Tgrt Haber

Artık acıkınca 'pil' yiyebileceğiz!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: EurekAlert
14 Nisan 2023 18:01 - Güncelleme : 14 Nisan 2023 18:57
Artık acıkınca 'pil' yiyebileceğiz!
teknoloji,yenilebilir elektronik,yenilebilir pil

İtalya'da bir grup araştırmacı günlük hayatta her insanın yiyebildiği besinlerden faydalanarak yenilebilir ve şarj edilebilir pil üretti. Sağlık teşhisi başta olmak üzere pek çok alanda kullanılabilecek.

İtalya Teknoloji Enstitüsü (IIT) araştırmacıları tarafından üretilen yenilebilir ve şarj edilebilir pil dünyada ilk olma özelliği taşıyor. IIT'nin Basılı ve Moleküler Elektronik Laboratuvarı Koordinatörü Mario Caironi liderliğinde yürütülen çalışmada günlük hayatta tüketilebilen gıdalar kullanıldı.

Ekip, gıdanın ve yan ürünlerinin elektronik özelliklerinin, bunları yenilebilir malzemelerle birleştirmek ve yenilebilir elektronik malzemeler oluşturmak üzere incelenmesine odaklandı.

Yenilebilir elektroniğin faydaları arasında, gastrointestinal sistem hastalıklarının (sindirim sistemi hastalıkları) tanı ve tedavisinin yanı sıra gıda kalitesinin izlenmesi üzerinde büyük etkisi olabileceği gösterildi. Bu noktadaki en büyük zorluk ise, yenilebilir güç kaynaklarının üretilmesi olarak kaydedildi.

DENİZ YOSUNUNDAN YAPILDI

Pilin üretim sürecinde, biyokimyasal redoks tepkimelerinden yardım alındı. Araştırmacılar anot olarak Riboflavin (B2 vitamini), katot olarak ise kapari gibi birçok bitki, meyve ve sebzede bulunan pigmentlerden Quercetin'i kullandı. Ek olarak elektrik iletkenliği aktif kömür sayesinde artırılırken, kısa devrelerin önüne geçmek için ayırıcı işlevi gören nori yosunu kullanıldı.

IIT-Istituto Italiano di Tecnologia tarafından üretilen yenilebilir pil

Daha sonra, elektrotlar balmumunda kapsüllenerek iki gıda sınıfı altın kontağı (şefler tarafından kullanılan altın folyo) selülozdan türetilmiş bir destek üzerinde çıktı.

İNSAN VÜCUDU İÇİN SORUN OLUŞTURMUYOR

Paylaşılan bilgiye göre pil hücresi 0,65 V'ta çalışıyor. Bu voltajın, yutulduğunda insan vücudunda sorun yaratmayacağı ifade ediliyor. Ayrıca düşük güçlü LED'ler gibi küçük elektronik cihazlara sınırlı bir süre için güç sağlamaya yetecek kadar 12 dakika boyunca 48 μA veya bir saatten fazla birkaç mikroamper akım sağlayabiliyor.

"ÇOCUKLARIN YUTMA RİSKİNE KARŞI GÜVENLİ"

Çalışmanın ortak yazarı Ivan Ilic verdiği demeçte "Bu pillerin güvenlik seviyesi göz önüne alındığında, yutma riskinin yüksek olduğu çocuk oyuncaklarında kullanılabilirler. Aslında, zaten daha fazla kapasiteye sahip cihazlar geliştiriyoruz ve genel boyutu küçültüyoruz. Bu gelişmeler gelecekte yenilebilir yumuşak robotlara güç sağlamak için de test edilecek.

Bu yenilebilir pil, enerji depolama topluluğu için de çok ilginç. Toksik maddeler kullanmadan daha güvenli piller inşa etmek, pil talebi arttıkça karşılaştığımız bir zorluktur. Yenilebilir pillerimiz elektrikli arabalara güç vermeyecek olsa da, pillerin mevcut Li-ion pillerden daha güvenli malzemelerden yapılabileceğinin bir kanıtıdır" açıklamasını yaptı.

Kaynak: EurekAlert
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...