Tgrt Haber

Bilim insanları açıkladı: Dünyada 73 bin ağaç türü bulunuyor

02 Şubat 2022 09:41 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 09:44
Bilim insanları açıkladı: Dünyada 73 bin ağaç türü bulunuyor

Çevrenizde kaç farklı ağaç türü olduğunu saymak zor olabilir. Ancak bilim insanları bizim yerimize sayım yaptı. Araştırmacılar, dünya genelinde en az 73 bin civarı ağaç türü olduğunu açıkladı.

Yaklaşık 150 bilim insanının katıldığı üç yıllık bir çalışma sonucunda, dünya genelinde 64 bin farklı türe ait yaklaşık 40 milyon ağaç tanımlandı. Türünün ilk örneği olarak kabul edilen çalışmaya göre ayrıca, 64 bine ek olarak 9 bin 200 ağaç türünün daha keşfedilmeyi beklediğini gösterdi.

Araştırmacılar, bu keşfedilmemiş türlerin çoğunun, çok düşük sayılarda ve arazi kullanımı ve iklimdeki insan kaynaklı değişikliklerin tehdidi altında olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Güney Amerika, dünyadaki ağaç türlerinin yaklaşık yüzde 43'ünü ve nadir türlerin büyük çoğunluğuna sahip.

Araştırmacılara göre, Güney Amerika pek çok nadir, keşfedilmemiş türü de barındıran küresel tropikal ve subtropikal ormanlara sahip olduğu için koruma altına alınması gerekiyor.

90 ÜLKEDEKİ AĞAÇLAR İNCELENDİ

Çalışmanın baş yazarı Bologna Üniversitesinden Prof. Dr. Roberto Cazzolla Gatti, “Bugüne kadar, gezegenin geniş alanları ile ilgili verilerimiz çok sınırlıydı ve saha gözlemlerine ve farklı alanları kapsayan tür listelerine dayanıyordu. Bu sınırlamalar, konuyla ilgili küresel bir bakış açısına zarar veriyordu.” dedi.

Bilim insanları açıkladı: Dünyada 73 bin ağaç türü bulunuyor

Küresel Orman Biyoçeşitliliği Girişimi (GFBI) bünyesinde gerçekleştirilen çalışma, yapay zeka ve Purdue Üniversitesinin Forest Advanced Computing ve Yapay Zeka Laboratuvarının süper bilgisayarı kullanılarak yapılan karmaşık istatistiksel analizlere dayanıyor.

90 ülke ve 100 bölgeyi kapsayan çalışmanın bulgularını ekip, PNAS dergisinde yayımladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...