Tgrt Haber

Bayraktar TB2'nin ihracat başarısı, Baykar'ı ''küresel savunma ligine' taşıdı

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Aralık 2023 14:07 - Güncelleme : 04 Aralık 2023 14:09
Bayraktar TB2'nin ihracat başarısı, Baykar'ı ''küresel savunma ligine' taşıdı
,bayraktar tb2

Baykar Teknoloji'nin geliştirdiği ve Ukrayna savaşı ile adını dünyaya duyurduğu TB2 SİHA, Türk şirketi ''küresel savunma ligine'' taşıdı.

Savunma Sanayi'de Türkiye'nin yükselen isimlerinden Baykar Teknoloji, uzun yıllardır verdiği emeğin meyvesini SİHA'larıyla almaya başladı. 

Gerek ülkemizde gerek küresel savunma sanayinde büyük başarı ortaya koyan Bayraktar TB2, ortaya koyduğu ihracat başarısıyla Baykar'ı 'küresel savunma ligine' taşıdı. Üst üste gelen talepler, yerli şirketin gelirini katladı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK 100 SAVUNMA SANAYİ FİRMASINDAN BİRİ OLDU

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), 2022 gelirlerine göre küresel askeri harcamalar raporunu açıkladı. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayisi firması listesine 4 Türk firması girdi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre Türk savunma sanayisi bünyesinde insansız hava araçları üreten Baykar, özellikle son yıllarda yakaladığı ihracat başarılarıyla bu alanda adından söz ettirdi.

Önceki yıllarda savunma sanayisi harcamalarına ilişkin listelere girebilecek rakamlara ulaşan ancak bu çalışmalara katılmayan Baykar, SIPRI'nin 2022 yılına ilişkin çalışmasıyla ilk kez uluslararası bir listede görünür oldu. Baykar, 2022 yılında gelirlerini önceki yıla göre yüzde 94 artırdı ve 1 milyar 420 milyon dolarla 76. sırada listeye güçlü bir giriş yaptı. Baykar, ilk 100 firma arasında satış gelirinin en fazla artıran firma olarak dikkati çekti.

Öte yandan konuya ilişkin Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, başlangıçtan bugüne tüm projelerini öz kaynakları ile yürüten şirketin, 2003 yılında İHA AR-GE sürecinin başlangıcından itibaren attığı adımlarla bugün sınıfında dünyanın en iyi insansız sistemlerine imza attığını söyledi.

33 ÜLKEYE İHRACAT ANLAŞMASI

Bayraktar TB2 SİHA için 32, Bayraktar AKINCI TİHA için 8 ülkeyle olmak üzere bugüne kadar 33 ülkeyle ihracat anlaşması imzaladıklarını belirten Bayraktar, yüzlerce milli insansız hava aracının görev yaptıkları ülkelerin güvenliğine katkı sağladığını ifade etti.

Bu başarıları 2021 ve 2022 yıllarında savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olarak taçlandırdıklarını vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Baykar başlangıçtan bugüne kadar tüm projelerini tamamen öz kaynaklarıyla yürüttü. Bu aşamada ihracattan elde ettiğimiz geliri de tamamen yatırım ve projelerimize kaynak olarak kullanıyoruz. Baykar'ın İHA sistemleri AR-GE sürecinin başlangıcından 2022'ye kadar olan süreçte elde ettiği gelirlerin yaklaşık yüzde 70'i ihracattan geldi. 2022 yılında ise satışların yüzde 85'i ihracattan kaynaklandı. 2023 yılında ise ihracat gelirinin toplam satışlar içerisinde yüzde 90'dan fazla olmasını bekliyoruz.

Baykar olarak yıllar içinde ihracat sürecinde önemli seviyede artış sağladık. 2020'de sadece 2 ülkeye ihracat yaptık. 2021'de ihracat gerçekleştirilen ülke sayısı 7'ye, 2022 yılında ise 19 ülkeye çıktı. Ayrıca 2022'de 25 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladık. 2022'de yapılan ihracatın tamamı Bayraktar TB2 SİHA sisteminden oluştu. Baykar'ı büyüten unsur ihracatın artışı oldu. Bayraktar AKINCI TİHA sisteminin ihracatı ise 2023 yılından itibaren başladı. İhracat tarafında daha da güçlenerek ilerleyeceğiz. Bayraktar KIZILELMA insansız savaş uçağı ve Bayraktar TB3 SİHA'nın seri üretime başlamasının ardından ihracat rakamlarımızın daha da artacağını öngörüyoruz."

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...