Tgrt Haber

ASELSAN'ın Aslan'ı sonik silahla görücüye çıktı

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, SavunmaSanayiSt
22 Şubat 2024 11:43 - Güncelleme : 22 Şubat 2024 11:45
ASELSAN'ın Aslan'ı sonik silahla görücüye çıktı
İKA,ASELSAN

ASELSAN'ın İnsansız kara aracı Aslan’ın tanıtımı yapıldı. Yine ASELSAN üretimi olan Sonik Silah AVAZ, ASLAN İnsansız Kara Aracı (İKA)’na entegre edildi.

Türk savunma sanayii sadece hava değil kara ve denizde de birbirinden iddialı projelerini tanıtıyor. ASELSAN’ın geliştirdiği insansız kara aracı Aslan’ın tanıtımı Ağrı’da yapıldı.

Tanıtıma Ağrı Valisi Mustafa Koç ve 3’üncü Ordu Komutanı Korgeneral Veli Tarakçı katıldı. Geliştirilen insansız kara aracı Aslan, gözetleme ve keşif yapabilme, uzaktan kontrol edilebilme ve birçok askeri teçhizatı entegre edebilme gibi özelliklere sahip.

Ayrıca yine ASELSAN tarafından geliştirilen Sonik Silah AVAZ, ASLAN İnsansız Kara Aracı (İKA)’na entegre edildi. AVAZ, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine girdi.

ASELSAN'ın Aslan'ı sonik silahla görücüye çıktı - 1. Resim

AKUSTİK YAYIN YAPABİLME KABİLİYETİ

AVAZ, uzun mesafelere yönlü olarak akustik yayın yapan ve sesli mesaj iletimi sağlayan yüksek performanslı bir sistem olarak öne çıkıyor. Toplumsal olaya müdahale için kullanılabilen ve öldürücü olmayan AVAZ, 153 dB dar huzmeli akustik yayın yapabilme kabiliyetine sahip. Sistemin; kayıtlı bir sesi yayınlama, konuşma sesi veya belirli uyarı tonlarını 1.250 metre mesafeye kadar etkin olarak iletme yeteneği bulunuyor.

Sesin silah olarak kullanılması durumunda bunlara “ses topu” veya “sonik silahlar” deniyor. Günümüzde çeşitli ülkeler ordularında ve hatta kolluk kuvvetlerince kullanıyor.

ASELSAN'ın Aslan'ı sonik silahla görücüye çıktı - 2. Resim

İNSAN FİZYOLOJİSİNE ETKİSİ

Çeşitli iç organlar ve merkezi sinir sistemi üzerindeki (işitme ile ilgisi olmayan) biyolojik etkiler arasında vibrotaktil duyarlılık değişikliği, kas kasılması, kardiyovasküler fonksiyon değişikliği, merkezi sinir sistemi etkileri, vestibüler (iç kulak) etkiler ve göğüs duvarı / akciğer dokusuna etkileri listelenebilir.

Fareler üzerinde yapılan testler, hem akciğer hem de karaciğer hasarı için eşiğin yaklaşık 184 dB’de gerçekleştiğini göstermektedir. Yoğunluk arttıkça hasar da hızla artıyor. AVAZ, 153dB’e kadar yayın seviyesini yükseltebiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, SavunmaSanayiSt
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...