Tgrt Haber

Çinli Alibaba'da skandal: İran yapımı Kamikaze dron binlerce dolardan satışa çıkarıldı

18 Ocak 2024 11:14 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 11:19
Çinli Alibaba'da skandal: İran yapımı Kamikaze dron binlerce dolardan satışa çıkarıldı
dron,rusya,ukrayna,alibaba,kamikaze

Çinli e-ticaret platformu Alibaba'da kısa süre önce ilginç bir durum yaşandı. Bir satıcı, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı Shahed-136'ya benzeyen kamikaze dronu satışa çıkardı.

Rusya ve Ukrayna savaşı iki yıldan fazla  süredir devam ediyor. Savaşta askerlerin yanı sıra binlerce sivil hayatını kaybederken, saldırıların çoğu ise dronlarla gerçekleşti.

Öte yandan Çinli e-ticaret platformu Alibaba'da ilginç bir ürün satışa çıkarıldı. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı kullandığı ve yüzlerce sivili öldürdüğü kamikaze tipi bir dron, ünlü e-ticaret sitesinde satışa çıktı. Bu durum sosyal medyada gündem olurken, yetkililer satıcıya hemen ulaşarak harekete geçti.

KAMİKAZE DRON, SATIŞA ÇIKTIKTAN KISA SÜRE SONRA KALDIRILDI

Vice'in haberine göre kısa süreliğine de olsa satışa çıkan bu dron, Shenzhen merkezli OEM Sunlipo tedarikçisine ulaşıldıktan sonra web sitesinden ve Alibaba'dan kaldırıldı.

Çinli Alibaba'da skandal: İran yapımı Kamikaze dron binlerce dolardan satışa çıkarıldı

Sabit Kanatlı İHA olan XHX-50, Alibaba'da 57.000 dolarlık fiyatla raflara koyuldu. Teknik özellik sayfasında dronun 150 benzinle çalıştığı, altı mil mesafeye kadar uzaktan kumanda ile kontrol edildiği bilgisine yer verildi. Bunun yanında . XHZ-50, İran tarafından üretilen ve Rusya'ya satılan başıboş bir mühimmat olan Shahed-136'ya benzerliğiyle de dikkat çekiyor.

RUSYA, DRONLAR İLE BİNLERCE SİVİL VE ASKERİ ÖLDÜRDÜ

Rusya, son iki yıl içerisinde Ukrayna'ya 3.000'den fazla drone saldırısı düzenledi. Bu dronlar her ne kadar çabucak imha edilse de, etkileri oldukça fazladır. Hem yapısı gereği hem de özellikleriyle bugüne kadar binlerce asker ve sivilin ölümüne neden oldu.

Çinli Alibaba'da skandal: İran yapımı Kamikaze dron binlerce dolardan satışa çıkarıldı

Öte yandan Sabit kanatlı İHA'lar, ABD merkezli şirketler de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki farklı tedarikçilerden uzun süredir çevrimiçi olarak satın alınabiliyor. Bu drone'u diğerlerinden ayıran şey, Shahed-136 ile çarpıcı görsel benzerliğidir. Sunlipo, ürün açıklamasında drone'nun ticari kullanım için olduğunu iddia etti.

Kaynak: Vice
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...