Tgrt Haber

Çin, SpaceX'i BM'ye şikayet etti: Uzay üssüne çarpıyordu

28 Aralık 2021 14:16
Çin, SpaceX'i BM'ye şikayet etti: Uzay üssüne çarpıyordu
teknoloji,uzay,uzay çöpü,tiangong,çin uzay üssü,uzay istasyonu,spacex,spacex uydu,çarpışma manevrası,elon musk

SpaceX’in uyduları uzayı kaplamaya devam ederken, Çin’den Birleşmiş Milletler'e şikayet geldi. Space X uydularıyla iki yakın çarpışma riskinin ardından Çin, SpaceX hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Gelişen uzay teknolojileri Dünya dışı ortamları da etkiliyor. Konumdan haberleşmeye kadar pek çok faydası bulunan uydular, uzay ortamını bir çöplüğe de dönüştürüyor. Üstelik uzaydaki insan yapımı cisimlerin sayısı arttıkça çarpışma ve enkaz riski de artıyor. 

Şu anda dünyanın en zengin insanı konumundaki Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX, Çin tarafından BM’ye şikayet edildi. Bunun sebebi ise SpaceX’in internet uydularının Çin’in uzay istasyonu ile çarpışma riski. Çin uzay istasyonuna (Tiangong) yakın geçiş yaparak yürekleri ağza getiren SpaceX uyduları, Çin’i istasyonun yerini değiştirmeye zorladı. 

SPACEX UYDULARINA 'UZAY ÇÖPÜ' TANIMI 

Asya’nın güçlü ekonomisi Çin'deki vatandaşlar olayın ardından SpaceX’in uydularını “uzay çöpü” olarak tanımladı. Çin uzay ajansının açıklamalarının ardından sosyal medyada birçok kullanıcı SpaceX şirketini 'sorumsuzlukla' suçladı. 

Çin, SpaceX'i BM'ye şikayet etti: Uzay üssüne çarpıyordu

21 Ekim’deki olayda SpaceX uydularının yakın geçişi nedeniyle Çin’in Tiangong istasyonu “kaçınma manevrası” yaptı. Çin, BM genel sekreterinin devletlere BM Dış Uzay Antlaşması'na göre dış uzaydaki ulusal faaliyetler için uluslararası sorumluluk taşıdıklarını hatırlatmasını istedi.

Uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, uzaya bin 600'den fazla Starlink internet uydusu fırlattı. Üstelik ABD Federal İletişim Komisyonu'ndan 12 bin kadar uydu fırlatma izni de aldı. Önümüzdeki yıllarda bu uyduları da fırlatması bekleniyor. Çarpışmalar uzayda nadir görülen olaylar değil ancak uyduların fırlatılma hızı ve sayısı nedeniyle bu tür olaylar son yıllarda artış gösterdi. Starlink uyduları da bu durumun büyük bir parçası. 

Konuyla ilgili SpaceX cephesinden ise henüz bir açıklama gelmedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...