Tgrt Haber

540 milyar dolar değerinde 'beyaz altın' keşfettiler: Elektrikli araçlara alan açacak

Editör: Murat Makas / Kaynak: unilad
06 Aralık 2023 09:10 - Güncelleme : 13 Mart 2024 14:32
540 milyar dolar değerinde 'beyaz altın' keşfettiler: Elektrikli araçlara alan açacak
Elektrikli araçlar,lityum,ABD,altın

Bilim insanları Güney Kaliforniya’da dev gölün altında 540 milyar dolar değerinde 'beyaz altın' olarak tanımlanan lityum keşfetti. Lityumun elektrikli araçlar için 382 milyondan fazla aküye güç sağlayacağı belirtiliyor.

Muhabir: Murat Makas

Bilim insanları Güney Kaliforniya’da bir devasa su kütlesinin altında dünyanın en büyük 'beyaz altın' madenini keşfetti. ABD Enerji Bakanlığı (DOE) tarafından finanse edilen yeni bir çalışma başlatıldı. Salton Denizi'ni araştıran bilim insanları su kütlesinin altında ne kadar lityum bulunduğunu analiz etti.

Gölün bir lityum rezervuarının üzerinde olduğu zaten biliniyordu ancak şimdi büyük miktarda kimyasal element ortaya çıktı. Sondajlar sonucunda 4 milyon tonun mevcut olduğu doğrulandı ve bilim insanları, bu rakamın 18 milyon ton olabileceğini tahmin ediyor.

540 milyar dolar değerinde 'beyaz altın' keşfettiler: Elektrikli araçlara alan açacak - 1. Resim

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İÇİN FAYDALI

Araştırılan Lityumun elektrikli araçlar için 382 milyondan fazla aküye güç sağlayacağı düşünülüyor. Kaliforniya Valisi Gavin Newsom daha önce Salton Denizi'ni lityum madenciliğinin Suudi Arabistan'ı olarak tanımlamıştı.

540 milyar dolar değerinde 'beyaz altın' keşfettiler: Elektrikli araçlara alan açacak - 2. Resim

540 MİLYAR DOLAR DEĞERİ VAR

Bu yıl itibarıyla bir metrik ton lityumun değeri 29.000 dolar civarındaydı. Bu rakam göz önünde bulundurulduğunda, Salton Denizi'nin 540 milyar dolar değerindeki keşifle dolu olduğu söylenebilir.

Raporun 22 yazarından biri olan Riverside'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden jeokimya profesörü Michael McKibben, bulguları hakkında şunları söyledi: 

"Bu, dünyadaki en büyük lityum tuzlu su yataklarından biridir. Bu, ABD'yi lityum konusunda tamamen kendi kendine yeterli hale getirebilir ve Çin üzerinden ithalatını durdurabilir."

Los Angeles Times'ın iklim köşe yazarı Sammy Roth, KJZZ radyosu The Show'da şunları söyledi:

"Uzun zamandır, bu süper ısıtılmış yeraltı havuzunda, dünyanın güney ucunun çok derinlerinde bir miktar lityum olduğu biliniyordu. On yıllardır lityumu oradan çıkarmaya çalışan şirketler var ve özellikle son on yılda, elektrikli araçlar ve elektrik şebekesindeki enerji depolaması büyük bir ihtiyaç haline geldi. Fakat federal hükümetten gelen bu yeni rapor gerçekten göz kamaştırıcı bir rakam. Orada 382 milyon elektrikli araca pil sağlamaya yetecek kadar lityum bulunduğunu buldular, bu da yollardaki araçlardan çok daha fazla bir rakam. Joe Biden'ın 2030 yılına kadar ABD yollarındaki araçların yüzde 50'sini elektrikli hale getirme planıyla birlikte, bu bulgular kesinlikle bunu mümkün kılmaya yardımcı olabilir.''

Kaynak: unilad
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...