Tgrt Haber

Bilim insanlarından 'Kırmızı' uyarı! Bu alışkanlıkları terk etmezseniz dünyanın sonu gelebilir

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Mashable-Derleme: TGRT Haber
01 Şubat 2024 12:10 - Güncelleme : 01 Şubat 2024 12:11
Bilim insanlarından 'Kırmızı' uyarı! Bu alışkanlıkları terk etmezseniz dünyanın sonu gelebilir
iklim değişikliği,bilim,çevre

Bilim insanları çok uzun yıllardır insanların topluma faydalı davranışlar sergilemesi konusunda uyarıyor. Peki sürdürülebilir yaşam için neler yapılmalı? İşte uygulanması gereken temel maddeler.

Dünya, sonsuza kadar iyi düzen içerisinde gitmeyecek. Bizden önceki nesil doğanın daha çok ön plana çıkıp, binaların ve karbon gazlarının daha az olduğu dönemde yaşadılar. 

Ancak toplum giderek dünyaya daha çok zararlar veriyor. Çevre kirliliği, küresel ısınma ve daha birçok etken artık dünyamızı yaşanabilirlikten uzak kıldı. Ama bu geri dönüşü olmayacağı anlamına gelmiyor; en azından insanlar, yaşama şekillerini değiştirerek topluma daha çok fayda sağlayabilir. 

YAŞAMA ŞEKLİNİZİ DEĞİŞTİRMEK, TOPLUMA FAYDA SAĞLAYABİLİR

Çevre kirliliği, iklim değişikliği gezegeni tehdit eden en büyük etkenlerden. Ancak alışkanlıklarınızı değiştirerek topluma daha faydalı bireyler olabilirsiniz. Peki bu nasıl mümkün olabilir. Kişisel bakımdan toplu taşımaya kadar birçok aktivitelerinizde değişiklikler yapabilirsiniz. İşte onlardan bazıları...

DİŞ FIRÇALARKEN MUSLUĞU KAPATIN

Mashable.com'un derlemesine göre su, insanlık için gerekli olan en  temel kaynak. Ancak insanlar sudan tasarruf etmek yerine, bunu daha çok israf ediyor. Özellikle kişisel bakımlarda bunun yaygın olduğunu söylemek mümkün.

Bu nedenle en basit anlamda diş fırçalarken musluğu açık bırakmamanızda fayda var. Sadece bir diş fırçalamada bile musluğu açık bırakmanın bedeli günde milyonlarca kişi baz alındığında binlerce ton su kaybı anlamına geliyor.

Mashable'a konuşan Dr.Lisa Heinze, diş hijyenine mutlaka önem verilmesi gerektiğini söylerken, musluğu kapalı tutmanın da sürdürülebilir yaşam kapsamında fayda sağlayacağını vurguladı.

TOPLU TAŞIMA KULLANIN

Bilim insanlarından 'Kırmızı' uyarı! Bu alışkanlıkları terk etmezseniz dünyanın sonu gelebilir - 1. Resim

Trafikte kalabalık oluşturan binlerce araba... Evet, her biri karbon yayarken, çevreye büyük etkide zararlar veriyor. Zorunlu olmadıkça bunu asgariye indirmek mümkün. Bu nedenle eğer çok acil veya önemli bir işiniz ya da görüşmeniz yoksa toplu taşıma kullanmanızda fayda var. Zira sera gazları yayan en büyük etkenlerden biri otomobil. Bu nedenle bu tür etkenleri göz önünde bulundurmak gerek.

Konuya ilişkin Dr. Chris De Gruyter şunları söylüyor:

 "Ulaşım, elektrik ve enerji sektöründen sonra hâlâ küresel olarak en büyük sera gazı salımı yapan ikinci sektör ve dünyanın toplam sera gazı emisyonlarının yüzde 15'ini temsil ediyor." 

PLASTİK ŞİŞEDEKİ SULARI ALMAYIN

Topluma fayda sağlamak istiyorsanız yapmanız gereken bir başka değişiklik de şişe sular. Uzmanlara göre bu sular insanoğlunun sonunu getirecek türden hedonizmdir ve büyük tehlikeleri var.

Bilim insanlarından 'Kırmızı' uyarı! Bu alışkanlıkları terk etmezseniz dünyanın sonu gelebilir - 2. Resim

Bu konuyla ilgili konuşan De Groo ise şunları söylüyor:

 "Yıllık plastik şişe üretiminin 2021 yılına kadar 600 milyara ulaşması bekleniyor." "Bu, bugüne kadar üretilen neredeyse tüm plastiklere ek olarak, çevrede neredeyse sonsuza kadar varlığını sürdürecek olan 600 milyar şişe anlamına geliyor. Bu mikroplastikler yaban hayatı tarafından yutulma ve insan sağlığı üzerindeki etkilerinin henüz bilinmediği besin zincirinde yukarıya taşınma riski taşıyor."

YİYECEKLERDE SON KULLANMA TARİHİ HER ZAMAN ÖNEMLİ DEĞİL

Bilim insanlarından 'Kırmızı' uyarı! Bu alışkanlıkları terk etmezseniz dünyanın sonu gelebilir - 3. Resim

Kulağa belki ilginç geliyor ama uzmanlar bu konuda düşünceleri terse çevirecek bir şeyler söylüyor. 

Üreticilerin zorunlu kıldığı 'son kullanma tarihi' geçen yiyeceklerin genelde yenmemesi gerektiğini söylerler. Ancak uzmanlar bu tarihlere çok da bağlı kalınmaması gerektiğini söylüyor. Çünkü bunlar aslında tamamen tarihi geçmiş sayılmaz, halen yenebilir durumda. Ancak bu tarihlere bakılıp almadığınız yiyecekler israfa yol açabilmekte.

ABD Tarım Bakanlığı, bebek maması haricindeki gıdaların, "kötü koku, tat veya doku" gibi herhangi bir bozulma belirtisi göstermediği sürece, belirtilen tarih geçtikten sonra da tüketilmesinin güvenli olduğunu belirtiyor. 

OY KULLANIN

Oy kullanmak, yaşını dolduran ve gerekli şartları karşılayan her vatandaşın yerine getirmesi gereken bir görev. Mashable'a konuşan Dr.Simon Lockrey, "Sürdürülebilir bir şekilde yaşayabilmek için doğru koşulların, politikaların, kuralların ve destek yapılarının olmasını istiyorsak, liderlerimizin çözümlerin parçası olmasına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı. Bu nedenle oy kullanmayı da en azından toplum için aksatmamakta fayda var.

Kaynak: Mashable-Derleme: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...