Tgrt Haber

Arabalarda tuvaletten daha çok mikrop bulundu

03 Şubat 2022 10:00 - Güncelleme : 03 Şubat 2022 10:53
Arabalarda tuvaletten daha çok mikrop bulundu

İngiltere’deki Aston Üniversitesinden araştırmacılar, çeşitli araçların içindeki bakterileri inceledi. Ekip, özellikle araba bagajının yüksek düzeyde zararlı bakteri barındırdığını buldu.

Çamurlu çizmelerle arabaya girmekten, kullanılmış ıslak mendiller gibi çöplerinizi arabanıza atmak zararsız bir şey gibi görünebilir. Ancak bilim insanları bugün arabanızın içinin ortalama tuvaletten daha kirli olduğunu ve gelişen bir zararlı bakteri topluluğuna ev sahipliği yaptığını ortaya koyuyor.

Aston Üniversitesinden araştırmacılar, bakteriyel kontaminasyon seviyelerini belirlemek için çeşitli kullanım sürelerine sahip arabaların içinden örnekler aldı. En fazla bakteri araba bagajında çıktı; sürücü koltuğu, vites kolu ve arka koltuk diğer bakteri yoğun alanlardı.

EN TEMİZ BÖLGE DİREKSİYON SİMİDİ

Arabaların içindeki altı noktanın hepsi de kirli klozet kapaklarından daha fazla bakteri barındırıyordu. Araştırmacılar, araba bagajının, yaygın olarak fekal bakteri olarak bilinen E.coli de dahil olmak üzere, önemli ölçüde yüksek bakteri seviyelerine ev sahipliği yaptığını buldu.

Arabalarda tuvaletten daha çok mikrop bulundu

Ekip, mağaza alışverişi sonrası meyve ve sebzeleri bagaja koyan veya arabada yemek yemeyi seven herkesin endişelenmesi gerektiğini söyledi. Sonuç olarak, sürücülerin arabalarının içini ve dışını daha sık temizlemeleri gerekiyor.

Aston Üniversitesinden mikrobiyolog Dr. Jonathan Cox, "Bu çalışmanın sonuçları büyüleyici. Çünkü arabalarımızı temizlememize rağmen genellikle daha kirli olduklarını göstermeye yardımcı oluyor.” dedi.

Araçlar arasında 17 yaşındaki Peugeot 307-SW, dokuz yaşındaki Honda Jazz ve 13 yaşındaki Ford Focus vardı. Bir arabanın yaşı ile bakteri seviyesi arasında doğru orantı keşfedildi. Eski arabalar, daha yeni arabalara kıyasla daha çok bakteri taşıyordu.

İlginç bir şekilde, direksiyon simidi genellikle en temiz alandı. Bu kadar yüksek temas seviyesine sahip bir bölgenin daha düşük mikrop barındırmasının sebebi olarak, pandemi nedeniyle el dezenfektanı kullanımı gösteriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...