gabar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz hafat duyurduğu Gabar'daki günlük 100 bin varil petrol müjdesi hakkında detaylı bilgi verdi. Bölgedeki petrolün kalitesinin yüksek olduğunu söyleyen Dönmez, "Dünyada sadece Arap petrolü var" dedi. Muhalefetin doğal gaz ve petrol keşifleri ile ilgili sarf ettiği sözlere cevap veren Dönmez, "Karadeniz'de Rusya'nın borusuna girmişiz de almışız, bu Türkiye Cumhuriyetini hırsızlıkla suçlamaktır. Maalesef akıl tutulması" dedi. 

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala adaylar saha çalışmalarına devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tvnet'te gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Karada ve denizde petrol aramalarına önem verdiklerini söyleyen Dönmez, "4-5 yıl öncesine neden yapılamıyordu? Terör belası nedeniyle o bölgeler kan ve gözyaşıyla anılmış bölgelerdi. Geçtiğimiz yıl Esma Çevik kuyularını açmıştık. Terörden arındırıldıktan sonra bomba ararken maalesef Çevik kızımız şehit oldu. Biz de onun adını verdik" dedi. 

Kuyu açmanın çeşitli maliyetleri olduğunu söyleyen Bakan Dönmez, Gabar petrolü hakkında detaylı bilgi verdi. Dönmez, "Son Gabar'da bulduğumuz ise daha akışkan, dünyada da bu kalitede petrolü Arap Yarımadası'nda bulabilirsiniz. Suyu ayrıştırmak ve çevreyi korumak da lazım. Bu bölgede su üretim seviyesi de düşük, yüzde 90 civarında petrol alıyoruz. Türkiye Petrolleri'nin petrol üretirken rezervuardan çektiği miktar bir Sakarya Nehri debisi kadar. Petrol ortak değerimiz, milletimize pozitif yansıyacaktır" dedi. 

BABACAN'A PETROL CEVABI 

"Uzun bir planlamanın sonucu, dört yıl önce bittiğini söylemiştim. Seçimi etkilemesin diye bu müjdeyi vermeyelim mi? Gelip gazeteciler gördü petrolü. Müjdeyi kim veriyor, Türkiye Petrolleri ve ardından da Cumhurbaşkanımız açıklıyor. Resmi ağızlardan yanıltıcı bir paylaşım olmamış. Kendi mecralarında şurada petrol bulundu diyorlar, daha sonra 3 ay sonra yalanlıyorlar. Bu doğru bir gazetecilik değil.

Biz seçim olmadan önce de birçok petrol rezervi bulduk. Geçenlerde de Zonguldak'ta da çalışmaları anlatmışlar eski bir bakana, kendisi kaçacak yer aramış. Binlerce insan gece gündüz demeden emek sarf etti bir özür dilemesi gerekiyor.

Maalesef akıl tutulması. Karadeniz'de Rusya'nın borusuna girmişiz de almışız, bu Türkiye Cumhuriyetini hırsızlıkla suçlamaktır. İnanmayan inanmıyor. İnanıyorlar ama ben söylersem vatandaşın kafasında soru işareti oluşur, AK Parti'ye artı değer katar diye düşünüyorlar. Ortak değerlerimize birlikte sevinip, üzülmeyi öğrenmemiz lazım. Keşiflerle Türkiye yeni bir lig atladı."

ENERJİ FİYATLARINDA DÜŞÜŞ OLACAK MI? 

"Son 2 yılda pandeminin hemen ardından kimsenin ön görmediği fiyat artışları yaşandı. Elektrik üretim maliyetleri de arttı. 2021'de yaklaşık 100 milyar lira, geçtiğimiz yıl da yaklaşık 300 milyar liralık sübvansiyon yaptık. Hane halkı, çiftçi, küçük esnaf için desteklerimizi yapıyoruz. Enerji ve gaz fiyatları 6 ayda yüzde 50 gerilemiş oldu. Herhangi bir artış öngörmüyoruz anormal bir gelişme olmazsa. 2023 hane halkı açısından daha rahat bir yıl olacak. Yıl başlamadan evvel enerji kurumlarımız hazine tarafıyla görüşecek desteklenecek abone gruplarına ilişkin çalışma yapmamızı ister. Yılbaşından öngörülen destek tutarının üstüne çıkmış, ek destek istemiştik"

Kaynak: tv net
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...