Tgrt Haber

Hangi kuşaktan kaç seçmen oy kullanacak?

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
07 May 2023 22:28 - Güncelleme : 07 May 2023 23:03
seçim,kuşak,z kuşağı,nesil

14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala siyasiler sahadaki son çalışmalarını sürdürürken seçmen tercihleri üzerinde etki oluşturmaya devam ediyor. Toplamda 5 ayrı kuşaktan 64 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimde 4 milyon 904 bin kişi ise ilk kez sandık başı yapacak. İşte seçimin nesil röntgeni... 

Türkiye, Cumhuriyet'in ilanının 100. yılında yeni bir seçim yapacak. Türk halkı 14 Mayıs'ta sandık başına gidecek. Milyonlarca seçmen Cumhurbaşkanı ve Milletvekili genel seçimlerinde oy kullanacak.

YSK'nın belirlediği seçim takvimi son aşamasına gelirken Türkiye bir hafta sonra sandık başı yapacak. İlk kez oy kullanacak Z kuşağı seçmeninin tercihleri merak edilirken Y ve Z kuşağının ise değişimi 14 Mayıs günü gözlemlenecek.

SEÇİMİN KUŞAK RÖNTGENİ!

  • Beş ayrı kuşaktan 64 milyonu aşkın seçmen sandık başına gidecek.
  • Yurt dışında şu ana kadar 1 milyon 667 bin seçmen oy kullanırken son gün ise 9 Mayıs! 
  • Seçimlerde ilk kez oy verecek yaklaşık 4 milyon 904 bin seçmen olacak.
  • Y ve Z kuşaklarının politik pazarı 2019'dan beri faal. Y kuşağına mensup 18 milyon seçmen var. 
  • En kalabalık seçmen jenerasyonu, 1960-1980 arası doğan X nesli olurken daha yaşlılar ise seçmenin yüzde 20'sini oluşturuyor. 

SON ANKETLERDE HANGİ ADAY ÖNDE?

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...